Indonesiassa otettiin aikalisä kiistellyssä rikoslakiuudistuksessa – rangaistavaksi oli tulossa niin avioliiton ulkopuolinen seksi kuin presidentin loukkaaminenkin

Presidentti päätti lykkäyksestä loppuviikosta sen jälkeen kun useat kansalaisjärjestöt olivat ilmaisseet huolensa lakien vaikutuksista miljooniin indonesialaisiin. Lehtikuva/AFP

STT

Indonesiassa presidentti Joko Widodo on päättänyt keskeyttää maan kiistellyn uuden rikoslain voimaantulon. Uuden lain myötä rangaistavaksi olisivat muuttuneet muun muassa avioliiton ulkopuolinen seksi, avoliitossa eläminen, ehkäisyvälineistä puhuminen alaikäisille sekä presidentin loukkaaminen.

Presidentti päätti loppuviikosta lykkäyksestä sen jälkeen kun useat kansalaisjärjestöt olivat ilmaisseet huolensa lakien vaikutuksista miljooniin indonesialaisiin. Erittäin konservatiivinen lakiluonnos sai myös huomiota kansainvälisessä mediassa.

Presidentti Widodon mukaan reaktio kertoo, että lakiehdotuksia on syytä tarkastella uudelleen. Maan parlamentin oli määrä äänestää lakimuutoksista ensi viikolla.

– Oikeusministeriä on pyydetty välittämään näkemykseni parlamentille ja huomioimaan, että rikoslakia pitäisi lykätä, ei hyväksyä sitä, Widodo sanoi televisioidussa lehdistötilaisuudessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Australia ehti jo varoittaa matkailijoita

Ihmisoikeusjärjestöissä rikoslakiin suunniteltujen muutosten arvioitiin vievän Indonesiaa kohti uskonnollista konservatismia ja fundamentalismia.

– Indonesian laatima lain luonnos on katastrofaalinen, ei vain naisille, sukupuolivähemmistöille ja uskonnollisille vähemmistöille, vaan kaikille indonesialaisille, Andreas Harsono Human Rights Watch -järjestöstä sanoi tiedotteessa.

Indonesia on maailman suurin muslimienemmistöinen maa. Saarivaltiossa asuu yli 234 miljoonaa ihmistä. Turistien suosiossa oleva maa on pyrkinyt esiintymään suhteellisen suvaitsevaisena maana, jossa elää rinnan useita etnisiä ja uskonnollisia ryhmiä.

AFP:n mukaan esimerkiksi Australia ehti jo reagoida mahdollisiin lakimuutoksiin. Se julkaisi perjantaina matkustustiedotteen, jonka mukaan lait voisivat vaikuttaa myös naimattomien ulkomaisten turistien kohteluun Indonesiassa. Matkustustiedotteen mukaan lait tulisivat voimaan kaksi vuotta niiden hyväksymisen jälkeen.

Indonesian rikoslain juuret ulottuvat aikaan Alankomaiden siirtomaana. Lakiuudistuksista on kiistelty vuosikymmeniä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyöt ovat jatkuneet läpi yön Jokimaan palopaikalla Lahdessa - "Saa nähdä, riittääköhän tämä päivä edes"
 2. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 3. Katso tästä lista Koulutuskeskus Salpauksesta valmistuneista
 4. Volvon mukana tulee rajoitettu huippunopeus
 5. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 6. Katso tästä lista LAB-ammattikorkeakoulusta valmistuneista
 7. Katso tästä lista Lappeenrannan-Lahden teknillisestä yliopistosta valmistuneista
 8. Katso tästä lista Suomen Diakoniaopiston Lahden kampukselta valmistuneista
 9. Entinen kiekollinen lupaus on nyt kokenut oman pään luuta – "Tähän oli molemminpuolinen halu", sanoo Joonas Jalvanti Pelicans-paluustaan
 10. Ladattava nelivetohybridi on Peugeotin tehokkain sarjatuotantomalli
 11. Sinfonia Lahti muistaa koulunsa päättäviä Gaudeamus igitur -videolla
 12. Pauliina Withanage suoritti tutkinnon LAB:ssa ollessaan viimeisillään raskaana: "Vähän alkoi loppuvaiheessa jännittää, kumpi ehtii ensin"
 13. Keskittymishäiriö vei lahtelaisen Ricardo Blancon nettilukioon, jossa kursseja suoritettiin omaan tahtiin – motivaation lisäksi kohenivat myös arvosanat
 14. Moottoripyöräilijä kaahasi 50 kilometrin rajoitusalueella Hollolassa
 15. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.