Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Radio Voiman podcast | Lähisuhdeväkivaltaa kohdanneen on saatava apua: "Niin uhrin, tekijän kuin hänen, joka sitä on joutunut todistamaan näkijänä"

Päijät-Hämeen hyvinvointialue järjestää Lahdessa kuluvan vuoden aikana neljä keskustelutilaisuutta, joissa syvennytään päijäthämäläisten arjessa vaikuttaviin ilmiöihin. Tilaisuuksia kutsutaan Ilmiöpöydiksi ja niihin kutsutaan mukaan hyvinvointialueen päättäjiä, yhteistyökumppaneita ja sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen ammattilaisia.

Ensimmäinen tilaisuus järjestettiin eilen torstaina 26. tammikuuta ja aiheena oli lähisuhdeturvallisuuden heikentyminen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemän Kouluterveyskyselyn mukaan esimerkiksi yhä useampi lapsen lähihuoltaja kaltoinkohtelee lasta.

Ehkäisevän työn seutukoordinaattori Susanna Leimio muistutti Radio Voimalla, että päihteiden käyttö ja lähisuhdeväkivalta ovat yhteydessä toisiinsa.

– Meidän täytyy ehkäistä päihteiden käyttöä, että lähisuhdeväkivalta vähenisi.

Hän muistutti, että myös mielenterveyden haasteet liittyvät lähisuhdeturvallisuuteen.

– Mielenterveys siis sellaisena, joka meillä kaikilla on. Ne asiat, mitkä haastavat oman pään kestävyyttä, eli esimerkiksi ulkopuolelta tuleva stressi, joka näkyy väsymisenä, uupumisena, ahdistuksena, masennuksena ja aggressiivisuutena.

Ehkäisevän työn asiantuntijan Anne-Marie Haaviston mukaan lähisuhdeväkivalta on perusturvallisuuden järkkymistä.

– Se voi olla nimittelyä, haukkumista, taloudellista hyväksikäyttöä, seksuaalista hyväksikäyttöä, fyysisiä tekoja, uskonnollista väkivaltaa tai ulkopuolelle jättämistä. Mitä tärkeämpi ihminen on ja mitä enemmän vietät hänen kanssaan aikaa, sitä enemmän se väkivalta vahingoittaa.

Haavisto muistutti myös, että väkivaltaiset ajatukset eivät ole vielä väkivallan tekoja ja niistä kannattaa ehdottomasti kertoa.

– Kun ihminen on uupunut, niin niitä ajatuksia voi tulla. Oman uupumisen aiheuttamien ajatusten vuoksi ei tarvitse tuntea häpeää.

Jos väkivallan tekoja on, niin niihin kuuluu Haaviston mukaan jokaisen saada apua.

– Niin uhrin, tekijän kuin hänen, joka sitä on joutunut todistamaan näkijänä.

Jos tilanne on akuutti, kehottaa Leimio ottamaan yhteyttä hätänumeroon 112.

– Meillä on Turvakoti auki 24 tuntia vuorokaudessa. Se on avoin ja maksuton palvelu meille kaikille. Sinne voi olla aina yhteydessä. Myös Akuuttiin voi olla aina yhteydessä.

Kuuntele haastattelu tästä