Koirahyökkäyksistä tehtyjen ilmoitusten määrä kasvoi viime vuonna

Poliisille tulleet ilmoitukset koirien hyökkäyksistä ovat määrällisesti kasvaneet viime vuosina. Kuvan koira ei liity aiheeseen. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT

Poliisille ilmoitettujen koirahyökkäysten määrä on kasvanut viime vuosina. Suuntaa antavien lukujenmukaan poliisi sai viime vuonna 876 ilmoitusta koirien hyökkäyksistä. Vuonna 2017 määrä oli 788 kappaletta. Rikosnimikkeinä hyökkäyksissä voivat olla esimerkiksi vammantuottamus tai eläimen vartioimatta jättö.

Tänä vuonna syyskuun loppupuolella poliisille on tehty koirien hyökkäyksistä 622 ilmoitusta, joten ilmoitusten kuukausittainen keskiarvo noudattelee lähes viime vuoden lukemia.

Vakuutusyhtiöiden ja Kennelliiton arvioiden mukaan ilmoitusten määrän kasvu voi johtua koirien määrän lisääntymisestä ja toisaalta aiheen näkyvyydestä mediassa viime vuosina.

Ilmoituksia tulee viikoittain

Myös vakuutusyhtiöt ovat huomanneet poliisin kanssa saman suuntauksen, ja uusia ilmoituksia koirien hyökkäyksistä tulee niille viikoittain.

– Vahingot ovat pääasiassa koiran puremia, jotka kohdistuvat ihmiseen tai toiseen eläimeen. Yleensä koiran purema ihminen on ennestään tuntematon. Koiraan on voitu myös kompastua, kun koira on ”kampannut” ohikulkijan tai koira on voinut hypyillään kaataa ihmisen, kertoo LähiTapiolan korvauspäällikkö Matti Karimäki.

Karimäen mukaan koiravahinkoja tapahtuu esimerkiksi lenkkipoluilla, koirapuistoissa ja koiran päästessä karkuun omistajaltaan.Tapaukset vaihtelevat paljon.

Pohjola Vakuutuksen henkilöasiakkaiden omaisuusvakuutuspalveluista vastaavan johtajan Markus Uimosen mukaan tyypillisimpiin vahinkokuvauksiin kuuluvat tilanteet, joissa koirien välille syntyy tappelu ja ulkoiluttaja yrittää erottaa niitä toisistaan ja saa pureman tai koira on vapaana ja juoksee ohikulkevan kävelijän tai pyöräilijän luokse ja näykkää tätä jalasta tai kädestä.

Lisäksi Uimosen mukaan joissain tapauksissa kotioloissa koira on puraissut vieraana ollutta henkilöä, kun se on pelästynyt tai maannut rauhassa sohvalla ja sitä on menty silittämään.

Karkaaja vaarantaa liikenteenkin

Vakuutusyhtiö Ifin eläinvakuutusten tuotepäällikön, eläinlääkäri Heidi Elomaan mukaan vastuuturvista korvataan useammin eläimiin kuin ihmisiin kohdistuneita vahinkoja.

– Koirat vahingoittavat toisten koirien lisäksi myös esimerkiksi laiduntavia eläimiä. Vahingot liittyvät yleensä tilanteisiin, joissa koira on päässyt karkaamaan omistajaltaan, Elomaa toteaa.

Myös vastaava asiantuntija ja lakimies Laura Alinentalo-Pelttari Fenniasta sanoo, että heidän käsittelemissään tapauksissa koirat aiheuttavat vahinkoja ulkoilutuksen yhteydessä tai päästessään karkuun omistajiltaan esimerkiksi pihoilta. Tyypillisin vahinko on heidänkin yhtiössään ihmiseen, toiseen koiraan tai muuhun eläimeen kohdistunut purema.

– Myös törmäyksiä autojen kanssa tapahtuu, Alinentalo-Pelttari lisää.

Lemmikkikoiria ennätyksellisen paljon

Lemmikkikoirien määrä on Suomessa suurempi kuin koskaan aiemmin. Viimeisin Tilastokeskuksen tieto on vuodelta 2016, jolloin koiria oli noin 700 000 yksilöä.

Suomessa koirille ei ole rekisteröintipakkoa. Maa- ja metsätalousministeriön arvion mukaan koirien rekisteröinti on tulossa pakolliseksi aikaisintaan vuonna 2022.

Kennelliitto kannattaa koirien pakollista rekisteröintiä Suomessa, kertoo Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen. Nykyään kolme neljäsosaa koirista rekisteröidään, ja nämä koirat ovat Kennelliiton tiedossa.

Lehkosen mukaan rekisteröimättömät yksilöt ovat hyökänneet ihmisen tai toisen eläimen kimppuun suurimmassa osassa tapauksista. Hyökkäysten lisääntyminen huolettaa Kennelliitossa.

– Asiasta on huoli, koska yksikin lehtiotsikko siitä, että koira tappoi lapsen, leimaa koko koiraharrastusta, Lehkonen sanoo.

