Venäjä tarjoaa Saudi-Arabialle ohjustorjuntajärjestelmää

Vladimir Putinin mukaan Venäjä voi myydä Saudi-Arabialle samankaltaiset venäläiset ohjustorjuntajärjestelmät, joita maa on jo myynyt Iraniin ja Turkkiin. LEHTIKUVA/AFP

STT

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoo, että Venäjä on valmis myymään Saudi-Arabialle ohjustorjuntajärjestelmän.

Putinin mukaan Venäjä voi myydä Saudi-Arabialle samankaltaiset venäläiset ohjustorjuntajärjestelmät, joita maa on jo myynyt Iraniin ja Turkkiin.

Putin kertoi asiasta Turkin pääkaupunki Ankarassa pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Venäjän presidentti on Ankarassa tapaamassa Iranin presidenttiä Hassan Ruhania ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogania neuvotellakseen Syyrian tilanteesta.

Saudi-Arabia on Yhdysvaltain liittolainen. Yhdysvallat on jo hermostunut Nato-maa Turkin päätöksestä ostaa venäläinen S-400-ohjustorjuntajärjestelmä.

Yhdysvaltojen puolustusministeri Mark Esper sanoi, että Yhdysvallat valmistautuu vastaamaan Saudi-Arabiaa tehtyjä iskuja vastaan.

– Yhdysvaltain armeija on valmis yhdessä kumppaniensa kanssa puolustamaan kansainvälistä järjestystä Irania vastaan.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi olevansa iskuista erittäin huolissaan ja kehotti kaikkia osapuolia malttiin.

Iran: Jemeniläisillä oikeus puolustautua

Saudi-Arabia ja Yhdysvallat syyttävät Irania viikonlopun iskuista Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin. Jemenin huthikapinalliset, joita Iran tukee, ovat väittäneet tehneensä iskun.

Osa asiantuntijoista on arvioinut olevan epätodennäköistä, että huthit olisivat yksinään kyenneet toteuttamaan iskun.

Iranin mukaan iskut olivat huthikapinallisten itsepuolustusta Saudi-Arabian Jemenissä tekemiä iskuja vastaan. Iranin presidentti Hassan Ruhani kommentoi asiaa Ankarassa.

– Jemen on päivittäisten iskujen kohde. Jemeniläisillä on oikeus puolustaa itseään.

---

Korjattu tiistaina klo 2.10: Yhdysvaltain puolustusministerin nimi on Mark Esper, ei Mike Esper, kuten jutussa aiemmin väitettiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.