Koulussa viihdytään hyvin – pientä osaa oppilaista kiusataan silti yhä viikoittain

Yli puolet lapsista ja nuorista kertoo THL:n kyselyssä pitävänsä koulunkäynnistä ja kokevansa, että opettajat ovat kiinnostuneita oppilaan kuulumisista. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen

STT

Suurin osa lapsista ja nuorista on tyytyväisiä elämäänsä ja viihtyy koulussa, paljastuu Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) Kouluterveyskyselystä.

Yli puolet lapsista ja nuorista kertoo THL:n kyselyssä pitävänsä koulunkäynnistä ja kokevansa, että opettajat ovat kiinnostuneita oppilaan kuulumisista. Erityisesti koulunkäynnistä pitävät 4. ja 5. luokan oppilaat sekä ammattioppilaitosten opiskelijat, ja varsinkin pojat.

Koulu-uupumusta kokevat yleisimmin 8. ja 9. luokilla opiskelevat tytöt.

Jo alakoululaisilla kokemuksia seksuaalisesta ahdistelusta

Koulussa viikoittain kiusatuksi on joutunut noin joka kahdeskymmenes lapsi tai nuori. Toisella asteella opiskelevat kertovat tulleensa kiusatuiksi perusopetuksen oppilaita harvemmin. Pojat ovat kokeneet tyttöjä yleisemmin fyysistä uhkaa, tytöt taas poikia yleisemmin seksuaalista häirintää. Tytöt myös kertovat poikia yleisemmin kokemastaan väkivallasta aikuiselle.

4. ja 5. luokalla opiskelevista lapsista neljä prosenttia kertoo kokeneensa esimerkiksi seksuaalista ehdottelua tai ahdistelua vähintään kerran viimeisen vuoden aikana. Lapsille on saatettu myös näyttää seksuaalista kuvamateriaalia. Kaksi prosenttia lapsista kertoo, että heitä on kosketeltu tai painostettu koskettamaan.

Muista koulukyselyyn vastanneista nuorista seksuaalista ehdottelua tai ahdistelua kertoo kokeneensa noin joka neljäs vähintään kerran vuoden aikana. Yleisimmin seksuaalista ehdottelua tai ahdistelua on tapahtunut puhelimessa tai internetissä, tai jossain julkisessa paikassa. Koulussa seksuaalista ehdottelua tai ahdistelua on kokenut vain pieni osa.

Aamupala jää väliin monelta

Kyselyn mukaan moni nuori jättää aamupalan syömättä. Ammattiin opiskelevista jopa yli puolet kertoo, ettei syö aamupalaa jokaisena aamuna kouluviikon aikana. Myös koululounaan väliin jättäminen on yleistä. Joka kolmas 8.- ja 9.-luokkalainen, lukiolainen tai ammattiin opiskeleva ei syö koululounasta päivittäin.

Nuorten humalahakuinen juominen on vähentynyt etenkin ammattiin opiskelevilla nuorilla. Kaikilla luokka-asteilla itsensä tosi humalaan juominen on edelleen yleisempää pojilla kuin tytöillä.

Kannabista on kokeillut ikäluokasta riippuen vähintään kerran noin 9–20 prosenttia nuorista. Kokeilut yleistyivät hieman lukiolaispojilla.

Keväällä 2019 toteutettuun Kouluterveyskyselyyn vastasi yli 250 000 lasta ja nuorta. Aineistoon liittyy pilailuvastausten mahdollisuus, mutta niiden määrä on arvioitu pieneksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Kouvola-oikaisu olisi veronmaksajien näkökulmasta hirvittävän huono investointi" – Päijät-Hämeessä seurataan Kymenlaakson sisäistä raideriitelyä
 2. Kierrätyspuistosta tulossa paha pala Hollolan ja Orimattilan päättäjille – Uhkana on joko äänestäjien raivo tai tärkeiden verotulojen menetys
 3. Orimattilalainen ikonimaalari Pasi-Mikael Huovinen ei uskonut opinto-ohjaajaa, vaan teki ikoneista itselleen ammatin
 4. Urheilun ja yrityselämän kerma kokoontui Lahdessa pohtimaan menestyksen reseptiä: "Kisapuistoon pitäisi saada ensin sähköt", murjaisi FC Lahden toimitusjohtaja
 5. Eläkkeelle jäävä mäkihypyn kilpailujohtaja Walter Hofer odottaa Suomen mäkihypyn uutta tulemista ja lupaa, ettei paljastuskirjaa ole luvassa
 6. USU-gallup: Suomalaisista kaksi viidestä on suopeita alaikäisille turvapaikanhakijoille – "Voi olla, että hallitus on varovainen seuraavissa askeleissaan"
 7. Kimmo Kankaan Esalainen: Lahdessa on huippuluokan hiihtostadion, mutta mitä sillä tekisi ilman lunta?
 8. Pääkirjoitus: Vuokra-asuntojen ylitarjonta ei ole kaikille hyvä uutinen
 9. Uppoaisiko sinulle kilo lihaa vain minuuteissa? Lahdessa kisataan lauantaina jälleen lihamukin syönnin MM-tittelistä
 10. Ranskan "Oscareissa" osa gaalayleisöstä marssi ulos Roman Polanskin voitettua parhaan ohjaajan palkinnon
 11. Sakke Hämäläisen ensimmäinen liigamaali oli Pelicansille laiha lohtu, katso ottelukooste – "Ei kiekko ainakaan takan reunalle mene"
 12. "Rennosti vaan", kuului isä-Jannen ohje – Mico Ahosen maailmancup-debyytti päättyi karsintaan Salppurin kisoissa
 13. Peliitat haki pisteet Imatralta
 14. Pelicansin A-nuoret joutuivat taipumaan – ottelun ratkaisu saatiin jatkoajalla
 15. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.