SPR:n avustustyöntekijä Bahamalla: Toista myrskyä pelätään

Uusi myrsky on huono uutinen Bahamalle, sillä saarivaltiossa kamppaillaan yhä aiemman hirmumyrskyn tuhojen kanssa. LEHTIKUVA / AFP

STT

SPR ja muut avustusjärjestöt odottavat tietoja siitä, miten Bahamaa lähestyvä trooppinen myrsky Humberto vaikuttaa avustustyöhön, Bahamalla oleva Suomen Punaisen Ristin SPR:n työntekijä, valokuvaaja Maria Santto kertoo STT:lle. Humberton pelätään tuovan mukanaan kovia rankkasateita, mutta vielä ei ole tietoa, miten iso myrskystä lopulta tulee.

– Toivomme, että se ei iske niin kovaa kuin on pelätty. Myrskyn piti tulla jo eilen, mutta tilanne muuttuu koko ajan, Santto kertoo.

Uusi myrsky on huono uutinen Bahamalle, sillä saarella kamppaillaan yhä aiemman hirmumyrskyn Dorianin tuhojen kanssa. Pahiten tuhoutuneella Abacosaarella on suuri pula juomavedestä ja polttoaineesta, kertovat Bahaman viranomaiset. Uuden hurrikaanin pelätään entisestään vaikeuttavan avustustöitä.

– Tärkeää on, että saamme lisää avustusmateriaaleja tänne ja että ne pysyvät turvassa. Toivomme, että pääsemme jakamaan niitä. Mutta olemme valitettavasti luonnon armoilla täällä, Santto sanoo.

Dorianin vaatimien kuolonuhrien määrästä ei ole vielä lopullista tietoa. Nykyinen arvio on 52 kuollutta, mutta luvun pelätään nousevan raivaustöiden edetessä.

"Osa on menettänyt kaiken"

– Kun tapaa ihmisiä, joita on evakuoitu, he ovat todella traumatisoituneita. Osa on menettänyt kaiken, Santto kuvailee myrskyn vaikutuksia saarella.

Avustuslähetykset, vapaaehtoiset avustustyöntekijät ja paikalle pyrkivä kansainvälinen media on myös ruuhkauttanut Bahaman kolme lentokenttää. Kiitoratoja ei ole vielä saatu raivattua, joten kuljetuksia hoidetaan pienkoneilla ja helikoptereilla.

Santon mukaan avustusjärjestöt pyrkivät muun muassa auttamaan sellaisten talojen rakentamisessa, jotka kestäisivät tulevat myrskyt.

– Myrskyt kun eivät valitettavasti ole vähentymässä ilmastonmuutoksen myötä.

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyöt ovat jatkuneet läpi yön Jokimaan palopaikalla Lahdessa - "Saa nähdä, riittääköhän tämä päivä edes"
 2. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 3. Katso tästä lista Koulutuskeskus Salpauksesta valmistuneista
 4. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 5. Katso tästä lista LAB-ammattikorkeakoulusta valmistuneista
 6. Volvon mukana tulee rajoitettu huippunopeus
 7. Katso tästä lista Lappeenrannan-Lahden teknillisestä yliopistosta valmistuneista
 8. Katso tästä lista Suomen Diakoniaopiston Lahden kampukselta valmistuneista
 9. Padasjoen maastopalopaikan sammutustyöt saatiin päätökseen vihdoin torstai-iltana
 10. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo
 11. Sinfonia Lahti muistaa koulunsa päättäviä Gaudeamus igitur -videolla
 12. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 13. Keskittymishäiriö vei lahtelaisen Ricardo Blancon nettilukioon, jossa kursseja suoritettiin omaan tahtiin – motivaation lisäksi kohenivat myös arvosanat
 14. Moottoripyöräilijä kaahasi 50 kilometrin rajoitusalueella Hollolassa
 15. Entinen kiekollinen lupaus on nyt kokenut oman pään luuta – "Tähän oli molemminpuolinen halu", sanoo Joonas Jalvanti Pelicans-paluustaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.