Sadat tuhannet eivät pääse kouluun ja tuhansia on evakuoitu Espanjassa rankkasateiden vuoksi

Espanjan itärannikon poikkeuksellisen kovat rankkasateet ovat myös sulkeneet kouluja, johtaneet ihmisten evakuointiin ja aiheuttaneet liikenneongelmia. LEHTIKUVA/AFP

STT

Espanjassa ainakin neljä ihmistä on kuollut maan itärannikkoa sekä Mallorcan ja Menorcan saaria koettelevien rankkasateiden vuoksi.

Kaksi ihmistä kuoli, kun tulvavedet suistivat heidän autonsa pois tieltä noin 100 kilometrin päässä Valencian kaupungista.

Yksi mies taas hukkui Almerian kaupungissa, kun hänen autonsa jäi jumiin tunneliin tulvinnan takia. Brittilehti Guardian kertoo, että kaupungin pormestarin Ramon Fernandez-Pachecon mukaan poliisien onnistui pelastaa kaksi kolmesta autossa olleesta. Pormestari kertoi Cadena Ser -radiokanavalle, että yksi autossa olleista jäi kuitenkin sisälle.

Espanjalainen El Pais -lehti kertoi tänään, että myös neljäs ihminen on kuollut rajujen säiden vuoksi. Paikallisten viranomaislähteiden mukaan hän oli ollut liikkeellä ajoneuvollaan Granadan maakunnassa.

Guardianin mukaan mies ja auto löydettiin mudan ja veden alta.

Noin 3 500 evakuoitu myräkän tieltä

Ympäri aluetta monet tiet ovat olleet poikki, joukkoliikenne pysähdyksissä ja koulut kiinni sateiden takia. Murcian ja Almerian lentokentät on suljettu tulvien takia. Monia on myös jouduttu evakuoimaan.

El Paisin mukaan maan sisäministeri Fernando Grande-Marlaska kertoo, että jo 3 500 ihmistä olisi evakuoitu myrskyn tieltä

Espanjan virkaa tekevän pääministerin Pedro Sanchezin mukaan armeijan hätäyksikkö on lähetetty avustustehtäviin, kertoo Guardian.

Viranomaiset ovat kertoneet muun muassa pelastaneensa autojensa sisälle tai kotiensa katoille jumiin jääneitä ihmisiä. Esimerkiksi Almerian maakunnassa noin 60 ihmistä pelastettiin leirintäalueelta.

Viranomaisten mukaan kyseessä ovat alueen mittaushistorian kovimmat sateet. Paikallisia asukkaita on kehotettu pysyttelemään kotonaan ja välttämään ulkona liikkumista.

Alueen koulut ovat olleet kiinni torstaista lähtien sateiden vuoksi, mikä on vaikuttanut arviolta yli 500 000 oppilaaseen.

Sateiden on odotettu jatkuvan ainakin tänään. Espanjalaisten meteorologien mukaan alueella on satanut korkeimmillaan jopa 90 millimetriä tunnissa, kertoo Guardian.

Rajut sateet koettelivat myös Madridia ja Espanjan keskiosia elokuussa. Guardianin mukaan tuolloin alueella tuli paikoin suuria määriä rakeita ja noin 46 litraa sadevettä neliömetriä kohden.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mehiläispesien vuokraus kiinnostaa Lahden seudulla – pörriäisten puuhia voi tarkkailla omalla pihalla
 2. Mukkulan poika lähtee haastamaan salibandyväkeä tyhmillä kysymyksillä ja pöllyttämällä ajatusmaailmaa
 3. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 4. Palokunta sammutti maastoa Lahdessa, taustalla ehkä nuotioleikit
 5. Entinen kauppiaspariskunta pyörittää Padasjoella tofutehdasta ja kampaamoa, kesällä avataan tehtaanmyymälä ja kahvila
 6. Poliisi mittasi reiluja ylinopeuksia Lahdessa ja Orimattilassa – viikonloppuyö oli poliisin mukaan kiireinen
 7. Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa framilla oli EU – Marinin mukaan jokaisen jäsenmaan on kyettävä tulemaan vastaan
 8. Korona-arki näkyy myös Lahden jätemäärissä – sekajätteen määrä kasvoi, energiajätteen väheni
 9. Harhaanjohtava aleilmoittelu halutaan kuriin – säännösten rikkominen voi johtaa seuraamusmaksuun
 10. "Tämä voisi olla paikka, missä viinaa on keitetty" – Jättiläisten temppelin löytäjä etsi pirunkuoppaa ja löysi makkaratikun
 11. Vaihtopenkki: Suomalainen jalkapallo on "letkuissa", tätä puitiin A-studiossa
 12. "Alkututkinnosta tuli kahden ja puolen vuoden pääsykoe" – Yliopistoon pääsivät kaikki ylioppilaat, kunnes tilat tulivat vastaan
 13. Pyöräilyliitto listasi parhaat reittivinkit jokaisesta maakunnasta
 14. Lahden maauimala avataan yleisölle varovasti - näin polskitaan juhannukseen saakka
 15. Löytyykö sinunkin olohuoneestasi tämä ei-toivottu sisustuselementti? Asiantuntijat kertovat, mitä pyykin kuivatuksessa on syytä muistaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.