Suomen Pankin pääjohtaja Rehn huolissaan kotitalouksien velkataakoista – yksi vaihtoehto tuloihin sidottu velkakatto

Rehnin mukaan julkisen talouden vahvistuminen on tarpeen erityisesti väestön ikääntymisen takia. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

STT

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn kehottaa Suomea on varautumaan maailmantalouden kasvun hidastumiseen, heikompaan suhdanteeseen ja ikääntyvän väestön hoito- ja hoivatarpeen lisääntymiseen.

– Sen takia tärkeitä tavoitteita ovat julkisen talouden kestävyydestä huolehtiminen ja työllisyyden nostaminen pohjoismaiselle tasolle, Rehn sanoi eduskunnan talousvaliokunnan julkisessa kuulemisessa.

Hänen mukaansa julkisen talouden vahvistuminen on tarpeen erityisesti väestön ikääntymisen takia. Myös työllisyysasteen nosto 75 prosenttiin on Rehnin mukaan ratkaisevan tärkeää, etenkin kun ulkomaisen kysynnän heikkous varjostaa vientiä.

Rehnin mukaan Suomi on päässyt viime vuosina mukaan muun euroalueen kasvuvauhtiin, tosin viiveellä. Hän sanoi, että suomalaisen työn ja tuotannon kilpailukyky on parantunut ja näiden seikkojen ansiosta työllisyys on olennaisesti viime vuosina kohentunut.

Vastauksia huomisen haasteisiin pitää Rehnin mukaan kuitenkin löytää jo tänään. Tällaisia haasteita ovat muun muassa kansantalouden tuottavuuskehityksen ja kestävän kehityksen asettamat vaatimukset.

Tulosidonnainen velkakatto täydentäisi asuntolainakattoa

Eduskunnan talousvaliokunnan avoimessa kuulemisessa puhunut Rehn esitti myös Suomen Pankin huolen kotitalouksien velkarakenteen muutoksista ja velan kasvusta. Rehnin mukaan yksi mahdollinen ratkaisu olisi tulosidonnainen velkakatto, joka täydentäisi asuntolainakattoa.

– Lisäksi kotitalouksien velan rakenteen muutokset edellyttävät makrovakausvälineiden työkalupakin laajentamista ja kehittämistä nykyisestä, Rehn sanoi.

Valtiovarainministeriön asettama työryhmä antaa tulosidonnaisesta velkakatosta raporttinsa lähiviikkoina.

Erityisen huolissaan Rehn on kulutusluottojen ja taloyhtiöiden kasvavista velkataakoista.

"Ilmastonmuutoksen hidastaminen heijastuu kaikkeen inhimilliseen"

Maailman talouden näkymiä varjostavat tällä hetkellä monet poliittiset epävarmuudet, Rehn muistutti. Ensimmäisenä Rehn mainitsi Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasodan, joka on laajentunut jo teknologisodaksi. Hänen mukaansa Kiinan ja Yhdysvaltojen valtakamppailussa on myös turvallisuuspoliittinen ulottuvuus.

Myös Euroopassa on omat ongelmansa.

– Shakespearelaisittain brexit or not to brexit, Rehn sano viitaten William Shakespearen Hamletiin.

Globaalin talouden ylle tummia pilviä ovat tuoneet myös Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksille tehdyt iskut, jotka ovat jo vaikuttaneet öljyn tuotantoon ja jonkin verran öljyn hintaan. Rehn myös muistutti, että ilmastonmuutoksen hidastamisen välttämättömyys heijastuu kaikkeen taloudelliseen ja inhimilliseen toimitaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 2. Työttömien työntekijöiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 3. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 4. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 5. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät"
 6. Kuluttajille myytävissä autonostimissa on hengenvaara, tuotteet palautettava ostopaikkaan
 7. Hirvi säntäili Lahden keskustan tuntumassa
 8. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Asikkalan Vääksyyn
 9. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia
 10. Lahden Kortteliliigan Ropponen muistuttaa perinteisten tukijoiden ahdingosta – ei laskua ensimmäiseksi heille
 11. 26.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä kasvoi yhdellä
 12. Vääksyn seurakuntakodin rakennustyömaalla on tehty töitä jo reilu viikko – katso ilmakuvat työmaalta
 13. Lahden Mustankallion tunnelin valaisinviat korjataan – tunneli pois käytöstä
 14. Tietojen panttaamista, EU-asioiden viivyttelyä ja ajanpeluuta – perustuslakivaliokunnan selvitettäväksi tulee kirjava lista eduskunnan tiedonsaantivaikeuksia
 15. Aviomies menehtyi, pankki sulki tilit – Terttu Hokkanen oppi kovimman kautta, että raha-asiat kannattaa sopia ajoissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.