Iranilaistoimittaja pakeni ulkoministerin delegaatiosta Ruotsissa ja hakee turvapaikkaa Suomessa

Tapahtumat saivat alkunsa, kun Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif oli Euroopan-matkalla delegaationsa kanssa elokuussa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Iranin ulkoministeriön delegaatiosta Ruotsissa karannut iranilainen toimittaja hakee turvapaikkaa Suomesta. Asiasta on kertonut aiemmin Ruotsin yleisradio SVT ja Suomessa Yle.

Asianajaja Maria Teresa Vanacore kertoo STT:lle, että toimittaja on vielä Ruotsissa, mutta Suomi on hyväksynyt ottamaan vastaan tämän turvapaikkahakemuksen.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun Iranin ulkoministeri Mohammed Javad Zarif oli Euroopan-matkalla delegaationsa kanssa elokuussa. Matka suuntautui ensin Suomeen ja sitten Ruotsiin. Delegaation mukana oli 12 iranilaista toimittajaa, kertoo SVT. Yksi heistä, Amir Tohid Fazel, karkasi ja haki turvapaikkaa Ruotsin viranomaisilta. SVT:n mukaan Fazel onnistui pakenemaan tupakkatauolla.

Ruotsissa asiaa ei kuitenkaan voida ottaa käsittelyyn EU:n Dublin-säännösten takia. Niiden mukaan turvapaikkahakemus pitää käsitellä ensimmäisessä EU-maassa, jonne turvapaikanhakija tulee tai joka on myöntänyt viisumin hakijalle.

"Hän on huolestunut turvallisuudestaan"

Asianajaja Vanacoren mukaan vaaditaan vielä Ruotsin viranomaisten virallinen vahvistus sille, että turvapaikka-asia voidaan siirtää Suomen viranomaisille. Vahvistus tulee Vanacoren mukaan ensi viikon maanantaihin mennessä.

– Suomi on vakuuttanut, että se voi käsitellä turvapaikkahakemuksen, kun Ruotsi on tehnyt virallisen päätöksen, Vanacore kertoo STT:lle.

Fazel on työskennellyt politiikan toimittajana iranilaiselle uutistoimisto Moj'lle. Hän on kertonut SVT:lle, että ollessaan ulkomailla neljä siviilipukuista miestä tuli pidätysmääräyksen kanssa työpaikalle. Asiasta kertoi Fazelille hänen kollegansa ja Fazel päätti paeta.

– Hän on huolestunut turvallisuudestaan, asianajaja Vanacore sanoo.

Fazel on työskennellyt aiemmin Iranin valtiollisessa uutistoimistossa Irnassa ja myös uutistoimisto Moj on Washington Postin mukaan kytköksissä Iranin entisen presidentin ministeriin. Fazelin mukaan hänen kirjoituksensa ovat kuitenkin herättäneet närkästystä niin hallinnon puolustajissa kuin vastustajissakin, SVT kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Autoilijat ovat tuskastuneet jatkuviin muutostöihin Lahden Renkomäessä – Uudenmaankadun urakka on myöhässä 1,5 vuotta: "Käytännössä meillä meni koko orkesteri uusiksi", sanoo urakoitsija
 2. Pääkirjoitus: Keskustan hermo kiristyy, totuuden hetki syksyn budjettiriihessä
 3. Millamari Uotilan Esalainen: Mankeli vaihtui sähköpyörään, eikä paluuta vanhaan ole – harjukaupungissa jos jossain sähköpyörä näyttää kyntensä
 4. Kysymys ja vastaus: Miksi hyvinvointyhtymän ja THL:n koronavirusluvut eroavat toisistaan?
 5. Sadan asiantuntijan joukko tunnisti 17 ratkaisua, jotka Lahden on välttämättä tehtävä noustakseen koronakriisistä
 6. Omakotitalo tuhoutui täysin tulipalossa Orimattilassa
 7. Kaikkein huono-osaisimmille maksettavassa tuessa isot alueelliset erot – kärjessä on niin pieniä kuntia kuin suurimpia kaupunkeja ja maakunnista Uusimaa
 8. Poliisi taltutti päihtyneen kuskin kaasusumuttimella Päijät-Hämeen keskussairaalalla
 9. 4.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, yksi potilas tehohoidossa
 10. Lastenleirillä mennään lasten ehdoilla - "Emme opeta, että tämä on valssinaskel, vaan heitä tutustutetaan luovaan toimintaan"
 11. Lahtelainen Assi Jokivirta jätti kampaajan työnsä ja lähti tavoittelemaan unelmiaan: nyt hän auttaa ihmisiä rentoutumaan
 12. Lahdessa kokeillaan uusia tölkki- ja pullotelineitä, ensimmäiset viisi tilattu tällä viikolla
 13. Kysymys ja vastaus: Miksi Lahden uimahallit pysyvät suljettuina?
 14. Siviilipalveluksen koulutusjakso siirtyi koronan vuoksi verkkoon – "Etäkoulutettaviin eriin otetaan sellaisia velvollisia, joilla on tiedossa oleva työpalveluspaikka"
 15. Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen on erotettu eduskuntaryhmästä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.