Pelkän työllisyystavoitteen tuijottaminen voi johtaa ikäviin yllätyksiin, varoittaa asiantuntija

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen Kotakorpi sanoo, että hallitus näyttää hakevan yksilöllisempiä ratkaisuja työllisyyden parantamiseen. Lehtikuva / Martti Kainulainen

STT

Veronkevennysten kohdentaminen pienituloisille on järkevää, jos veroratkaisuilla halutaan tukea työllisyyttä, arvioi Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkimusprofessori Kaisa Kotakorpi. Samalla hän kuitenkin huomauttaa, että verotuksen vaikutukset työllisyyteen eivät välttämättä ole kovin suuria.

Hallitus esitteli eilen budjetin yhteydessä listan 25 toimenpiteestä, joilla 75 prosentin työllisyystavoitetta lähdetään jahtaamaan. Hallitus aikoo käynnistää esimerkiksi alueelliset kuntakokeilut, joilla pyritään parantamaan pitkäaikaistyöttömien ja heikossa työmarkkina-asemassa olevien pääsyä kiinni töihin. Lisäksi muun muassa palkkatukea uudistetaan ja laajennetaan.

Kotakorpi kommentoi STT:lle sähköpostitse, että hallitus näyttää hakevan yksilöllisempiä ratkaisuja työllisyyden parantamiseen, mikä voi olla järkevä ratkaisu, kun kaikkein vaikeimmin työllistyviä ihmisiä yritetään saada työelämään.

Arvioita ehdotettujen toimien kustannusvaikuttavuudesta on hänen mukaansa tässä vaiheessa mahdotonta antaa.

– Voi olla, että saadaan joitain ihmisiä työllistettyä, mutta en osaa ottaa kantaa siihen, paljonko toimenpiteet maksavat, Kotakorpi kirjoittaa.

Kotakorpi korostaa, että lisätoimia tarvitaan. Hallituksen seuraava suuri etappi on ensi kevään kehysriihi, jossa työllisyystoimien toteutumista arvioidaan ja seuraavien askelien suuntaviivoja linjataan.

Tavoitteenasettelussa kokonaiskuvan ymmärtäminen on tärkeää, Kotakorpi muistuttaa. Hän pohtii, että työllisyyden nostamisen ei pitäisi olla perimmäinen tavoite itsessään, vaan hyvinvoinnin.

Työllisyys on ongelmallinen tavoite myös siinä suhteessa, että se riippuu paljon talouden suhdanteista. Jos työllisyystavoite jää syystä tai toisesta saavuttamatta, luvassa voi olla ikäviä yllätyksiä, jos hallituskauden muut toimet on rakennettu sen varaan.

Veroratkaisuissa ei draamaa

Kotakorpi pitää otsikointia veronkorotuksista harhaanjohtavana, sillä hallituksen veroratkaisuissa ei ole suurta dramatiikkaa. Palkansaajiin kohdistuva maksujen nousu periytyy edelliseen hallituskaudella tehdystä kilpailukykysopimuksesta.

Hän myös muistuttaa, että verotuksen keventyminen kokonaisuudessaan olisi jopa kummallista, kun ottaa huomioon kestävyysvajeen. Hyvinvointiyhteiskunnan palvelujen rahoittamiseen tarvitaan rahaa.

– Julkisessa taloudessa on useiden miljardien kestävyysvaje – jos veroja ei ikinä yhtään korotettaisi, ne miljardit pitää saada kasaan pelkästään leikkauksilla ja tehostamisella. Varmasti se näkyisi hyvinvointipalveluissa ja ihmisten hyvinvoinnissa, Kotakorpi pohtii.

– Viime vaalikaudella, nousukauden huipulla kevennettiin verotusta rankasti ja siten kasvatettiin valtion budjetin alijäämää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
 2. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
 3. Myrsky sai jäät taas liikkeelle, katso kuvat Vesijärven rannalta
 4. Kauppakeskus Triossa laukesi palohälytys – asiakkaat evakuoitiin
 5. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"
 6. "Hyvin harvinaista" - Tuulenpuuskan riepottelema työmaateltta katkaisi suurjännitepylvään Lahdessa
 7. Kivimaan koululla varkaissa käyneen miehen pakomatka päättyi Mukkulaan
 8. Luontodokumentteja tekevät Petteri ja Antti Saario huomaavat ilmaston­muutoksen vaikutukset työssään: "Siitä pitää olla erityisen huolissaan"
 9. Iiro Harjula oli Pelicansin junioreissa "DJ Härski" – nyt hän on matkalla koko kansan ruutukasvoksi
 10. Konserttiarvio: Maustetytöt valloitti yleisönsä Lahdessa - tinkimättä omasta tyylistään
 11. Santtu-Matias Rouvali valittiin Vuoden Matiksi
 12. Lukijalta: Armeija-aika avarsi, opetti paljon ja antoi ystäviä
 13. Näppis: Ne vähäset työt mitä Suomessa on kerkiää omakin väki tekemään, ei tarvita ulkomaalaisia.
 14. Tanssiarvio: Kansallisbaletin intohimoinen Carmen tuottaa metoo-keskustelun aikoina myös outoja väristyksiä
 15. Säästöä tuovat rahanreiät – heinolalainen taloyhtiö porautti tontilleen 14 maalämpökaivoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.