Pääministeri Johnson vertasi Britanniaa sarjakuvahahmo Hulkiin – "mitä vihaisempi hän on, sitä vahvempi hänestä tulee"

Britannian pääministeri Boris Johnson on tunnettu värikkäästä kielenkäytöstään. LEHTIKUVA/AFP

STT

Britannian pääministeri Boris Johnson vakuuttaa jälleen luottavansa siihen, että hän saa neuvoteltua erosopimuksen EU:n kanssa. Johnson sanoi Mail on Sundayn haastattelussa, että brexit-sopimuksen sorvaamisessa on saatu aikaan "valtavaa edistystä."

– Edessä on paljon töitä ennen lokakuun 17. päivää, Johnson sanoi viitaten tuolloin pidettävään EU-huippukokoukseen, joka on käytännössä viimeinen tilaisuus saada aikaan erosopimus ennen lokakuun lopun määräaikaa.

– Menen tuohon huippukokoukseen ja saan sieltä sopimuksen, olen erittäin luottavainen sen suhteen. Ja jos emme saa sopimusta, lähdemme 31. lokakuuta.

Värikkäästä kielenkäytöstään tunnettu Johnson vertasi Mail on Sundayn haastattelussa Britanniaa sarjakuvahahmo Hulkiin.

– Mitä vihaisempi Hulk on, sitä vahvempi Hulkista tulee, ja hän pääsee aina pakoon riippumatta siitä kuinka tiukasti hänet näyttäisi olevan sidottu – ja sama tilanne on myös tämän maan kohdalla, Johnson vakuutti.

Johnsonin vertauksen Hulkin tavoin Britannia vaikuttaa olevan jumissa brexit-sotkussaan. Johnson on toistuvasti vakuuttanut, että Britannia eroaa EU:sta lokakuun lopussa, vaikka sopimusta ei saataisikaan aikaan. Parlamentti hyväksyi kuitenkin alkuviikosta lain, jonka tarkoitus on estää sopimukseton brexit.

Laki velvoittaa pääministerin hakemaan brexitiin lykkäystä, jos erosopimusta ei synny. Vielä on epäselvää, millä tavalla Johnson mahdollisesti yrittää kiertää tämän lain.

Liberaalidemokraatit vahvistuvat konservatiivien kustannuksella

Johnson tapaa maanantaina EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin ja EU:n pääneuvottelijan Michel Barnierin. Pääministeri ei odota maanantain keskusteluilta suuria läpimurtoja mutta sanoi, että esimerkiksi keskeiseksi kiistakapulaksi muodostuneessa Irlannin rajakysymyksessä on edistytty paljon.

– Kun aloitin tässä tehtävässä (heinäkuussa), kaikki sanoivat että erosopimukseen ei missään nimessä voi tehdä muutoksia. Siitä on nyt menty jo eteenpäin, Johnson sanoi.

EU-johtajat ovat olleet julkisissa lausunnoissa skeptisiä sen suhteen, että sopimusta voitaisiin saada aikaan.

Johnsonin hallituksella on brittiparlamentissa selvä vähemmistö sen jälkeen, kun 21 konservatiivikansanedustajaa äänesti viime viikolla hallitusta vastaan ja heidät erotettiin puolueen parlamenttiryhmästä. Yksi heistä, entinen yliopistoministeri Sam Gyimah ilmoitti lauantaina liittyvänsä EU-myönteisiin liberaalidemokraatteihin.

– Boris Johnson asetti jyrkän valinnan konservatiivipuolueen maltillisten ja edistysmielisten kansanedustajien eteen – hyväksy sopimukseton brexit tai poistu politiikasta, Gyimah sanoi.

Liberaalidemokraateilla on nyt useiden loukkauksien myötä parlamentin alahuoneessa 18 edustajaa, kun heitä oli vuoden 2017 vaalien jälkeen vain 12.

Parlamentti on parhaillaan hallituksen määräämällä istuntotauolla, joka kestää lokakuun 14. päivään asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 2. Sammutustyöt ovat jatkuneet läpi yön Jokimaan palopaikalla Lahdessa - "Saa nähdä, riittääköhän tämä päivä edes"
 3. Keskittymishäiriö vei lahtelaisen Ricardo Blancon nettilukioon, jossa kursseja suoritettiin omaan tahtiin – motivaation lisäksi kohenivat myös arvosanat
 4. Entinen kiekollinen lupaus on nyt kokenut oman pään luuta – "Tähän oli molemminpuolinen halu", sanoo Joonas Jalvanti Pelicans-paluustaan
 5. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 6. Katso tästä lista Koulutuskeskus Salpauksesta valmistuneista
 7. Katso tästä lista LAB-ammattikorkeakoulusta valmistuneista
 8. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo
 9. Ladattava nelivetohybridi on Peugeotin tehokkain sarjatuotantomalli
 10. Poliisi, nuorisotoimi ja seurakunta valvovat nuorten juhlintaa Heinolassa
 11. Pauliina Withanage suoritti tutkinnon LAB:ssa ollessaan viimeisillään raskaana: "Vähän alkoi loppuvaiheessa jännittää, kumpi ehtii ensin"
 12. Katso tästä lista Lappeenrannan-Lahden teknillisestä yliopistosta valmistuneista
 13. Katso tästä lista Suomen Diakoniaopiston Lahden kampukselta valmistuneista
 14. Sinfonia Lahti muistaa koulunsa päättäviä Gaudeamus igitur -videolla
 15. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.