Saksan hallitukselta massiivinen ilmastopaketti – sadattuhannet ympäri maailman vaatineet loppua fossiilisten polttoaineiden aikakaudelle

Saksan ilmastopaketin arvoksi on arvioitu yli 50 miljardia euroa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Saksan hallitus on ilmoittanut vuoteen 2030 ulottuvasta kymmenien miljardien eurojen ilmastopaketista. Sen avulla on tarkoitus alentaa energian ja teollisuuden aiheuttamia päästöjä sekä kannustaa sähköautojen ja julkisen liikenteen käyttöön.

Kaiken tavoitteena on, että kasvihuonepäästöjen määrä vuonna 2030 on yli puolet pienempi kuin vuonna 1990.

Saksan ilmastopaketin arvoksi on arvioitu yli 50 miljardia euroa.

Suunnitelmissa on muun muassa nostaa lentolippujen hintaa ja vastaavasti alentaa junalippujen hintaa. Myös rataverkoston infraan luvataan tukea.

Liittokansleri Angela Merkelin koalitiohallitus punnersi ilmastopaketin kimpussa tuntikausia. Kun neuvottelijat lopettivat maratonkeskustelut, ihmiset ympäri Saksaa marssivat kaduilla kantaen julisteita, joissa he sanoivat muun muassa haluavansa kuumia treffejä, ei kuumaa maapalloa.

Saksassa on järjestetty tänään lähes 500 ilmastonmuutosmielenosoitusta.

Borneon saarella osoitettiin mieltä savun keskellä

Eri puolilla maailmaa vietetään tänään ilmastolakkoa. Mielenosoittajat ovat vaatineet loppua fossiilisten polttoaineiden aikakaudelle ja ilmasto-oikeutta jokaiselle maailmassa.

Australiassa sadattuhannet ihmiset ovat osallistuneet maan tähän asti suurimpaan ilmastolakkoon, kertoo brittilehti Guardian. Tapahtumia on ollut esimerkiksi Melbournessa ja Sydneyssä sekä saariosavaltio Tasmanian pääkaupungissa Hobartissa.

Mielenosoituksia on ollut myös muun muassa Thaimaassa, Indonesiassa, Japanissa ja Intiassa.

BBC:n mukaan Borneon saarella Indonesian Kalimantanin osavaltiossa opiskelijat osoittivat mieltään keskellä myrkyllistä savua. Savu on seurausta sademetsän kaskeamisesta. Myrkyllinen savu on vaivannut myös muun muassa Malesiaa ja Singaporea.

"Johtajat, miksi vaikenette?"

Mielenosoittajien joukossa on ollut paljon nuoria ja lapsia. Ranskassa suuri joukko koululaisia päätti lakkoilla perjantaina ja vaatia aikuisia pysäyttämään ympäristötuhon.

Ugandassa sadat lapset vaativat toimia ilmastonmuutosta vastaan. He saapuivat busseilla, moottoripyörätakseilla ja jalkaisin marssiakseen maan pääkaupungin Kampalan lähistöllä. Julisteissa he sanoivat maan hallituksen epäonnistuneen ilmastonmuutoksen vastaisissa toimissa.

"Parlamentti, poliittiset ja uskonnolliset johtajat, miksi vaikenette", luki 12-vuotiaan Zedekia Wafulan julisteessa.

Thaimaassa 12-vuotias Lilly-nimellä tunnettu Ralyn Satidtanasarn on aloittanut omat toimensa ilmastonmuutoksen torjumiseksi ruotsalaisen nuoren aktivistin Greta Thunbergin inspiroimana.

– Olen lapsi sodassa, hän kertoi uutistoimisto AFP:lle tällä viikolla kerätessään jätteitä kanaalin varrella.

– Yritän pysyä optimistisena, mutta olen myös vihainen, hän jatkoi.

