Macron ja Rinne asettavat Britannialle takarajan – Boris Johnsonin annettava kirjallinen ehdotuksensa syyskuun loppuun mennessä

Tapaamisessaan Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja pääministeri Antti Rinne olivat alustamassa ranskalaispresidentin mukaan lokakuun huippukokousta. Kuva: Lehtikuva/AFP

STT

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan Britannian on annettava ehdotuksensa sopimuksettoman brexitin välttämisestä syyskuun loppuun mennessä. Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Rinne sopivat takarajan asettamisesta tänään Pariisissa.

Rinteen mukaan Britannian on toimitettava ehdotuksensa kirjallisena.

– Me olemme molemmat huolissamme siitä, mitä Britanniassa tällä hetkellä tapahtuu ja siitä sekavuudesta, jota sieltä välittyy Eurooppaan, Rinne kertoi tapaamisen jälkeen toimittajille.

Rinne kertoi samalla ensimmäistä kertaa takarajan asettamisesta. Hän kertoi olevansa pian yhteydessä huippukokouksia johtavaan Donald Tuskiin ja suunnitteli soittavansa myös Britannian pääministerille Boris Johnsonille.

Suomi on tällä hetkellä EU:n puheenjohtajamaa.

– Jos ehdotuksia ei tule, uskon, että aika moni eurooppalainen päämies yhtyy siihen kantaan, joka tänään todettiin Macronin kanssa. Sitten asia on ohi. Nyt on aika tulla selkeitä esityksiä ja siten, että ne ovat todennettavissa.

Britannia on jättämässä EU:n lokakuun viimeisenä päivänä. Pääministeri Johnson on toistuvasti sanonut, että hän ei aio hakea uutta lykkäystä EU-erolle.

EU:lla ja Britannialla on valmiiksi neuvoteltu erosopimus, mutta se ei ole mennyt läpi Britannian parlamentissa. Pääministeri Johnson hakee nyt muutoksia kiistanalaiseen kohtaan Irlannin rajan pitämisestä avoimena.

EU:lla on Rinteen mukaan selkeä kanta siitä, että erosopimusta ei avata. Julistusta tulevasta suhteesta voidaan sen sijaan katsoa uudelleen.

– Jos löytyy väylä tulkita jotakin kohtaa siten, että se täyttää Britanniankin tahtotilan, niin katsotaan sitten.

Rinteen mukaan on kummallista, että Britanniassa poliittista uraa ja maan etua ei osata laittaa tärkeysjärjestykseen.

– Oman poliittisen tulevaisuuden varmistaminen on täysin sivuseikka tässä tilanteessa.

"Ilman uutta ratkaisua ei ole edellytyksiä lisäaikaan"

Financial Timesin mukaan Britanniassa saatetaan hakea ratkaisua Irlannin saaren välisestä yhteistyöstä siten, että Pohjois-Irlannista muodostettaisiin erityistalousalue. Lehden haastattelemien lähteiden mukaan ongelman vaikeus alkoi kuitenkin hahmottua Johnsonille vasta hänen tavattuaan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin ja neuvottelija Michel Barnierin maanantaina Luxemburgissa.

Ranska on suhtautunut jo pidempään kriittisesti Britannian vetkutteluun. Viikonloppuna maan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian kommentoi julkisuudessa, ettei lisäaikaa nykyolosuhteissa pitäisi antaa.

Rinteen mukaan tällä kannalla ei ole vain Ranska.

– EU 27:n aika yhtenäinen kanta on, että jos ei ole näköpiirissä mitään aitoa uutta ratkaisua, ei ole edellytyksiä myöntää lisäaikaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"
 2. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 3. USA:n korkein oikeus: New Yorkin syyttäjällä oikeus saada käyttöönsä presidentti Trumpin vero- ja taloustiedot
 4. Lahden ja Heinolan arvokisoihin ilmoittautunut yli 350 pyöräsuunnistajaa – kaukaisimmat osallistujat Japanista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista
 5. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 6. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 7. Kuljettaja väisti ajoradalle juossutta eläintä Launeella – auto suistui tieltä
 8. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 9. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 10. Rattijuoppo kolhi toista autoa Lahden Nastolassa
 11. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 12. Ministeriö esittää suojavarusteiden hankkimista 100 miljoonalla eurolla
 13. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 14. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 15. Koronatartuntaketjuja seuraava mobiilisovellus käyttöön syksyllä – tilanne sairaanhoitopiireissä on rauhallinen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.