Venäjällä ratsattu opposition toimistoja ja koteja yli 40 kaupungissa – taustalla Moskovan mielenosoitukset

Ratsioiden kohteena olivat oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tukijoiden työpaikat ja kodit, samoin osin Navalnyin järjestön tilat. LEHTIKUVA / AFP

STT

Venäjällä ratsattiin torstaina kymmenittäin oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tukijoiden toimistoja ja koteja. Ratsioiden, joita Navalnyi kutsui "suurimmiksi nyky-Venäjän historiassa", syy oli oppositiojohtajan mukaan presidentti Vladimir Putinin puolueen Yhtenäisen Venäjän heikko tulos paikallisvaaleissa Moskovassa.

– Putin suuttui ja polkee nyt jalkaansa (...) Mistä johtuu tällainen hysteria? Kaksi sanaa: älykäs äänestäminen, Navalnyi kirjoitti blogissaan.

Navalnyi oli kehottanut ihmisiä äänestämään vaaleissa taktisesti sen ehdokkaan puolesta, jolla oli parhaat mahdollisuudet päihittää Yhtenäisen Venäjän ehdokas. Navalnyi oli myös kutsumassa koolle Moskovassa nähtyjä poikkeuksellisen suuria mielenosoituksia vaalia edeltäneinä kuukausina.

Navalnyin kannattajien mukaan ratsioita tehtiin yli 200 kohteeseen yhteensä 41 kaupungissa aina Kaliningradista Vladivostokiin saakka.

Säätiötä epäillään rahanpesusta

Venäjän viranomaiset eivät ole vielä kommentoineet ratsioiden syytä. Navalnyin läheisen avustajan Leonid Volkovin mukaan ratsioita on perusteltu Navalnyin perustamaan säätiöön liittyvällä rahanpesututkinnalla. Säätiö tutkii Venäjän viranomaisten korruptiota.

Säätiö ottaa vastaan lahjoituksia, mutta viranomaisten mukaan sitä on käytetty rahanpesuun. Säätiön kautta on poliisin mukaan pesty ainakin 75 miljoonaa ruplaa (noin miljoona euroa).

Navalnyin edustajan Kira Jarmyshin mukaan ratsioiden ainoa tarkoitus on tehdä mahdollisimman paljon vahinkoa organisaatiolle.

– Tämä on uhkailua. Poliisi haluaa vain takavarikoida materiaalimme ja halvaannuttaa työmme, mutta me emme lopeta, Jarmysh uhosi.

– Ainoa keino, jolla poliisivaltio pystyi vastaamaan joukkoprotesteihin, olivat joukkoratsiat, jatkoi säätiön asianajaja Aleksandr Golovatsh.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 2. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 3. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 4. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 5. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 6. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 7. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 8. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia
 9. Ensimmäisen koulupäivän liikenne sujui Lahdessa rauhallisesti – poliisi muistuttaa tarkkaavaisuudesta erityisesti Launeen monitoimitalo Lähteen kohdalla
 10. Lauantaina ajetaan koronatauon jälkeen vihdoin rallia Päijät-Hämeessäkin
 11. Lahden Kortteliliigalle jäi luu käteen osapuolien vuokrakiistassa – uudet tilat olisi löydettävä nopeasti: "V*tuttaa"
 12. Vili Uuskallion Esalainen: Hämeenkadun ja Vesijärvenkadun kulman rappiotalo pahentaa Lahden keskustan turvattomuutta
 13. Sormet ovat tehtailijan silmät – lähes sokea Timo Laitinen on pyörittänyt huonekalutehdastaan Hollolassa kohta 50 vuotta
 14. Suomessa todettu 19 uutta koronavirustartuntaa
 15. Valtionvelka nousee arviolta 132 miljardiin euroon – VM:n budjettiehdotus ensi vuodelle on 61,6 miljardia euroa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.