Venezuela kehottaa Yhdysvaltoja palauttamaan diplomaattisuhteet

Venezuela yrittää pyristellä ulos poliittisesta kriisistä. LEHTIKUVA/AFP

STT

Venezuelassa sosialistipresidentti Nicolas Maduron hallitus kehottaa Yhdysvaltoja palauttamaan maiden väliset diplomaattisuhteet. Hallitus perustelee vaatimustaan sillä, että se on aloittanut neuvottelut joidenkin oppositiopuolueiden kanssa.

Venezuela katkaisi diplomaattisuhteet Yhdysvaltoihin tammikuussa sen jälkeen, kun Yhdysvallat oli tunnustanut oppositiojohtaja Juan Guaidon maan väliaikaishallinnon johtajaksi.

Maduron hallinto kertoi maanantaina, että se on sopinut joidenkin oppositiopuolueiden kanssa aloittavansa neuvottelut Venezuelan kriisin ratkaisemiseksi. Joukossa ei ole Guaidon koalitioon kuuluvia puolueita.

Maanantaina kerrottiin myös, että Maduron sosialistipuolueen kansanedustajat ovat palaamassa maan parlamenttiin kolme vuotta kestäneen boikotin jälkeen. Kansanedustajat lähtivät parlamentista vaalitappion jälkeen vuonna 2016. Hallitus muodosti tämän jälkeen oman hallinnollisen elimen, jonka tarkoituksena oli sivuuttaa opposition hallitsema parlamentti.

Guaido oli ilmoittanut hieman aiemmin, että presidentti Maduro oli katkaissut neuvottelut Guaidon johtaman oppositiokoalition kanssa.

"Jäljellä vain yksi vaihtoehto"

Venezuelan varapresidentti Delcy Rodriguezin mukaan Yhdysvalloilla on jäljellä vain yksi vaihtoehto eli neuvottelut ja diplomaattinen yhteydenpito, kun maa on epäonnistunut syrjäyttämään Maduron.

Oppositiojohtajan Guaido on saanut taakseen laajan kansainvälisen tuen, mutta muun muassa kuukausia kestäneet mielenosoitukset ja talouspakotteet eivät ole onnistuneet horjuttamaan valtaan takertunutta Maduroa.

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin hallinto on kohdistanut pakotteita Venezuelan öljyteollisuuteen ja presidentti Maduron sisäpiiriin. Yhdysvallat syyttää Maduroa Venezuelan talousromahduksesta ja katsoo hänen voittaneen viime vuoden vaalit vilpillisesti.

Poliittinen ja taloudellinen kriisi Etelä-Amerikan sosialistimaassa on ajanut Venezuelan syvään lamaan, ja miljoonat ihmiset ovat paenneet maasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaisen Purkupihan suurpalon syystä alustava käsitys - "Itsestään tavara ei ole syttynyt"
 2. Caravan-messuja ei järjestetä tänä vuonna Lahdessa
 3. Lahden lomautustarve supistui murto-osaan arvioidusta 1 500:sta
 4. "Tätä on kyllä odotettu kiihkeästi" – moni tuli Lahden torin terasseille suoraan töistä
 5. Näin paljon kaupunginorkesteria johtava Dalia Stasevska tienaa Lahdessa aluksi
 6. Vääksyyn avattiin pieni jäätelötehdas – Ahvenaisen pariskunta valmistaa nyt jäätelöt kahvilaansa itse
 7. Vain Tönnön koulu sai armon Orimattilan kaupunginhallituksessa – kolmen kyläkoulun lakkautus valtuustoon
 8. 2.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja yli viikkoon
 9. Pääkirjoitus: Yllättävä paluu al-Holin leiriltä
 10. Koitin-Pertunmaan Osuuspankki suunnittelee liitosta, edellinen yritys karahti kiville
 11. "Kuin liikkuvaan maaliin tähtäisi", sanoo Asikkalan talousjohtaja Aapo Pispa talouden sopeuttamistoimista – kunta tähtää ylijäämäiseen talousarvioon
 12. Formulakausi sai uusia kilpailuaikatauluja, kalenterissa nyt kahdeksan kisaa
 13. Sokerista on vaikea päästä kokonaan eroon – Tutkijan mielestä sokerittomuuteen ei edes pidä pyrkiä: "Ruoka ei saa olla mautonta eikä tylsää"
 14. Seurakuntien tulos romahtanut liki 20 miljoonalla alkuvuonna: "Tässä on poikkeuksellinen tilanne käsillä"
 15. Lahden keskustan suosituissa ravintoloissa oli lounasaikaan vilinää – "Oli selvää, että tänään pitää päästä ravintolaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.