Asiantuntija: Muistiinpanot Trumpin puhelusta yllättävän suoria, Valkoinen talo olisi voinut siistiä julkaistuja muistiinpanoja

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltolan mukaan Trumpin virkarikostutkinta liittyy ensi vuoden presidentinvaaleihin. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin virkarikossyytetutkinta eroaa merkittävällä tavalla aiemmasta Venäjä-tutkinnasta, sillä siihen liittyy henkilötodistaja, sanoo Turun yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Benita Heiskanen. Lisäksi Valkoinen talo julkaisi keskiviikkona muistiinpanot presidenttien puhelusta.

Venäjä-tutkinnan erikoissyyttäjä Robert Mueller kieltäytyi ottamasta kantaa siihen, syyllistyikö Trump virkarikokseen. Tällä kertaa asiaan liittyy henkilötodistaja, joka sanoo kuulleensa Trumpin ja Ukrainan presidentin puhelinkeskustelun, sekä muistiinpanot.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo Valkoisen talon muistiinpanojen olleen yllättävän suoria. Hallinto olisi voinut siistiä muistiinpanoja ennen julkaisua.

– Tämä versio oli raskauttavampi Trumpin kannalta kuin olin odottanut Trumpin hallinnon julkaisevan. Siinä (syyte-epäilyissä) saattaa olla enemmän tulta ja vähemmän savua kuin oletettiin, Aaltola sanoo STT:lle.

Epäilys lehmänkauppoihin painostamisesta

Edustajainhuoneen demokraattipuhemies Nancy Pelosi kertoi varhain keskiviikkoaamuna Suomen aikaa päätöksestä aloittaa tutkinta istuvasta presidentistä.

Julkaistuista muistiinpanoista ilmenee, että Trump pyysi puhelinkeskustelussa Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoittelevan Joe Bidenin ja tämän pojan toimia. Poika Hunter Biden on ollut mukana ukrainalaisessa kaasuyhtiössä, jota on syytetty korruptiosta.

Pelosin mukaan Trump rikkoi perustuslakia. Trump on leimannut väitteet painostuksesta ajojahdiksi.

– Kuusi tiedusteluvaliokuntaa selvittää, onko Trump painostanut Ukrainan presidenttiä tutkimaan Bideniä ja tämän poikaa ja edellyttänyt Ukrainalta lehmänkauppoja asettamalla kongressin Ukrainalle myöntämän avustuksen ehdoksi tälle vilpille, Heiskanen selventää.

– Vielä ei ole mahdollista tietää, nostetaanko varsinainen virkasyyte vai ei.

Aaltola kuitenkin korostaa, että puhelu on todennäköisesti yksi kohta virkasyytekirjelmässä, joka koostunee useammasta syytekohdasta.

"Seuraavan vuoden aikana kaikki päätökset ovat osa poliittista laskelmointia"

Aaltolan mukaan virkarikossyytetutkinnan aloittaminen on poliittinen päätös, joka liittyy ensi vuoden presidentinvaaleihin.

– Viimeisen vuoden aikana ennen vaaleja kaikki laskelmat liittyvät vaalikuvioon, hän sanoo.

– Toisaalta demokraattien vakavastiotettavuus vaatii sitä, että jotain pitäisi tehdä, kun selkeästi tuntuu siltä, että istuva presidentti käyttää virkaansa hyödyttämään omaa vaalitulosta.

Sekä Heiskanen että Aaltola muistuttavat, että demokraatit ovat aiemmin olleet haluttomia aloittamaan virkarikostutkinnan.

– Se, että kaikki julkinen keskustelu liittyy Trumpiin, puolesta ja vastaan, on epäedullinen asetelma demokraateille. He haluaisivat tuoda omienkin ehdokkaidensa agendaa esille, Aaltola sanoo.

Ukrainalle tilanne on hankala ja hämmentävä, sillä sille on tärkeää säilyttää suhteet Yhdysvaltain presidenttiin, Aaltola arvioi.

– Myös Yhdysvaltain kansalaisilta vaaditaan nyt tietotaitoa siitä, mikä Ukraina on ja mitä edellisen varapresidentin poika on siellä tehnyt.

Ukraina-skandaali alkoi, kun tuntemattomaksi jäänyt henkilö ilmiantoi Trumpin puhelinkeskustelun, jonka henkilö uskoi rikkovan lakia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 2. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 3. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 4. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 5. Suomalaiset valloittivat jo Hollywoodin – kaikki elokuvat eivät vain valmistuneet
 6. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa
 7. Sibeliustalon pääsalin katsomo on valmis ja uutta lavaa tehdään parhaillaan – perusparannuksen jälkeisiä avajaisia kaavaillaan turvallisempiin aikoihin
 8. Otteluennakko: Reipas hakee revanssia mikkeliläisistä – katso ottelu suorana ESS.fi:ssä
 9. Läheisen koronakuolema sai Espanjassa asuneen Aino Suomalaisen palaamaan perheineen takaisin Lahteen – "Vuokrasin yksiön pelkästään karanteenia varten"
 10. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut."
 11. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 12. Esikoiskirjailija Elina Jokinen julkaisee poikkeuksellisesti samaan aikaan romaanin ja tietokirjan – "Olen aivan varma siitä että en olisi parempaan pystynyt"
 13. Sotakirjallisuudesta tuli naisten laji – Petra Rautiaisen pian ilmestyvässä romaanissa perataan Lapin sotaa ja vankileirien tapahtumia
 14. Kuntalaiset sanovat kyselyssä kuntaliitoksille selkeästi "ei" – suopeus kuntatalouden tasapainottamistoimia kohtaan kasvussa
 15. Pääkirjoitus: Syksyä kohti SDP:n gallupjohdolla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.