Israelin pääministeri Netanjahu haluaa muodostaa hallituskoalition kilpailijansa Gantzin kanssa

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas ei suosi Benjamin Netanjahua Israelin tulevan hallituksen johtoon. LEHTIKUVA/AFP

STT

Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun pahin kilpailija Benny Gantz kertoi tänään, että hänen tulisi mielestään olla mahdollisen laajan hallituskoalition pääministeri.

Gantz kertoi kannastaan toimittajille sen jälkeen, kun Netanjahu oli aiemmin päivällä ehdottanut, että he muodostaisivat yhdessä koalitiohallituksen. Netanjahu kertoi videoviestissään, että kaikkein mieluiten hän muodostaisi oikeistokoalition, mutta parlamenttivaalien alustavat tulokset ovat osoittaneet, ettei se ole mahdollista.

Vaalikisa on ollut erittäin tasainen, eikä kummallakaan pääliittoutumista ole tarpeeksi paikkoja, jotta he voisivat muodostaa enemmistöhallituksen yksinään.

Gantz ei ole vielä vastannut julkisesti Netanjahun ehdotukseen, mutta on aikaisemmin kuuluttanut useaan otteeseen hallituskoalition perään.

Netanjahun videoviestin jälkeen miehet kohtasivat muistotilaisuudessa, joka oli järjestetty maan entisen presidentin Shimon Peresin kuolinpäivän kunniaksi. Miehet kättelivät muistotilaisuudessa.

Nähtäväksi kuitenkin jää, onko Gantz valmis olemaan mukana hallituksessa, jota Netanjahu johtaisi. Hän on aiemmin kertonut, ettei halua toimia hallinnossa, jonka pääministeri on asetettu syytteeseen.

Haaretzin mukaan kahden aikaan iltapäivällä 97 prosenttia äänistä oli laskettuna. Gantzin johtamalla sinivalkoisella vaaliliitolla oli 33 paikkaa ja Netanjahun Likud-puolueella 31.

Hallituksen muodostamiseen maassa tarvitaan 61 paikkaa parlamentista eli knessetistä. Yhteensä paikkoja on 120.

Pattitilanne parlamenttivaaleissa uhkaa pääministeri Netanjahun asemaa maan pitkäaikaisimpana pääministerinä. Hänen kautensa on kestänyt jo yli vuosikymmenen.

Pääministeri Netanjahulla onkin paljon pelissä vaaleissa, sillä hänellä on niskassaan korruptiosyytteet. Netanjahun on uskottu haluavan hakea vaalivoiton kautta itselleen syytesuojaa.

Palestiinalaispresidentti ei lämpene Netanjahun jatkolle

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas suhtautuu penseästi ajatukseen uudesta Benjamin Netanjahun johtamasta Israelin hallituksesta.

Abbas kommentoi asiaa vieraillessaan Oslossa, kun häneltä kysyttiin, minkälainen hallituskokoonpano olisi palestiinalaisille mieluisin.

– Meidän kantamme: Netanjahua vastaan, Abbas sanoi.

Abbasin seurassa ollut palestiinalaisten ulkoministeri Riad al-Maliki sanoi, että oli Israelin hallituksen kokoonpano mikä tahansa, palestiinalaiset ovat valmistautuneet keskustelemaan rauhasta.

– Kuka ikinä kykeneekään muodostamaan hallituksen, olemme valmiita istumaan hänen kanssaan alas ja käynnistämään neuvottelut uudelleen, al-Maliki sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaisen Purkupihan suurpalon syystä alustava käsitys - "Itsestään tavara ei ole syttynyt"
 2. Lahden lomautustarve supistui murto-osaan arvioidusta 1 500:sta
 3. "Tätä on kyllä odotettu kiihkeästi" – moni tuli Lahden torin terasseille suoraan töistä
 4. Näin paljon kaupunginorkesteria johtava Dalia Stasevska tienaa Lahdessa aluksi
 5. Vääksyyn avattiin pieni jäätelötehdas – Ahvenaisen pariskunta valmistaa nyt jäätelöt kahvilaansa itse
 6. Vain Tönnön koulu sai armon Orimattilan kaupunginhallituksessa – kolmen kyläkoulun lakkautus valtuustoon
 7. 2.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja yli viikkoon
 8. Pääkirjoitus: Yllättävä paluu al-Holin leiriltä
 9. Koitin-Pertunmaan Osuuspankki suunnittelee liitosta, edellinen yritys karahti kiville
 10. "Kuin liikkuvaan maaliin tähtäisi", sanoo Asikkalan talousjohtaja Aapo Pispa talouden sopeuttamistoimista – kunta tähtää ylijäämäiseen talousarvioon
 11. Formulakausi sai uusia kilpailuaikatauluja, kalenterissa nyt kahdeksan kisaa
 12. Sokerista on vaikea päästä kokonaan eroon – Tutkijan mielestä sokerittomuuteen ei edes pidä pyrkiä: "Ruoka ei saa olla mautonta eikä tylsää"
 13. Seurakuntien tulos romahtanut liki 20 miljoonalla alkuvuonna: "Tässä on poikkeuksellinen tilanne käsillä"
 14. Lahden keskustan suosituissa ravintoloissa oli lounasaikaan vilinää – "Oli selvää, että tänään pitää päästä ravintolaan"
 15. Korona ei ole säikäyttänyt ulkomaille tutkinto-opiskelijoiksi mieliviä – määrä on kaksinkertaistunut 2000-luvulla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.