Postin jakelu keskitettävä yhteen mahdollisimman varhaiseen jakeluun, ehdottaa Medialiitto

Medialiiton mukaan postin jakelussa olisi siirryttävä yhteen päivittäiseen jakokertaan. Liiton mukaan jakeluyritykset pitäisi myös kilpailuttaa alueellisesti. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

STT

Postin jakelussa olisi siirryttävä yhteen, mahdollisimman varhaiseen jakokertaan, linjaa Media-alan ja graafisen teollisuuden yritysten etujärjestö Medialiitto.

– Uskomme, että postinsaajat ottavat mielellään aikakauslehdet ja kirjeet vastaan samalla kertaa sanomalehden kanssa, sanoo Medialiiton hallituksen puheenjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi tiedotteessa.

Sanomalehtien Liiton tilaaman selvityksen mukaan postipalvelujen turvaaminen vaatii useita uudistuksia. Selvityksessä arvioitiin jakelutoiminnan tulevaisuutta pääosin taloudellisesta näkökulmasta. Sanomalehtien Liitto on Medialiiton jäsenjärjestö.

Keskitetyn varhaisjakelun lisäksi Medialiitto ehdottaa, että jakeluyritykset kilpailutetaan ja Postin ristikkäiset roolit selkiytetään. Näin voitaisiin ratkaista sekä jakelupalvelujen että Postin omistajaohjauksen ongelmat.

Mediatalojen ehdotuksen mukaan julkisen vallan pitäisi kilpailuttaa jakelusta vastaava yritys kullakin alueella. Kilpailun pitäisi kattaa koko jakeluvolyymi, ei pelkästään nykyistä yleispalvelutuotetta eli postimerkkikirjettä, Medialiitto lisää.

Liiton mukaan Postin ongelmana on toimiminen samanaikaisesti yhteiskunnallisen palvelun tuottajana jakelussa sekä markkinatoimijana kilpailluilla liiketoiminta-alueilla. Roolit sekoittuvat, ja kumpaakin tehtävää on vaikea hoitaa yhtä aikaa.

– Postin jakaminen kahteen osaan tekisi toiminnasta läpinäkyvän ja yhteiskunnallisesti hyväksytymmän. Toisen osan tehtävä on tuottaa valtiolle rahaa yhtiön voittona, toisen osan tehtävä on tuottaa kansalaisille palveluja ilman voitontavoittelua, sanoo Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg tiedotteessa.

Postin toimitusjohtaja: Jakelu yhdistettävä 2030-luvulle tultaessa

Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen sanoi viime viikolla STT:n haastattelussa, että postin varhais- ja päiväjakelu on yhdistettävä viimeistään 2030-luvulle tultaessa, kun sekä kirjepostin että sanomalehtien jakelumäärät ovat vähentyneet Suomessa.

Malisen mukaan kotitalouteen toimitetaan nykyisin keskimäärin viisi kirjettä viikossa, mutta pian enää kolme kirjettä viikossa. Tämä nostaa kirjekohtaista hintaa ja tekee jakelun etenkin harvaan asutuilla alueilla entistä kannattamattomammaksi.

Toimitusjohtajan mukaan Posti on sitoutunut sanomalehtien varhaisjakeluun niin kauan kuin kysyntää on.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen
 2. HS: Lahtelaisen ravintolan omistajaa syytetään ihmiskaupasta
 3. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä
 4. Lahden Nelostiellä sattui neljän auton ketjukolari
 5. Viihdealan ammattilaisia tulvii Lahteen syyskuussa Rockfutis 2020:n käynnistyessä – "Mahtavaa päästä Lahteen, se on kunnon rokkikaupunki"
 6. Turo's Hevi Gee sai alkunsa Lahden Torven pikkujouluista – "Ihan samat kohdat naurattivat tai aiheuttivat myötähäpeää kuin silloinkin", muistelee Orimattilassa asuva bändin entinen laulaja Hara Laukkanen yli 30 vuotta myöhemmin
 7. Nelostieltä sivuun ajautunut auto törmäsi liikennemerkkiin Hartolassa
 8. KymiRingillä juostaan ja pyöräillään viikonloppuna – mukana mestareita ja mielenkiintoinen isän ja pojan taistelu
 9. Lukijalta: Pyöräilyolosuhteita kehitetään yhdessä käyttäjien kanssa
 10. Sädehoitoa saavien määrä kasvanut viime vuosina Lahdessa – syksyllä kaupungissa on käytössä uusi sädehoitolaite
 11. Suomessa kuusi uutta koronavirustartuntaa – viruksen takia sairaalassa olevien määrä putosi kolmannekseen
 12. Emeritusprofessori Haaviston rikosepäilystä: "Heittää joka tapauksessa varjon presidenttihaaveiden ylle"
 13. Näppis: Keskustan nopeusrajoitus 40 km/h on ihan sopiva, mutta kukaan ei kontrolloi
 14. Historiallinen Paimenkallio halutaan herättää henkiin Heinolassa
 15. Valenuuska voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen – "Niistä voi seurata nikotiinin yliannostus"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.