Kilpisjärvellä satoi ensilumi – sää jatkuu kylmänä viikonloppuun asti

Ensilumi sataa tunturien huipuille tyypillisesti elo-syyskuun aikaan. Kuva: Lehtikuva / handout / Tiia Lepistö / Metsähallitus

STT

Käsivarren Lapissa Kilpisjärvelle satoi keskiviikkona ensilumi, kertoo Ilmatieteen laitos. Ensilumi sataa tunturien huipuille tyypillisesti elo-syyskuun aikaan.

Ehjästä lumipeitteestä ei kuitenkaan ole vielä päivystävän meteorologin mukaan varmuutta. Ensimmäinen ehjä lumipeite voi tulla Käsivarren Lappiin näihin aikoihin syyskuuta tai lokakuun alussa. Muualla Lapissa ensilunta voi odottaa lokakuussa.

Pysyvä lumipeite, eli yhtäjaksoinen senttimetrin mittainen lumikerros, tulee Pohjois-Lappiin loka-marraskuun aikana, selviää Ilmatieteen laitoksen lumitilastoista.

Hallaa ja yöpakkasta koko maahan

Sää jatkuu koko Suomessa kylmänä ainakin viikonloppuun asti. Päivystävän meteorologin mukaan etelässä päästään päivälämpötiloissa vähän yli kymmenen asteen, muualla jäädään sen alapuolelle. Pohjois-Lappiin on luvassa päiväsaikaan vain muutama lämpöaste.

Seuraavina öinä Suomeen on odotettavissa hallaa etelään ja yöpakkasta pohjoiseen.

Torstaina kuurosateita on luvassa Länsi- ja Keski-Suomessa. Perjantaiksi säästä tulee hieman aurinkoisempi, mutta heikkoja sateita on luvassa idässä ja pohjoisessa. Lapissa sateet voivat olla jo räntää.

Viikonloppuna sään pitäisi lämmetä, mutta ennusteet elävät vielä. Lämpimämpää ilmaa voi mahdollisesti odottaa jo lauantaina, mutta sunnuntaille on kuitenkin luvassa kylmä pohjoisvirtaus. Selvemmin lämpenee ensi viikolla, päivystävä meteorologi arvioi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 2. Sammutustyöt ovat jatkuneet läpi yön Jokimaan palopaikalla Lahdessa - "Saa nähdä, riittääköhän tämä päivä edes"
 3. Keskittymishäiriö vei lahtelaisen Ricardo Blancon nettilukioon, jossa kursseja suoritettiin omaan tahtiin – motivaation lisäksi kohenivat myös arvosanat
 4. Entinen kiekollinen lupaus on nyt kokenut oman pään luuta – "Tähän oli molemminpuolinen halu", sanoo Joonas Jalvanti Pelicans-paluustaan
 5. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 6. Katso tästä lista Koulutuskeskus Salpauksesta valmistuneista
 7. Katso tästä lista LAB-ammattikorkeakoulusta valmistuneista
 8. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo
 9. Ladattava nelivetohybridi on Peugeotin tehokkain sarjatuotantomalli
 10. Poliisi, nuorisotoimi ja seurakunta valvovat nuorten juhlintaa Heinolassa
 11. Pauliina Withanage suoritti tutkinnon LAB:ssa ollessaan viimeisillään raskaana: "Vähän alkoi loppuvaiheessa jännittää, kumpi ehtii ensin"
 12. Katso tästä lista Lappeenrannan-Lahden teknillisestä yliopistosta valmistuneista
 13. Katso tästä lista Suomen Diakoniaopiston Lahden kampukselta valmistuneista
 14. Sinfonia Lahti muistaa koulunsa päättäviä Gaudeamus igitur -videolla
 15. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.