Tutkijat: Köyhien maiden on kasvatettava hiilijalanjälkeään, jotta nälkä voidaan voittaa

Tutkijan mukaan keskustelu ilmastonmuutoksen vaikutusten pienentämisestä ei useinkaan ota huomioon sitä, että moni maa kärsii kroonisesta aliravitsemuksesta. LEHTIKUVA/AFP

STT

Kehittyvien maiden on lisättävä merkittävästi kasvihuonekaasupäästöjään ja vedenkulutustaan, jotta ne pääsevät eroon aliravitsemuksesta. Tämä käy ilmi yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston tutkijoiden tuoreesta julkaisusta. Tutkimuksesta julkaistiin artikkeli Global Environmental Change -lehdessä.

Tutkijat kehittivät mallin, jolla arvioidaan ympäristö- ja vesijalanjälkeä yksilön ja kokonaisten maiden tasolla. Malli tarkastelee sitä, miten ruokavalion muutokset 140 maassa vaikuttaisivat kasvihuonekaasupäästöihin ja puhtaan veden kulutukseen. Erityisesti tutkimuksessa tarkasteltiin erilaisten kasvispainotteisten ruokavalioiden vaikutusta päästöihin.

Tutkija Keeve Nachmanin mukaan keskustelu ilmastonmuutoksen vaikutusten pienentämisestä ei useinkaan ota huomioon sitä, että moni maa kärsii aliravitsemuksesta.

– Jotta maat pääsisivät tilanteeseen, jossa ne eivät kärsi kroonisesta aliravitsemuksesta, näissä maissa pitää syödä enemmän, ja sitä myötä niiden pitää kasvattaa hiilijalanjälkeään, Nachman summaa.

Nachmanin mukaan tämä tarkoittaa sitä, että rikkaiden maiden asukkaiden on siirryttävä nopeammin suosimaan kasvipainotteista ruokavaliota, jotta vaikutusta saadaan tasattua.

Täysvegaaniutta ei välttämättä vaadita

Tutkijat pitivät kuitenkin kannustavana sitä, että mallin mukaan ihmisten ei tarvitse luopua eläinkunnan tuotteista kokonaan. Esimerkiksi ruokavaliolla, johon kuuluu pieniä kaloja ja nilviäisiä, on lähes yhtä pieni vaikutus ympäristöön kuin vegaaniruokavaliolla.

Tutkijat myös havaitsivat, että vähentämällä eläinkunnan tuotteiden osuutta ruokavaliossa kolmasosaan aiemmasta, ruokavalion aiheuttama ilmasto- ja vesijalanjälki oli pienempi kuin perinteisen kasvisruokavalion, johon kuuluvat maitotuotteet ja muun muassa kananmuna.

Nachmanin mukaan osa ruokavalion muutoksen suurimmista esteistä liittyy siihen, etteivät ihmiset halua luopua tietyistä ruuista kokonaan.

– Siksi onkin innostavaa, että mallintamiemme ruokavalioiden joukossa on sellaisia, jotka eivät vaadi täysin pudottamaan pois tiettyjä eläinkunnan tuotteita, vaan kyse on vivahteikkaammasta lähestymistavasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen
 2. HS: Lahtelaisen ravintolan omistajaa syytetään ihmiskaupasta
 3. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä
 4. Nastolassa kiinni otettu mies vangittiin tapon yrityksestä epäiltynä – poliisilla tutkittavana toinenkin tapon yritys Lahdessa
 5. Lahden Nelostiellä sattui neljän auton ketjukolari
 6. Viihdealan ammattilaisia tulvii Lahteen syyskuussa Rockfutis 2020:n käynnistyessä – "Mahtavaa päästä Lahteen, se on kunnon rokkikaupunki"
 7. Turo's Hevi Gee sai alkunsa Lahden Torven pikkujouluista – "Ihan samat kohdat naurattivat tai aiheuttivat myötähäpeää kuin silloinkin", muistelee Orimattilassa asuva bändin entinen laulaja Hara Laukkanen yli 30 vuotta myöhemmin
 8. Vierumäelle rahakas golfkisa myös tälle vuodelle
 9. Nelostieltä sivuun ajautunut auto törmäsi liikennemerkkiin Hartolassa
 10. KymiRingillä juostaan ja pyöräillään viikonloppuna – mukana mestareita ja mielenkiintoinen isän ja pojan taistelu
 11. Lukijalta: Pyöräilyolosuhteita kehitetään yhdessä käyttäjien kanssa
 12. Sädehoitoa saavien määrä kasvanut viime vuosina Lahdessa – syksyllä kaupungissa on käytössä uusi sädehoitolaite
 13. Suomessa kuusi uutta koronavirustartuntaa – viruksen takia sairaalassa olevien määrä putosi kolmannekseen
 14. Emeritusprofessori Haaviston rikosepäilystä: "Heittää joka tapauksessa varjon presidenttihaaveiden ylle"
 15. Näppis: Keskustan nopeusrajoitus 40 km/h on ihan sopiva, mutta kukaan ei kontrolloi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.