Israelin vaalitulos äärimmäisen tasainen, hallitusneuvotteluissa voi olla jälleen edessä pattitilanne

Israelin parlamenttivaaleissa pääministeri Benjamin Netanjahun (vas) Likud-puolue ja Benny Gantzin johtama sinivalkoinen vaaliliitto olivat suurin piirtein tasoissa. Kuva: Lehtikuva/AFP

STT

Israelin parlamenttivaaleissa pääministeri Benjamin Netanjahun Likud-puolue ja Benny Gantzin johtama sinivalkoinen vaaliliitto olivat suurin piirtein tasoissa, kun äänistä oli laskettu noin 91 prosenttia. Muun muassa Haaretzin mukaan sinivalkoisilla oli iltapäivällä kahden jälkeen 32 ja Likudilla 31 paikkaa.

Netanjahu tarvitsee 61 parlamentin 120 paikasta saadakseen enemmistön. Kun hänen takanaan olevien oikeisto- ja ultraortodoksipuolueiden arvioitu paikkasaalis lasketaan yhteen, hänellä on 55 paikkaa parlamentissa.

Keskustavasemmistoblokilla sen sijaan on 56 paikkaa.

Tasainen tulos aiheuttaa vaikeuksia hallitusneuvotteluihin ja jatkaa keväällä syntynyttä poliittista pattitilannetta.

Israelin entinen puolustusministeri Avigdor Liberman ehdotti tiistaina ovensuukyselyiden jälkeen hallituskoalitiota oman nationalistisen Israel Beiteinu -puolueensa, Likudin ja sinivalkoisten välillä.

– Se on ainoa vaihtoehto, Liberman lausui.

Huhtikuun vaalien jälkeen Israeliin ei saatu luotua hallitusta, kun Liberman ei suostunut hallitusyhteistyöhön Netanjahun muodostaman koalition kanssa. Libermanin nationalistisen Israel Beiteinun ehtona oli, että maan asevelvollisuuden olisi koskettava myös ultraortodokseja.

Liberman voi päättää pelin

Libermanista maalaillaan kansainvälisessä mediassa jälleen kuninkaantekijää. Israel Beiteinun ennustetaan saavan yhdeksän edustajaa maan parlamenttiin. Keskiviikkoaamuna Liberman toisti aiemman ehdotuksensa kolmen puolueen hallituskoalitiosta.

Gantz on aiemmin kampanjoinnin yhteydessä kertonut, ettei hän halua toimia yhdessä Likudin kanssa niin kauan kuin Netanjahu on puolueen johdossa. Hän ei ole kuitenkaan toistanut vaatimustaan äänestyksen jälkeen.

Netanjahu on ilmaissut olevansa mahdollisesti avoin ajatukselle koalitiohallituksesta, mutta hänen kannaltaan olisi mieluisampaa, jos kyseessä olisi oikeistokoalitio, niin kuin hänen edellinen hallituksensa.

Haaretzin mukaan parlamentin kolmanneksi suurin ryhmä koostuu maan arabipuolueista, joilla on ollut vaaleissa yhteislista. Arabipuolueiden on ennustettu saavan yhteensä 13 paikkaa.

– Pääasiallinen ero tällä erää on arabikansalaisten osallistuminen, kertoi arabipuolueiden yhteislistan johtaja Ayman Odeh tänään toimittajille

– Ei ole mitään epäilystä siitä, etteikö tämä olisi ollut se, millä on ollut vaikutusta. Ilman tätä, Netanjahu olisi jo pääministeri, hän jatkoi.

Arabipuolueet eivät ole tavallisesti tukeneet yhtäkään pääministeriä. Tällä kertaa on kuitenkin mahdollista, että ne asettuisivat Gantzin taakse torpatakseen Netanjahun pääsyn pääministeriksi. Gantz ei kuitenkaan pysty muodostamaan hallitusta ainoastaan arabipuolueiden tuella.

Netanjahu pelkää korruptiosyytteitä

Pääministeri Netanjahulla on paljon pelissä vaaleissa, sillä hänellä on niskassaan korruptiosyytteet. Netanjahun on uskottu haluavan hakea vaalivoiton kautta itselleen rikosoikeudellista immuniteettia.

Netanjahun asema on ollut vahva viime kevääseen saakka, jolloin hän ei onnistunutkaan muodostamaan enemmistöhallitusta vaalien jälkeen.

Vaalivoittoa varmistaakseen hän on pyrkinyt miellyttämään muun muassa äärioikeistolaisia äänestäjiä. Hän on esimerkiksi vannonut liittävänsä Länsirannan Jordanlaakson Israeliin, jos hänet valitaan uudelleen pääministeriksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kaikkein huono-osaisimmille maksettavassa tuessa isot alueelliset erot – kärjessä on niin pieniä kuntia kuin suurimpia kaupunkeja ja maakunnista Uusimaa
 2. Sadan asiantuntijan joukko tunnisti 17 ratkaisua, jotka Lahden on välttämättä tehtävä noustakseen koronakriisistä
 3. Kysymys ja vastaus: Miksi hyvinvointyhtymän ja THL:n koronavirusluvut eroavat toisistaan?
 4. Omakotitalo tuhoutui täysin tulipalossa Orimattilassa
 5. Lastenleirillä mennään lasten ehdoilla - "Emme opeta, että tämä on valssinaskel, vaan heitä tutustutetaan luovaan toimintaan"
 6. Poliisi taltutti päihtyneen kuskin kaasusumuttimella Päijät-Hämeen keskussairaalalla
 7. 4.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, yksi potilas tehohoidossa
 8. Lahtelainen Assi Jokivirta jätti kampaajan työnsä ja lähti tavoittelemaan unelmiaan: nyt hän auttaa ihmisiä rentoutumaan
 9. Lahdessa kokeillaan uusia tölkki- ja pullotelineitä, ensimmäiset viisi tilattu tällä viikolla
 10. Kysymys ja vastaus: Miksi Lahden uimahallit pysyvät suljettuina?
 11. Siviilipalveluksen koulutusjakso siirtyi koronan vuoksi verkkoon – "Etäkoulutettaviin eriin otetaan sellaisia velvollisia, joilla on tiedossa oleva työpalveluspaikka"
 12. Perussuomalaisten kansanedustaja Ano Turtiainen on erotettu eduskuntaryhmästä
 13. Hämeenmaan ja Kymen Seudun Osuuskaupan autokaupat yhdistyvät
 14. Lahden Aleksin ylikulkusillalle tuli kaksi uutta vaihtoehtoa: tunneli tai jaettu katutila
 15. Päihtyneet kuskit jäivät kiinni kahdesti samana päivänä Päijät-Hämeessä – autossa ei ollut tuulilasia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.