Aalto-yliopisto jäädyttää muodin professorinimityksen väitetyn epäasiallisen käytöksen vuoksi – yliopisto alkaa selvittää syytöksiä viipymättä

Tutkivaan journalismiin keskittynyt Long Play kertoi Aalto-yliopiston lehtoria koskevista syytöksistä aiemmin tänään. LEHTIKUVA / JARMO STENMARK

STT

Aalto-yliopisto on toistaiseksi keskeyttänyt muodin oppiaineen vanhemman lehtorin Tuomas Laitisen nimittämisen suunnittelun käytänteiden professoriksi, kunnes häntä vastaan esitetyt syytökset epäasiallisesta käytöksestä on selvitetty.

Long Play kertoi tiistaina, että Laitinen olisi suosinut tiettyjä opiskelijoita jakamalla heille harjoittelupaikkoja ja rajatusti tietoa oppiaineen toiminnasta. Lisäksi hän olisi edesauttanut suosikkiensa töiden valitsemista koulussa arvostettuun muotinäytökseen. Toisia opiskelijoita hän olisi julkaisun mukaan nöyryyttänyt, nimitellyt ja eristänyt.

– Otamme asian erittäin vakavasti. Edellytämme sekä työntekijöiltä että opiskelijoilta hyvää käyttäytymistä ja tasa-arvoisuutta. Emme hyväksy minkäänlaista epäkunnioittavaa toimintaa tai puhetta, sanoo Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaani Tuomas Auvinen STT:lle.

Auvisen mukaan syytöksiä aletaan selvittää viipymättä. Hän toivoo, että opiskelijat kertovat kokemuksistaan myös koulun sisällä. LP oli haastatellut juttuunsa opiskeluvuosilta 2009–2019 kymmentä opiskelijaa, joista valtaosa esiintyi nimettömänä.

STT ei tavoittanut Laitista kommentoimaan asiaa.

Ilmapiiriongelma ollut tiedossa

Muodin oppiaineessa on ollut ilmapiiriongelma, jonka yliopisto ja opiskelijat ovat tiedostaneet. Long Playn mukaan yliopiston opiskelijahyvinvointikyselyssä muodin tulokset ovat olleet poikkeuksellisen huonot.

Auvisen mukaan yliopisto on tulosten takia tarkastellut muodin opetussuunnitelmaa ja lisännyt tuutorointia. Lisäksi se haluaa oppiaineelle oman opiskelijajärjestön, jolta saada välitöntä palautetta.

– Muodin oppiaine on yksi maailman parhaita. Se luonnollisesti johtaa siihen, että siellä syntyy opiskelijoille paineita.

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan (AYY) puheenjohtaja Tapio Hautamäki kertoo, että se on ollut yleisellä tasolla tietoinen muodin koulutusohjelman haasteista, muttei kommentoi yksityiskohtia.

– Olemme käyneet ja tulemme käymään keskusteluja yliopiston johdon kanssa, miten tilanne ratkaistaan kestävällä tavalla.

AYY haluaa, että tilanteesta tehdään riippumaton selvitys, jonka pohjalta päätetään mahdollisista jatkotoimenpiteistä.

Opetusnäyte peruutettu

Laitinen on toiminut lehtorina Aalto-yliopistossa ja sitä edeltäneessä Taideteollisessa korkeakoulussa vuodesta 2006 alkaen. Hänet nimitettiin vanhemmaksi lehtoriksi viime joulukuussa.

Syytösten tullessa ilmi Aalto-yliopistossa valmisteltiin Laitisen nimittämistä suunnittelun käytänteiden professoriksi. Yliopistolta kerrotaan STT:lle, että kyseessä olisi viisivuotinen virka.

Long Playn mukaan Laitisen oli tarkoitus antaa nimitykseen liittyvä opetusnäyte tiistaina. Auvinen kertoo, että opetusnäyte on peruutettu.

– Olemme nimitysprosessin alkuvaiheissa. Laitamme prosessin odottamaan, kunnes asia on käyty läpi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 2. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 3. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, nyt käynnissä tarkkailuvaihe – "Ei olisi ennenkuulumatonta, että palo voisi vielä jostain syttyä"
 4. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 5. Tutut koulut lakkautusuhan alla Orimattilassa
 6. Nastopoli paras Päijät-Hämeen lukioista STT:n lukiovertailussa – rehtori antaa kunnian abeille, mutta "peruskoulun arvosanoja ei voi vertailla keskenään"
 7. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 8. Heinolaan ei rakenneta uutta seurakuntataloa
 9. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 10. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 11. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 12. Koulujen avaaminen ei pahentanut epidemiaa – "Tekoa ei ainakaan tässä vaiheessa voi virheeksi julistaa"
 13. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 14. Kimmo Kankaan Esalainen: Kauppojen ja ravintoloiden pelikoneet saisi sulkea pysyvästi
 15. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 29.5.2020
 2. Fingerpori 28.5.2020
 3. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, nyt käynnissä tarkkailuvaihe – "Ei olisi ennenkuulumatonta, että palo voisi vielä jostain syttyä"
 4. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 5. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 6. Jokimaan palopaikalta leviää yhä savua - "Jos oireita tulee, niin asukkaiden pitää ottaa yhteyttä Akuutti24:een"
 7. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 8. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 9. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 10. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 11. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 12. Poliisi löysi kadoksissa olleen Orimattilassa
 13. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 14. Fingerpori 30.5.2020
 15. Näppis: Purkupihastakin lähtee aikamoinen savupilvi, millaisia mustia pilviä nouseekaan purku- eli Kierrätyspuistosta?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.