Maailmanlaajuinen ilmastolakkoaalto alkoi Tyyneltä valtamereltä

Eri puolilla Austariaa ilmastolakkoon osallistui yhteensä ennäykselliset 300 000 ihmistä. Kuva Sydneystä. LEHTIKUVA / AFP

STT

Australiassa ainakin 300 000 ihmistä on ottanut osaa maan tähän mennessä suurimpaan ilmastolakkoon, kertoo brittilehti Guardian.

Guardianin mukaan Australiassa suurimmat tapahtumat on järjestetty Melbournessa, Sydneyssä ja saariosavaltio Tasmanian pääkaupungissa Hobartissa. Hobartin tapahtumaan osallistui 22 000 ihmistä, ja se on osavaltion historian suurin lakkotoimi.

Mielenosoituksia on ollut tähän mennessä myös muun muassa Thaimaassa, Indonesiassa, Japanissa ja Intiassa.

Vanuatun varapääministeri syytti Guardianin mukaan tänään Yhdysvaltoja, Kanadaa, Australiaa, Japania ja Uutta-Seelantia ilmastonmuutoksen aiheuttamasta uhkasta.

BBC:n mukaan Borneon saarella Indonesian Kalimantanin osavaltiossa opiskelijat osoittivat mieltään keskellä myrkyllistä savua. Savu on seurausta sademetsän kaskeamisesta. Myrkyllinen savu on vaivannut myös muun muassa Malesiaa ja Singaporea.

Mielenosoittajat ympäri maailman vaativat loppua fossiilisten polttoaineiden aikakaudelle ja ilmasto-oikeutta jokaiselle maailmassa.

Thaimaassa 12-vuotias Lilly-nimellä tunnettu Ralyn Satidtanasarn on aloittanut omat toimensa ilmastonmuutoksen torjumiseksi ruotsalaisen nuoren aktivistin Greta Thunbergin inspiroimana.

– Olen lapsi sodassa, hän kertoi uutistoimisto AFP:lle tällä viikolla kerätessään jätteitä kanaalin varrella.

– Yritän pysyä optimistisena, mutta olen myös vihainen, hän jatkoi.

Meidän täytyy luoda uudenlainen tulevaisuus ihmiskunnalle

Ilmastomielenosoittajia on ollut tänään liikkeellä myös Helsingissä. Mielenosoittajien kylteissä vaadittiin muun muassa ilmastotuhon pysäyttämistä sekä toimintaa puheen sijaan. Eduskuntatalon portaille kokoontuneessa joukossa oli mukana myös koomikko Iikka Kivi.

Kivi myös puhui mielenosoituksessa. Hän julkaisi taiteen ja taiteilijoiden roolia ilmastoasioissa käsittelevän puheensa myös Facebook-tilillään. Kiven mielestä maailmasta ei puutu tietoa eikä työkaluja ilmasto-ongelmien ratkaisemiseksi, vaan tahtoa. Hänen mukaansa juuri tämän tahdon löytymiseen tarvitaan taiteilijoita, taidetta ja luovia ihmisiä.

– Meidän täytyy luoda uudenlainen yhteiskunta, joka ei perustu luonnon tuhoamiseen, luoda uudenlainen tulevaisuus ihmiskunnalle, jotta tulevat sukupolvet ja miljoonat eri eliölajit voivat elää tällä planeetalla sovussa, turvassa ja hyvinvoinnissa. Aletaan töihin, Kivi kuuluttaa puheensa päätteeksi.

Berliinissä aktivistit ovat Guardianin mukaan muun muassa pyöräilleet estämään liikenteen kulun Ernst-Reuter-Platzin aukiolla varakkaassa Charlottenburgin kaupunginosassa. Saksassa järjestetään tänään lähes 500 ilmastonmuutosmielenosoitusta.

Ranskassa nuorten ilmastojärjestö on järjestänyt lukuisia marsseja ympäri maata. Pariisissa järjestetään tänään ilmastomarssi, joka alkaa Place de la Nationilta ja päättyy Seine-joen varrella olevaan Parc de Bercyyn.

Britanniassa työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corbynin on määrä kiittää puheessa nuoria siitä, miten he ovat kouluttaneet maailmaa ilmastokriisistä.

Ulkoiluvaatteita valmistava Patagonia kertoo Guardianin mukaan sulkeneensa kaikki liikkeensä ympäri maailman. Yrityksen mukaan päätöksellä yritetään rohkaista yrityksen työntekijöitä ja asiakkaita osallistumaan ilmastolakkoon.

Ilmastolakkoon liittyvä aihetunniste on Twitterissä maailmanlaajuisesti suurin trendi. Nuorten suosimassa TikTok-palvelussa #climate (ilmasto) on kerännyt yli 60 miljoonaa katselukertaa. Jopa 1,1 miljoonan lapselle on annettu lupa olla poissa koulusta tänään, jotta he voivat osallistua New Yorkin ilmastomielenosoitukseen.

Päivä huipentuu New Yorkin mielenilmaukseen

Myöhemmin tänään järjestetään New Yorkissa suuri ilmastomielenosoitus, johon myös vastikään Yhdysvaltoihin hiilineutraalilla merialuksella purjehtinut Thunberg osallistuu.

Ilmastolakon järjestämisen ajankohdalla on tällä erää tärkeä merkitys. Lakko ja mielenilmaukset sijoittuvat New Yorkissa ensi viikolla järjestettävän YK:n ilmastonmuutoskokouksen yhteyteen.

Ilmastonmuutoskokousta edeltää muun muassa Nuorten ilmastokokous, joka on osa viikonloppuna järjestettävien tapahtumien sarjaa. Tapahtumasuma huipentuu 23. päivänä alkavaan ilmastonmuutoskokoukseen. Nuorten ilmastokokous järjestetään huomenna YK:n päämajassa New Yorkissa.

----

Korjattu aiempaa uutista: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että mielenosoittajat olivat Senaatintorilla, todellisuudessa mielenosoittajat olivat eduskuntatalon portailla.

Lähteenä käytetty myös uutistoimisto AFP:tä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
 2. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
 3. Myrsky sai jäät taas liikkeelle, katso kuvat Vesijärven rannalta
 4. Kauppakeskus Triossa laukesi palohälytys – asiakkaat evakuoitiin
 5. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"
 6. "Hyvin harvinaista" - Tuulenpuuskan riepottelema työmaateltta katkaisi suurjännitepylvään Lahdessa
 7. Kivimaan koululla varkaissa käyneen miehen pakomatka päättyi Mukkulaan
 8. Luontodokumentteja tekevät Petteri ja Antti Saario huomaavat ilmaston­muutoksen vaikutukset työssään: "Siitä pitää olla erityisen huolissaan"
 9. Iiro Harjula oli Pelicansin junioreissa "DJ Härski" – nyt hän on matkalla koko kansan ruutukasvoksi
 10. Konserttiarvio: Maustetytöt valloitti yleisönsä Lahdessa - tinkimättä omasta tyylistään
 11. Santtu-Matias Rouvali valittiin Vuoden Matiksi
 12. Lukijalta: Armeija-aika avarsi, opetti paljon ja antoi ystäviä
 13. Näppis: Ne vähäset työt mitä Suomessa on kerkiää omakin väki tekemään, ei tarvita ulkomaalaisia.
 14. Tanssiarvio: Kansallisbaletin intohimoinen Carmen tuottaa metoo-keskustelun aikoina myös outoja väristyksiä
 15. Säästöä tuovat rahanreiät – heinolalainen taloyhtiö porautti tontilleen 14 maalämpökaivoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.