Meidän täytyy luoda uudenlainen tulevaisuus ihmiskunnalle

Ilmastomielenosoittajia on ollut tänään liikkeellä myös Helsingissä. Mielenosoittajien kylteissä vaadittiin muun muassa ilmastotuhon pysäyttämistä sekä toimintaa puheen sijaan. Eduskuntatalon portaille kokoontuneessa joukossa oli mukana myös koomikko Iikka Kivi.

Kivi myös puhui mielenosoituksessa. Hän julkaisi taiteen ja taiteilijoiden roolia ilmastoasioissa käsittelevän puheensa myös Facebook-tilillään. Kiven mielestä maailmasta ei puutu tietoa eikä työkaluja ilmasto-ongelmien ratkaisemiseksi, vaan tahtoa. Hänen mukaansa juuri tämän tahdon löytymiseen tarvitaan taiteilijoita, taidetta ja luovia ihmisiä.

– Meidän täytyy luoda uudenlainen yhteiskunta, joka ei perustu luonnon tuhoamiseen, luoda uudenlainen tulevaisuus ihmiskunnalle, jotta tulevat sukupolvet ja miljoonat eri eliölajit voivat elää tällä planeetalla sovussa, turvassa ja hyvinvoinnissa. Aletaan töihin, Kivi kuuluttaa puheensa päätteeksi.

Päivä huipentuu New Yorkin mielenilmaukseen

Myöhemmin tänään järjestetään New Yorkissa suuri ilmastomielenosoitus, johon myös vastikään Yhdysvaltoihin hiilineutraalilla merialuksella purjehtinut Thunberg osallistuu.

Ilmastolakon järjestämisen ajankohdalla on tällä erää tärkeä merkitys. Lakko ja mielenilmaukset sijoittuvat New Yorkissa ensi viikolla järjestettävän YK:n ilmastonmuutoskokouksen yhteyteen.

Ilmastonmuutoskokousta edeltää muun muassa YK:n päämajassa New Yorkissa järjestettävä Nuorten ilmastokokous, joka on osa viikonloppuna järjestettävien tapahtumien sarjaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mattssonin Luomumarjatilalla Asikkalan Kurhilassa avattiin lettukahvilan ovet, "roskainen" lettutaikina herättää kummastusta
 2. "Aina on kiva juosta, kun mihinkään ei satu" – Pajulahdessa leireilevä Annemari Kiekara avasi "ratakautensa" KymiRingillä
 3. Parikymppinen lahtelaismies käytti hyväkseen 15-vuotiasta huostaan otettua lasta
 4. Päijät-Hämeen maastopyöräilypolut tekevät vaikutuksen ulkopaikkakuntalaisiin – poimi ohjaajien reittivinkit ja neuvot lenkin suunnitteluun
 5. Rapistuva Pyhäniemen kartano odottaa remonttia – "Kokonaisilme siellä on synkän näköinen"
 6. Reipas katkaisi orastavan tappioputkensa – "Vettä tuli kuin saavista kaatamalla"
 7. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä
 8. Elokuva-arvio: Spike Leen Da 5 Bloods on ajankohtainen ja vaikuttava - Jasper Pääkkönen tekee pienen mutta oleellisen roolin
 9. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen
 10. Mökkikalastajan tärkeimmät säännöt: tainnuta, verestä, jäähdytä ja perkaa
 11. Erin esiintyy syksyllä Lahdessa
 12. Tähdet, tähdet -ohjelmaan pyydetty Konsta Hietanen ei halua valmistautua koitokseen liikaa – "En meinannut penkissäni pysyä, kun soitto tuli"
 13. Lukijalta: Mitä oikeuksia on kehitysvammaisella?
 14. Käräjäoikeus tuomitsi muun muassa Lahdessa alaikäisiä tyttöjä kosketelleelle miehelle lisää istuttavaa
 15. Pienikin promillemäärä vaikuttaa ajokykyyn – rattijuopumuksia todetaan joka kesä lähes 18 500

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.