Postin lajittelutyöntekijöiden palkkoihin yli kahden vuoden siirtymäaika – PAU: Ei ratkaise mitään

Postin hallitus on päättänyt, että paketti ja verkkokauppa -liiketoiminnan työntekijöiden palkkoihin tulee yli kahden vuoden siirtymäaika. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

STT

Postin hallitus on päättänyt, että Postin paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnan lajittelutyöntekijöiden palkkoihin tulee yli kahden vuoden siirtymäaika. Työntekijöiden kokonaispalkka säilyy nykyisellään tammikuun loppuun 2022 saakka, yhtiö kertoo tiedotteessa.

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) katsoo, että yli kahden vuoden siirtymäaika kuulostaa työntekijöiden näkökulmasta suhteellisen hyvältä. Sen sijaan Posti- ja logistiikka-alan unionin PAUn puheenjohtajan Heidi Niemisen mukaan yli kahden vuoden siirtymäaika ei ratkaise yhtään mitään.

Noin 700 Postin lajittelutyöntekijää siirrettiin syyskuun alussa vanhoina työntekijöinä Posti Palvelut Oy:hyn . Heihin aletaan soveltaa Teollisuusliiton työehtosopimusta marraskuun alusta lähtien.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on arvioinut, että työntekijöiden palkka alenee muutoksen takia keskimäärin 30 prosenttia ja enimmillään jopa 50 prosenttia ja myös työehdot heikkenevät.

– Ongelma on kuitenkin edelleen se, miten työntekijä- ja työnantajapuoli näkevät tämän kokonaisuuden. Tämän takia toivon, että neuvottelut saadaan molempien osapuolten hyväksymällä tavalla menemään eteenpäin, Paatero sanoi STT:lle eduskunnassa.

Hän kuitenkin sanoo uskovansa ja toivovansa, että osapuolet pääsevät sopuun.

PAU valmis työtaisteluihin

PAUn Nieminen arvioi STT:lle, että vaikka kokonaispalkkasumma pysyy ennallaan, siirtymäaika ei takaa yksilötasolla palkan säilymistä, vaan yksilöiden välillä saattaa olla hyvinkin suuria eroja.

Postin mukaan tämä ei pidä paikkaansa. Paketti ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmän johtaja Turkka Kuusisto kertoo, että Posti takaa jokaisen työntekijän ansiotason säilymisen yli kahden vuoden ajan.

Nieminen painottaa, että kiista ei ole ratkaistavissa siirtymäajalla. Ongelmana on myös se, että uudet työntekijät palkattaisiin suoraan huonommilla työehdoilla.

– Ihmisten pitää maksaa vuokrat, laskut ja ruoka kahden vuodenkin kuluttua, Nieminen huomauttaa.

Hänen mukaansa kiista voi johtaa pahimmillaan työtaisteluihin. PAU neuvottelee parhaillaan uudesta työehtosopimuksesta. Nykyinen sopimus umpeutuu lokakuun lopussa.

Aikalisä lopetti lakot syyskuun alussa

Osa Postin työntekijöistä meni syyskuun alussa lakkoon yhtiön suunnitteleman työehtosopimuksen siirron vuoksi. Ammattiliitto PAU lopetti työtaistelutoimet, kun Paatero kertoi, että siirrossa otetaan aikalisä.

PAU on vaatinut, että pakettilajittelijat palautettaisiin Posti Palvelut Oy:stä takaisin Posti Oy:hyn ja samalla PAU:n työehtosopimuksen piiriin.

Alun perin Posti oli kaavaillut lajittelijoiden kokonaispalkkojen säilyttämistä ennallaan ensi maaliskuun loppuun asti. Nyt ilmoitettu päätös tarkoittaa, että siirtymäajasta on tulossa lähes kaksi vuotta aiemmin suunniteltua pidempi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaisen Purkupihan suurpalon syystä alustava käsitys - "Itsestään tavara ei ole syttynyt"
 2. Lahden lomautustarve supistui murto-osaan arvioidusta 1 500:sta
 3. "Tätä on kyllä odotettu kiihkeästi" – moni tuli Lahden torin terasseille suoraan töistä
 4. Näin paljon kaupunginorkesteria johtava Dalia Stasevska tienaa Lahdessa aluksi
 5. Vääksyyn avattiin pieni jäätelötehdas – Ahvenaisen pariskunta valmistaa nyt jäätelöt kahvilaansa itse
 6. Vain Tönnön koulu sai armon Orimattilan kaupunginhallituksessa – kolmen kyläkoulun lakkautus valtuustoon
 7. 2.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja yli viikkoon
 8. Pääkirjoitus: Yllättävä paluu al-Holin leiriltä
 9. Koitin-Pertunmaan Osuuspankki suunnittelee liitosta, edellinen yritys karahti kiville
 10. "Kuin liikkuvaan maaliin tähtäisi", sanoo Asikkalan talousjohtaja Aapo Pispa talouden sopeuttamistoimista – kunta tähtää ylijäämäiseen talousarvioon
 11. Formulakausi sai uusia kilpailuaikatauluja, kalenterissa nyt kahdeksan kisaa
 12. Sokerista on vaikea päästä kokonaan eroon – Tutkijan mielestä sokerittomuuteen ei edes pidä pyrkiä: "Ruoka ei saa olla mautonta eikä tylsää"
 13. Seurakuntien tulos romahtanut liki 20 miljoonalla alkuvuonna: "Tässä on poikkeuksellinen tilanne käsillä"
 14. Lahden keskustan suosituissa ravintoloissa oli lounasaikaan vilinää – "Oli selvää, että tänään pitää päästä ravintolaan"
 15. Korona ei ole säikäyttänyt ulkomaille tutkinto-opiskelijoiksi mieliviä – määrä on kaksinkertaistunut 2000-luvulla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.