KHO: Netissä tapaaminen ja eri maissa asuminen eivät estä oleskeluluvan myöntämistä avioliiton perusteella

STT

Netissä tapaaminen ja eri maissa asuminen eivät ole este oleskeluluvan myöntämiselle avioliiton perusteella, korkein hallinto-oikeus (KHO) linjaa tänään antamassaan vuosikirjapäätöksessä.

Oikeuden käsiteltävänä oli juttu, jossa suomalainen mies oli tavannut nigerialaisen naisen netissä Afrointroductions-deittipalvelussa keväällä 2015. Pari avioitui tammikuussa 2016 Burkina Fasossa, missä nainen asui. Nainen haki Suomesta oleskelulupaa avioliiton perusteella vuotta myöhemmin.

Lain mukaan Suomessa asuvan Suomen kansalaisen perheenjäsenelle myönnetään perhesiteen perusteella jatkuva oleskelulupa, jos luvan myöntämisen muut edellytykset ovat voimassa. Niin sanottu lumeavioliitto, jossa puolisoiden todellisena tarkoituksena ei ole yhteisen perhe-elämän viettäminen, voi olla perusteena hakemuksen hylkäämiselle.

Maahanmuuttovirasto ja sen jälkeen Itä-Suomen hallinto-oikeus hylkäsivät naisen hakemuksen. Hallinto-oikeuden mukaan pariskunta ei ollut aiemmin viettänyt tosiasiallista perhe-elämää eikä oikeus uskonut, että se olisi tarkoituksena Suomessakaan.

Pitivät yhteyttä lähes päivittäin

KHO arvioi tilannetta toisin. KHO huomioi, että nykyisin parisuhteita syntyy yhä useammin tilanteissa, joissa puolisot ovat alun perin tutustuneet toisiinsa netissä.

Oikeus myös korosti, että eri maissa asuvilla aviopuolisoilla ei lähtökohtaisesti ole samanlaista mahdollisuutta viettää tosiasiallista perhe-elämää kuin samassa maassa asuvilla puolisoilla.

– Tämän vuoksi se, että puolisot asuvat avioliiton alkuvaiheessa toisistaan erillään eri maissa, ei vielä yksinään osoita, että heidän tarkoituksensa ei olisi alkaa viettää tosiasiallista perhe-elämää siinä vaiheessa, kun he muuttavat asumaan yhteen, KHO sanoo päätöksessään.

Oikeus huomioi myös sen, että eri maissa asumisesta huolimatta pariskunta oli pitänyt yhteyttä toisiinsa puhelimitse ja sähköpostitse lähes päivittäin. Mies oli myös vieraillut naisen luona useaan eri otteeseen sekä tukenut naista taloudellisesti lähettämällä tälle kuukausittain rahaa.

Näin ollen KHO katsoi, ettei asiassa enää ollut perusteltua aihetta epäillä, että avioliitto olisi solmittu muusta syystä kuin tosiasiallisen perhe-elämän viettämiseksi. Oikeus kumosi Maahanmuuttoviraston ja hallinto-oikeuden päätökset sekä palautti asian Maahanmuuttovirastolle oleskeluluvan myöntämistä varten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Suora lähetys: Työ- ja elinkeinoministeriö kertoo kotimaisen hengityssuojaintuotannon käynnistymisestä
 2. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 3. Työttömien työntekijöiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 4. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 5. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 6. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät"
 7. Kuluttajille myytävissä autonostimissa on hengenvaara, tuotteet palautettava ostopaikkaan
 8. Hirvi säntäili Lahden keskustan tuntumassa
 9. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Asikkalan Vääksyyn
 10. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia
 11. Lahden Kortteliliigan Ropponen muistuttaa perinteisten tukijoiden ahdingosta – ei laskua ensimmäiseksi heille
 12. 26.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä kasvoi yhdellä
 13. Vääksyn seurakuntakodin rakennustyömaalla on tehty töitä jo reilu viikko – katso ilmakuvat työmaalta
 14. Lahden Mustankallion tunnelin valaisinviat korjataan – tunneli pois käytöstä
 15. Tietojen panttaamista, EU-asioiden viivyttelyä ja ajanpeluuta – perustuslakivaliokunnan selvitettäväksi tulee kirjava lista eduskunnan tiedonsaantivaikeuksia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.