THL: Äidin lievätkin masennusoireet vaikuttavat lapsen tunne-elämään

THL:n tutkimuksessa yli 20 prosentilla vanhemmista esiintyi masennusoireilua. LEHTIKUVA / MARJA AIRIO

STT

Äidin lievemmätkin pitkäkestoiset masennusoireet ovat kytköksissä pikkulapsen tunne-elämän ongelmiin, kuten ylivilkkauteen, aggressiivisuuteen ja ahdistukseen. Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa kartoitettiin, miten molempien vanhempien masennusoireet vaikuttivat lapseen kahden ja viiden vuoden iässä. Isän masennus heijastui käytökseen vain jos äitikin oli masentunut. Äidin oireilu vaikutti lapseen, vaikka isä ei ollut masentunut.

Tutkimuksen mukaan toisen vanhemman masennus on mahdollinen riskitekijä myös toisen vanhemman masennukselle.

Tutkija suosittelee varhaista tukea vanhemmille

THL:n mukaan kohtalaista masennusoireilua esiintyi yli 20 prosentilla vanhemmista. Vakavampaa oireilua oli alle 9 prosentilla äideistä ja noin 2,5 prosentilla isistä.

– Vanhempien raskauden aikainen ja raskauden jälkeinen masennus ei kosketa vain masennuksesta kärsivää, vaan sillä on kauaskantoisia vaikutuksia vastasyntyneen hyvinvointiin. Lievätkin masennusoireet on tärkeää tunnistaa ja tarjota vanhemmille tukea mahdollisimman varhain, tarvittaessa jo raskausaikana, vieraileva tutkija Johanna Pietikäinen THL:stä sanoo tiedotteessa.

Vaikka neuvolajärjestelmä hänen mukaansa toimii hyvin, Pietikäinen kehottaa kiinnittämään huomiota äitien masennusoireisiin pidempään: raskausajasta ainakin vauvavuoden loppuun.

Aiempi masennus altistaa uudelle masennukselle

Aiempi masennus oli yksi keskeisistä riskitekijöistä kohtalaiselle tai vakavammalle masennusoireilulle. Muita masennukseen vaikuttavia tekijöitä olivat raskaudenaikainen unettomuus, stressi, ahdistuneisuus sekä huono perheilmapiiri.

Sekä äitien että isien masennusoireet ovat THL:n mukaan varsin pitkäkestoisia: ne voivat alkaa jo loppuraskauden aikana ja jatkua lapsen toiseen ikävuoteen saakka. Pietikäinen pitää tärkeänä, että molempien vanhempien psyykkistä hyvinvointia seurataan ja toisenkin vanhemman masennusoireilua selvitetään, jos toinen oireilee.

– Isien psyykkistä huonovointisuutta ei kuitenkaan välttämättä tavoiteta esimerkiksi neuvoloiden masennuskyselyillä, hän sanoo.

Vanhempien masennusoireilun vaikutusta lapsiin tutkittiin osana THL:n ja Tampereen, Helsingin ja Itä-Suomen yliopiston sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin Lapsen uni ja terveys -tutkimusta, jossa on seurattu yli 1600 odottavaa perhettä raskauden loppuvaiheesta aina lapsen viidenteen ikävuoteen asti. Aineisto kerättiin Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueelta vuosina 2011–2017.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 2. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 3. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 4. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 5. Suomalaiset valloittivat jo Hollywoodin – kaikki elokuvat eivät vain valmistuneet
 6. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa
 7. Sibeliustalon pääsalin katsomo on valmis ja uutta lavaa tehdään parhaillaan – perusparannuksen jälkeisiä avajaisia kaavaillaan turvallisempiin aikoihin
 8. Otteluennakko: Reipas hakee revanssia mikkeliläisistä – katso ottelu suorana ESS.fi:ssä
 9. Läheisen koronakuolema sai Espanjassa asuneen Aino Suomalaisen palaamaan perheineen takaisin Lahteen – "Vuokrasin yksiön pelkästään karanteenia varten"
 10. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut."
 11. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 12. Esikoiskirjailija Elina Jokinen julkaisee poikkeuksellisesti samaan aikaan romaanin ja tietokirjan – "Olen aivan varma siitä että en olisi parempaan pystynyt"
 13. Sotakirjallisuudesta tuli naisten laji – Petra Rautiaisen pian ilmestyvässä romaanissa perataan Lapin sotaa ja vankileirien tapahtumia
 14. Kuntalaiset sanovat kyselyssä kuntaliitoksille selkeästi "ei" – suopeus kuntatalouden tasapainottamistoimia kohtaan kasvussa
 15. Pääkirjoitus: Syksyä kohti SDP:n gallupjohdolla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.