Sunnuntain mahtava museosää jatkunee ensi viikolla – hurrikaanin jälkimainingit näkyvät runsaina sateina, luvassa jopa lunta

Sunnuntaina voi sataa myös rakeita, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. LEHTIKUVA / JARNO MELA

STT

Sää on tänään erittäin tuulinen ja sateinen erityisesti Länsi-Suomessa. Maan länsiosaan saapui yöllä laaja sadealue, joka synnyttää iltapäivän aikana ukkoskuuroja. Rakeitakin saattaa sataa, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan.

Ukkonen painottuu Varsinais-Suomeen, Pirkanmaalle, Satakuntaan, Kanta-Hämeeseen ja Uudellemaalle. Lapissa on tänään enimmäkseen poutaa, mutta Länsi-Lapissa sadekuurot ovat mahdollisia.

Suomenlahdella ja Pohjois-Itämerellä on tänään voimassa varoitus vaarallisesta aallokosta. Tuulinen sää jatkuu huomisiltaan asti.

Atlantilla liikkuva Humberto-hurrikaani ei enää uhkaa maa-alueita, vaikka onkin voimistumaan päin, sanoo päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa. Myöhemmin ensi viikolla Skandinaviaan saapuessaan Humberton rippeet voivat tuoda Suomeenkin runsaita sateita.

Hallaa ja mustaa jäätä

Ensi viikolla sää viilenee entisestään. Ilmatieteen laitoksen mukaan luvassa on yöpakkasia, mustaa jäätä ja jopa lumikuuroja.

– Mustaa jäätä voi esiintyä aamutuimaan ja yöllä Etelä-Suomea myöten viikon puolivälin jälkeen, päivystävä meteorologi Hannu Valta sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa Jäämereltä Suomeen virtaava kylmä ilma laskee lämpötilan pari kolme astetta tavanomaista alhaisemmaksi. Etelä-Suomessa päivälämmöt pysyvät 10 asteen tuntumassa, Lapissa ne jäävät noin viiteen asteeseen.

Suurin piirtein keskiviikon tai torstain kohdalla tuulet heikkenevät ja pilvipeite repeilee sillä seurauksella, että yöt ja aamut kylmenevät. Hallaa ja yöpakkasia saattaa esiintyä Etelä-Suomessa asti.

Viikon puolivälin jälkeen voi meteorologin mukaan sataa lunta tai räntää ainakin Pohjois-Lapissa, mahdollisesti myös Keski-Lapissa.

– Varsinkin päivällä voi tulla lumikuuroja Pohjois-Lapissa. En tiedä tuleeko sitä niin paljon, että se jaksaa jäädä maahan, mutta muutama sentti ainakin korkeimmissa paikoissa, hän sanoo.

Maanantain jälkeen tuuli laantuu ja sateet hälvenevät

Maanantaina pohjoistuuli on yhä kohtalaista ja päivällä puuskaista, mutta huomisen jälkeen ilmavirtaus heikkenee. Huomenna esiintyy myös jonkin verran hajanaisia sateita eri puolilla Suomea. Idässä ja pohjoisessa tulee paikoitellen yli viisi millilitraa vettä, muualla sademäärät jäävät vähäisemmiksi. Tiistaina ja keskiviikkona esiintyy meteorologin mukaan vielä paikoin sadekuuroja, mutta ei mitään laaja-alaisempaa.

– Länsirannikkolla mereltä voi ajautua sadekuuroja, siellä on sen verran kylmä ilma ja lämmin meri. Meri laukaisee sadekuuroja ja ne voivat ajautua Pohjanmaalle, Satakuntaan ja Varsinais-Suomeen Pohjanlahdelta. Muuten huomisen jälkeen ei ole luvassa mitään suurempia sateita, Valta sanoo.

Länsi-Norjassa talvi saapui ryminällä

Norjassa maan länsiosassa vuorilla sijaitseva Sognefjellin alue on saanut niskaansa 40 sentin lumipeiton, kertoo norjalaislehti VG. Norjan tieliikennekeskus varoitti vuorille aikovia autoilijoita varmistamaan, ovatko tiet avoinna liikenteelle.

Sognefjellin yli kulkeva maantie on lumentulon takia suljettu, eikä sen avaamisesta ole vielä tietoa.

– Ei muuta kuin sukset jalkaan, sanoi retkeilymaja Sognefjellshyttan johtaja Ole Nestvold VG:lle.

Hän myöntää, ettei hiihtoretkeilyilma ole paras mahdollinen, koska tuuli on kovaa ja näkyvyys heikko.

– Toivomme, että lumiaura-auto pääsee läpi, niin että asiakkaamme pääsevät lähtemään kotiinsa.

NRK:n mukaan lumiraja asettuu noin 900–1 200 metrin korkeuteen.

Runsaat lumi- ja räntäsateet ovat aiheuttaneet maanvyörymiä ja katkoneet useita teitä.

Lähteenä myös uutistoimisto TT.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kaikkein huono-osaisimmille maksettavassa tuessa isot alueelliset erot – kärjessä on niin pieniä kuntia kuin suurimpia kaupunkeja ja maakunnista Uusimaa
 2. Sadan asiantuntijan joukko tunnisti 17 ratkaisua, jotka Lahden on välttämättä tehtävä noustakseen koronakriisistä
 3. Kysymys ja vastaus: Miksi hyvinvointyhtymän ja THL:n koronavirusluvut eroavat toisistaan?
 4. Omakotitalo tuhoutui täysin tulipalossa Orimattilassa
 5. Lastenleirillä mennään lasten ehdoilla - "Emme opeta, että tämä on valssinaskel, vaan heitä tutustutetaan luovaan toimintaan"
 6. Poliisi taltutti päihtyneen kuskin kaasusumuttimella Päijät-Hämeen keskussairaalalla
 7. 4.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, yksi potilas tehohoidossa
 8. Lahtelainen Assi Jokivirta jätti kampaajan työnsä ja lähti tavoittelemaan unelmiaan: nyt hän auttaa ihmisiä rentoutumaan
 9. Lahdessa kokeillaan uusia tölkki- ja pullotelineitä, ensimmäiset viisi tilattu tällä viikolla
 10. Kysymys ja vastaus: Miksi Lahden uimahallit pysyvät suljettuina?
 11. Siviilipalveluksen koulutusjakso siirtyi koronan vuoksi verkkoon – "Etäkoulutettaviin eriin otetaan sellaisia velvollisia, joilla on tiedossa oleva työpalveluspaikka"
 12. Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen on erotettu eduskuntaryhmästä
 13. Hämeenmaan ja Kymen Seudun Osuuskaupan autokaupat yhdistyvät
 14. Lahden Aleksin ylikulkusillalle tuli kaksi uutta vaihtoehtoa: tunneli tai jaettu katutila
 15. Päihtyneet kuskit jäivät kiinni kahdesti samana päivänä Päijät-Hämeessä – autossa ei ollut tuulilasia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.