Hankintaan täytyy syventyä

Kennelliiton huolenaiheena on, että koiria tuodaan nykyään Suomeen monelta suunnalta, Lehkosen mukaan etenkin itärajalta.

– Rescue-koirien hankintaan liittyy aatteellisuutta, että ajatellaan autettavan hädässä olevia koiria. Mutta mukana on kaupallista ja jopa rikollista toimintaa, eikä koirien taustasta voi saada varmuutta, Lehkonen sanoo.

Lehkonen on havahtunut miettimään, kuinka vähän ihmiset tuntuvat paneutuvan eläimen hankintaan. Perheeseen saatetaan ottaa koira kuin leluksi lapsille.

– Jos perheeseen hankitaan uusi auto, niin luetaanhan silloinkin läpi arvioita ja keskustellaan tuttavien kanssa. Miksei sitten koiran kohdalla? hän kysyy.

– Toisen tai kolmannen polven kaupunkilaisilla ei ole välttämättä enää minkäänlaista kontaktia maaseudulle tai ymmärrystä eläimistä, Lehkonen harmittelee.

Hän painottaa sitä, että koirat voivat olla aikuisina riiviöitä, jollei niiden peruskäyttäytymistä ja -tarpeita ole selvitetty, eikä niitä ole kasvatettu pennusta lähtien.

– Pentu on vielä hyvin hallittavissa, mutta kun koira alkaa painaa 60–100 kiloa, ei sellaista pitäisi laittaa vaikkapa pikkulapsen mukaan kadulle.

Hyökkäyksiä halutaan ennaltaehkäistä

Lehkonen kuvailee lähtökohtaisesti ongelmallisiksi isokokoisia koirarotuja, jotka on kehitetty alkujaan vartioimaan karjaa tai omaisuutta. Tämän tyyppisillä koirilla on voimakkaat leuat ja suuret hampaat ja niille on muissa Euroopan maissa, kuten Espanjassa, asetettu erityisvaatimuksia.

– Esimerkiksi julkisissa kulkuneuvoissa niillä täytyy olla kuonokoppa, Lehkonen kertoo esimerkkinä.

Hänen mukaansa koirahyökkäyksissä usein esiin nousseet pitbullit ja amstaffit ovat joutuneet tietynlaisen alakulttuurin suosioon ja voivat olla tietynlaisia statussymboleita.

Nämä ja monet muut koirat kuuluvat Norjassa ja Tanskassa kiellettyjen rotujen listalle. Espanjassa ja Hollannissa puolestaan on tehty vapaammin kuvaillen riskiarvioita tietyn tyyppisistä koirista.

Kennelliitto ei kannata kiellettyjen koirien listaa, vaan Hollannin mallin mukaan puolueetonta tutkimusta siitä, miten koiran ja ihmisen tai koiran ja toisen eläimen välisiä konflikteja voidaan vähentää. Liitto on valmis auttamaan asiassa.

Viime vuonna Helsingin poliisi perusti erillisen eläinrikosten tutkimusryhmän, joka tutkii koirahyökkäysten ohella eläimiin kohdistuvia rikoksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 2. Malja keväälle virtuaalisesti – seuraa Vääksyn lukion kevätjuhlaa tästä
 3. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 4. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, nyt käynnissä tarkkailuvaihe – "Ei olisi ennenkuulumatonta, että palo voisi vielä jostain syttyä"
 5. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 6. Tutut koulut lakkautusuhan alla Orimattilassa
 7. Nastopoli paras Päijät-Hämeen lukioista STT:n lukiovertailussa – rehtori antaa kunnian abeille, mutta "peruskoulun arvosanoja ei voi vertailla keskenään"
 8. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 9. Heinolaan ei rakenneta uutta seurakuntataloa
 10. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 11. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 12. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 13. Koulujen avaaminen ei pahentanut epidemiaa – "Tekoa ei ainakaan tässä vaiheessa voi virheeksi julistaa"
 14. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 15. Kimmo Kankaan Esalainen: Kauppojen ja ravintoloiden pelikoneet saisi sulkea pysyvästi

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 29.5.2020
 2. Fingerpori 28.5.2020
 3. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, nyt käynnissä tarkkailuvaihe – "Ei olisi ennenkuulumatonta, että palo voisi vielä jostain syttyä"
 4. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 5. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 6. Jokimaan palopaikalta leviää yhä savua - "Jos oireita tulee, niin asukkaiden pitää ottaa yhteyttä Akuutti24:een"
 7. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 8. Fingerpori 30.5.2020
 9. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 10. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 11. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 12. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 13. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 14. Synnyttäjiä koskevia rajoituksia höllennetään Päijät-Hämeessä – hyvinvointiyhtymä pitää osan rajoituksista voimassa
 15. Näppis: Purkupihastakin lähtee aikamoinen savupilvi, millaisia mustia pilviä nouseekaan purku- eli Kierrätyspuistosta?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.