Merivoimien uudet alukset rakennetaan Raumalla, taistelujärjestelmän toimittaa Saab – hankkeen hintalappu sata miljoonaa euroa kaavailtua suurempi

Merivoimien uudet alukset rakennetaan huoltovarmuussyistä Suomessa, mutta taistelujärjestelmä hankitaan ulkomailta.

STT

Hallitus on vahvistanut, että Merivoimien neljä uutta sotalaivaa rakentaa Rauma Marine Constructions . Alusten taistelujärjestelmän toimittaa ruotsalainen Saab.

Miljardiluokan alushankintoja koskeva sopimuskokonaisuus oli esillä valtioneuvostossa iltapäivällä. Laivue 2020 -nimisen hankkeen hinta on 1,3 miljardia euroa. Alun perin hinnaksi oli arvioitu 1,2 miljardia.

– Sopimusneuvotteluiden edetessä kävi ilmi, että suorituskykyisten laivojen rakentaminen kotimaassa tulee maksamaan jonkin verran suunniteltua enemmän, puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoi tiedotustilaisuudessa.

Kaikkosen mukaan hanke vaatii 94 miljoonaa euroa lisärahoitusta, joka jakautuu useiden vuosien ajalle.

Pohjanmaa-luokan alukset rakennetaan huoltovarmuussyistä Suomessa. Samasta syystä alukset myös huolletaan ja korjataan Rauman telakalla.

– Alusluokan valmistumista tullaan seuraamaan tarkasti, niin sotilaallisen suorituskyvyn kuin telakan toimintakyvyn näkökulmasta, Kaikkonen sanoo.

Myös ulkomainen taistelujärjestelmä kirvoitti puolustusministeriltä ylistäviä sanoja.

– Saabin taistelujärjestelmä ja torpedo yhdistettynä nykyaikaiseen ilmatorjuntajärjestelmään ja Gabriel-pintatorjuntaohjukseen on vakuuttava kombinaatio, Kaikkonen maalaili.

Aikataulu venytti myös kustannuksia

Alukset on tarkoitus rakentaa vuosina 2022–2025 ja koko uuden laivueen olla valmis vuonna 2028. Alusten rakentamisen alkaminen viivästyy vuodella alkuperäisestä aikataulusta, mutta alusten valmistumisvuosi on pysynyt muuttumattomana. Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen apulaisjohtajan Kari Rengon mukaan aikataulut ovat lisänneet hankkeen kustannuksia jonkin verran.

Aluksilla korvataan seitsemän poistuvaa alusta. Taistelualusten rakentamisen suoran työllistävän vaikutuksen arvioidaan kotimaassa olevan noin 3 600 henkilötyövuotta.

Sopimukset alusten rakentamisesta ja taistelujärjestelmän toimittamisesta allekirjoitetaan ensi viikolla Turussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Autoilijat ovat tuskastuneet jatkuviin muutostöihin Lahden Renkomäessä – Uudenmaankadun urakka on myöhässä 1,5 vuotta: "Käytännössä meillä meni koko orkesteri uusiksi", sanoo urakoitsija
 2. Lahden Ahkeran Uusi alku -kilpailu lieventää pitkän treenikevään puuduttamia urheilijoita – "Kaikki urheilijat ovat lupautuneet kilpailemaan ilman korvausta"
 3. Pääkirjoitus: Keskustan hermo kiristyy, totuuden hetki syksyn budjettiriihessä
 4. Millamari Uotilan Esalainen: Mankeli vaihtui sähköpyörään, eikä paluuta vanhaan ole – harjukaupungissa jos jossain sähköpyörä näyttää kyntensä
 5. Kysymys ja vastaus: Miksi hyvinvointyhtymän ja THL:n koronavirusluvut eroavat toisistaan?
 6. Sadan asiantuntijan joukko tunnisti 17 ratkaisua, jotka Lahden on välttämättä tehtävä noustakseen koronakriisistä
 7. Omakotitalo tuhoutui täysin tulipalossa Orimattilassa
 8. Kaikkein huono-osaisimmille maksettavassa tuessa isot alueelliset erot – kärjessä on niin pieniä kuntia kuin suurimpia kaupunkeja ja maakunnista Uusimaa
 9. Poliisi taltutti päihtyneen kuskin kaasusumuttimella Päijät-Hämeen keskussairaalalla
 10. 4.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Yksi uusi tartunta, yksi potilas tehohoidossa
 11. Lastenleirillä mennään lasten ehdoilla - "Emme opeta, että tämä on valssinaskel, vaan heitä tutustutetaan luovaan toimintaan"
 12. Lahtelainen Assi Jokivirta jätti kampaajan työnsä ja lähti tavoittelemaan unelmiaan: nyt hän auttaa ihmisiä rentoutumaan
 13. Lahdessa kokeillaan uusia tölkki- ja pullotelineitä, ensimmäiset viisi tilattu tällä viikolla
 14. Kysymys ja vastaus: Miksi Lahden uimahallit pysyvät suljettuina?
 15. Siviilipalveluksen koulutusjakso siirtyi koronan vuoksi verkkoon – "Etäkoulutettaviin eriin otetaan sellaisia velvollisia, joilla on tiedossa oleva työpalveluspaikka"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.