Suomen Pankin pääjohtaja Rehn huolissaan kotitalouksien velkataakoista – yksi vaihtoehto tuloihin sidottu velkakatto

Rehnin mukaan julkisen talouden vahvistuminen on tarpeen erityisesti väestön ikääntymisen takia. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

STT

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn kehottaa Suomea on varautumaan maailmantalouden kasvun hidastumiseen, heikompaan suhdanteeseen ja ikääntyvän väestön hoito- ja hoivatarpeen lisääntymiseen.

– Sen takia tärkeitä tavoitteita ovat julkisen talouden kestävyydestä huolehtiminen ja työllisyyden nostaminen pohjoismaiselle tasolle, Rehn sanoi eduskunnan talousvaliokunnan julkisessa kuulemisessa.

Hänen mukaansa julkisen talouden vahvistuminen on tarpeen erityisesti väestön ikääntymisen takia. Myös työllisyysasteen nosto 75 prosenttiin on Rehnin mukaan ratkaisevan tärkeää, etenkin kun ulkomaisen kysynnän heikkous varjostaa vientiä.

Rehnin mukaan Suomi on päässyt viime vuosina mukaan muun euroalueen kasvuvauhtiin, tosin viiveellä. Hän sanoi, että suomalaisen työn ja tuotannon kilpailukyky on parantunut ja näiden seikkojen ansiosta työllisyys on olennaisesti viime vuosina kohentunut.

Vastauksia huomisen haasteisiin pitää Rehnin mukaan kuitenkin löytää jo tänään. Tällaisia haasteita ovat muun muassa kansantalouden tuottavuuskehityksen ja kestävän kehityksen asettamat vaatimukset.

Tulosidonnainen velkakatto täydentäisi asuntolainakattoa

Eduskunnan talousvaliokunnan avoimessa kuulemisessa puhunut Rehn esitti myös Suomen Pankin huolen kotitalouksien velkarakenteen muutoksista ja velan kasvusta. Rehnin mukaan yksi mahdollinen ratkaisu olisi tulosidonnainen velkakatto, joka täydentäisi asuntolainakattoa.

– Lisäksi kotitalouksien velan rakenteen muutokset edellyttävät makrovakausvälineiden työkalupakin laajentamista ja kehittämistä nykyisestä, Rehn sanoi.

Valtiovarainministeriön asettama työryhmä antaa tulosidonnaisesta velkakatosta raporttinsa lähiviikkoina.

Erityisen huolissaan Rehn on kulutusluottojen ja taloyhtiöiden kasvavista velkataakoista.

"Ilmastonmuutoksen hidastaminen heijastuu kaikkeen inhimilliseen"

Maailman talouden näkymiä varjostavat tällä hetkellä monet poliittiset epävarmuudet, Rehn muistutti. Ensimmäisenä Rehn mainitsi Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasodan, joka on laajentunut jo teknologisodaksi. Hänen mukaansa Kiinan ja Yhdysvaltojen valtakamppailussa on myös turvallisuuspoliittinen ulottuvuus.

Myös Euroopassa on omat ongelmansa.

– Shakespearelaisittain brexit or not to brexit, Rehn sano viitaten William Shakespearen Hamletiin.

Globaalin talouden ylle tummia pilviä ovat tuoneet myös Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksille tehdyt iskut, jotka ovat jo vaikuttaneet öljyn tuotantoon ja jonkin verran öljyn hintaan. Rehn myös muistutti, että ilmastonmuutoksen hidastamisen välttämättömyys heijastuu kaikkeen taloudelliseen ja inhimilliseen toimitaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 2. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 3. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 4. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 5. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 6. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 7. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 8. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 9. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 10. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 11. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 12. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 13. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 14. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti
 15. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.