Varastettu kultainen vessanpönttö on edelleen kateissa – pönttörosvot aiheuttivat mittavan vesivahingon

Cattelanin mukaan pöntön valmistuksessa on käytetty 103 kiloa 18 karaatin kultaa. LEHTIKUVA / AFP

STT

Winston Churchillin synnyinkotina tunnettu Blenheim Palace Britanniassa kärsi mittavan takaiskun, kun tuntemattomat rosvot veivät kartanoon rakennetusta taidenäyttelystä italialaistaiteilija Maurizio Cattelanin luoman kultaisen vessanpöntön.

Lauantain vastaisena yönä tapahtunut rikos aiheutti vesivahingon, sillä pari päivää aiemmin avatussa näyttelyssä esillä ollut pönttö oli kytketty kartanon vesi- ja viemäriverkostoon, kuten kylpyhuonekalusteen kuuluukin.

Paikallinen poliisi kertoi ottaneensa kiinni 66-vuotiaan miehen epäiltynä osallisuudesta tapaukseen. Syytteitä ei ole nostettu, ja poliisi toivoo yleisövihjeitä kadonneen pöntön kohtalosta.

Poliisi epäilee, että varkailla on ollut käytössään ainakin kaksi ajoneuvoa.

Cattelan kertoi New York Timesille, ettei varkaus ollut mikään taideperformanssi ja vakuutti, että hänellä itsellään on alibi.

– Olisipa tämä kepponen. Tämä on vakava juttu, vaikka vähän surrealistinen, kun varkauden kohteena oli vessanpönttö, Cattelan päivitteli.

Cattelanin mukaan pöntön valmistuksessa on käytetty 103 kiloa 18 karaatin kultaa. Nykyisellä kullan hinnalla pöntön arvo sulatettuna olisi siten noin 3,6 miljoonaa euroa.

Pönttöteos on nimeltään "America", ja se on ollut aiemmin esillä Guggenheimin museossa New Yorkissa. Noin 100 000 museokävijää jonotti päästäkseen käyttämään sitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.