Valvonta paljasti: Moni lähetetty työntekijä saa liian vähän palkkaa

Jätkäsaaren rakennustyömaa kuvattuna 50 metrisestä nosturista 7. syyskuuta 2018. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

STT

Työsuojeluviranomaisten mukaan ulkomailta Suomeen lähetettyjen työntekijöiden palkkauksessa on paljon puutteita. On tavallista, että lisät jäävät maksamatta tai että peruspalkka jää alle työehtosopimusten minimitason.

Lähetettyjen työntekijöiden työsuhteiden ehtoja ja työaikoja on tarkastettu koko maassa kuluvan vuoden aikana. Tarkastuksia on tehty noin sata, sekä työvoimaa lähettäviin että ulkomaista työvoimaa tilaaviin yrityksiin.

Noin puolessa kohteista havaittiin palkkaukseen liittyviä puutteita. Lisien puute oli yleisin.

Myös työajan hallinnassa oli puutteita noin puolessa kohteista. Työaikakirjanpitoa ei pidetty oikein eikä työajan tasoittumisjärjestelmistä ollut sovittu. Muutamassa tapauksessa havaittiin myös suuria eroja työaikakirjanpidon ja työpaikan kulunvalvontatietojen välillä.

Työntekijöitä lähettävillä yrityksillä on ollut jo lähes kahden vuoden ajan velvollisuus tehdä ennakkoilmoitus työsuojeluviranomaiselle ennen työnteon aloittamista. Laiminlyönneistä voidaan määrätä 1 000 – 10 000 euron maksu.

Tarkastuksessa kävi ilmi, että puolessa kohteista tämä ilmoitus oli joko kokonaan tekemättä tai se oli tehty puutteellisesti. Aluehallintovirasto harkitsee näissä tapauksissa laiminlyöntimaksun määräämistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyöt ovat jatkuneet läpi yön Jokimaan palopaikalla Lahdessa - "Saa nähdä, riittääköhän tämä päivä edes"
 2. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 3. Katso tästä lista Koulutuskeskus Salpauksesta valmistuneista
 4. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 5. Katso tästä lista LAB-ammattikorkeakoulusta valmistuneista
 6. Entinen kiekollinen lupaus on nyt kokenut oman pään luuta – "Tähän oli molemminpuolinen halu", sanoo Joonas Jalvanti Pelicans-paluustaan
 7. Ladattava nelivetohybridi on Peugeotin tehokkain sarjatuotantomalli
 8. Pauliina Withanage suoritti tutkinnon LAB:ssa ollessaan viimeisillään raskaana: "Vähän alkoi loppuvaiheessa jännittää, kumpi ehtii ensin"
 9. Keskittymishäiriö vei lahtelaisen Ricardo Blancon nettilukioon, jossa kursseja suoritettiin omaan tahtiin – motivaation lisäksi kohenivat myös arvosanat
 10. Työttömyys syöksähti 90-luvun laman tasolle, Lahdessa tilanne heikoin 23 vuoteen – "Syksystä tulee vielä synkempi", ennakoi kauppakamarin pomo
 11. Poliisi, nuorisotoimi ja seurakunta valvovat nuorten juhlintaa Heinolassa
 12. Volvon mukana tulee rajoitettu huippunopeus
 13. Katso tästä lista Lappeenrannan-Lahden teknillisestä yliopistosta valmistuneista
 14. Katso tästä lista Suomen Diakoniaopiston Lahden kampukselta valmistuneista
 15. Sinfonia Lahti muistaa koulunsa päättäviä Gaudeamus igitur -videolla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.