Tunisia valitsee presidentin epävarmoissa oloissa – yksi ennakkosuosikeista pidätettiin rahanpesuepäilyjen takia

Presidenttiehdokkaiden julisteita Tunisian pääkaupungissa Tunisissa. LEHTIKUVA / AFP

STT

Seitsemän miljoonaa tunisialaista äänestää tänään maalle uutta presidenttiä. Lopputulos on hyvin epävarma, sillä mielipidemittausten julkaiseminen kiellettiin jo heinäkuussa. Äänestäjien suosiota tavoitteli aluksi peräti 26 ehdokasta. Sittemmin kaksi ehdokasta on vetäytynyt tukeakseen puolustusministeri Abdelkarim Zbidin ehdokkuutta.

Yksi vaalien ennakkosuosikeista on mediamoguli Nabil Karoui, jonka kampanjointia kuitenkin hidastaa se, että hänet pidätettiin kymmenen päivää sitten rahanpesuepäilyjen takia. Karouin vastustajat kuvaavat häntä Tunisian vastineeksi Silvio Berlusconille. Karoui on käyttänyt televisiokanavaansa käynnistääkseen hyväntekeväisyyskampanjoita ja jakanut ruoka-apua köyhille.

Muita vahvoja ehdokkaita ovat islamistisen Ennahda-puolueen Abdelfattah Mourou ja pääministeri Youssef Chahed. Hallituksen suosiota ovat nakertaneet talouden sakkaaminen ja elinkustannusten nousu. Työttömyys on noussut 15 prosenttiin ja elinkustannukset kallistuneet lähes kolmanneksella vuoden 2016 jälkeen. Tunisialle tärkeä matkailuala on kärsinyt jihadistien hyökkäyksistä.

Monet ehdokkaat ovatkin pyrkineet esiintymään riippumattomina, etteivät leimautuisi epäsuositun poliittisen eliitin edustajiksi.

Ehdokkailla kovia yhteenottoja

Vaalikamppailua ovat leimanneet kovat yhteenotot ehdokkaiden välillä, mutta erot poliittisissa linjoissa ovat jääneet epäselviksi. Presidentinvaalit järjestetään ennenaikaisesti, koska maan 92-vuotias presidentti Beji Caid Essebsi kuoli heinäkuussa. Hän oli Tunisian ensimmäinen demokraattisesti valittu presidentti noustessaan valtaan vuonna 2014, kolme vuotta arabikevään jälkeen.

Äänestyspaikat avattiin aamulla ja ne sulkeutuvat iltakahdeksalta Suomen aikaa. Illaksi on luvassa ovensuukyselyjä, mutta virallisia tulostietoja odotetaan vasta tiistaina. Presidentinvaalien toinen kierros täytyy järjestää viimeistään 23. lokakuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 2. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 3. Työttömien työntekijöiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 4. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 5. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 6. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät"
 7. Kuluttajille myytävissä autonostimissa on hengenvaara, tuotteet palautettava ostopaikkaan
 8. Hirvi säntäili Lahden keskustan tuntumassa
 9. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Asikkalan Vääksyyn
 10. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia
 11. Lahden Kortteliliigan Ropponen muistuttaa perinteisten tukijoiden ahdingosta – ei laskua ensimmäiseksi heille
 12. Vääksyn seurakuntakodin rakennustyömaalla on tehty töitä jo reilu viikko – katso ilmakuvat työmaalta
 13. Lahden Mustankallion tunnelin valaisinviat korjataan – tunneli pois käytöstä
 14. Koronakriisi on koetellut erityisesti nuorten naisten toimeentuloa – Yhä useampi suomalainen tarvitsee nyt ja kesällä Kelan tukea elämiseen
 15. Tietojen panttaamista, EU-asioiden viivyttelyä ja ajanpeluuta – perustuslakivaliokunnan selvitettäväksi tulee kirjava lista eduskunnan tiedonsaantivaikeuksia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.