Tuore selvitys: Venäjällä näpit pelissä Berliinissä surmatun tshetsheenimiehen kuolemassa

STT

Tutkijaryhmä Bellingcat kertoo tuoreen selvityksen löydöksien tarjoavan musertavia todisteita siitä, että Berliinissä viime kuun lopulla tapahtuneesta Georgian tshetsheenin surmasta epäilty toimi Venäjän valtion täydellä tuella.

Bellingcatin, saksalaislehti Der Spiegelin sekä venäläisten Insiderin ja Dossier Centerin yhteisselvitys osoittaa, että veriteosta pidätetylle miehelle oli tehty laaja kirjo asiakirjoja, jotka on osoitettu fiktiiviselle henkilölle.

Bellingcatin mukaan tämä ei olisi mahdollista ilman valtiollisen toimijan osuutta. Osa asiakirjoista on kaiken lisäksi tehty viime hetkellä ennen matkaa Saksaan.

Tämän lisäksi miehen venäläisen passin tiedot ovat jonkinlaisen digitaalisen muurin takana matkustusasiakirjatietokannassa. Näin on ollut myös aiemmin tunnistettujen sotilastiedustelupalvelu GRU:n agenttien kohdalla.

Passin on Bellingcatin mukaan myös myöntänyt sama sisäministeriön alainen yksikkö, joka on myöntänyt matkustusasiakirjat näissä aiemmissa tapauksissa.

– Teolla vaikuttaa olevan merkittäviä ja selkeitä poliittisia sormenjälkiä, kertoi Saksan liittopäivien ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Norbert Röttgen Der Spiegelille.

Virheellinen johtolanka

Saksasta turvapaikkaa hakenut Zelimhan Hangoshvili ammuttiin elokuun loppupuolella keskellä päivää tämän ollessa lounaalla. Surman vuoksi pidätettiin mies, joka on matkustanut Venäjältä matkustusasiakirjoilla, joissa annetaan väärä nimi, Vadim Sokolov.

Bellingcatin mukaan pidätetty Sokolov ei ole vankilassa järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvää tuomiota istuva entinen poliisi Vladimir Stepanov, vaikka tuntematon lähde näin väitti tapausta tutkiville Saksan viranomaisille lähettämässään sähköpostissa.

New York Times kertoi aiemmin ainakin yhden tiedusteluviranomaisen arvioineen vinkin olleen uskottava. Myös monien muiden tiedusteluviranomaisten kerrotaan olevan tietoisia vinkistä.

Stepanovin passikuvat eivät Bellingcatin mukaan vastaa pidätyksen jälkeen Sokolovista otettuja kuvia. Bellingcatin mukaan Stepanov istuu tuomiotaan Venäjällä IK-11-nimisessä vankilassa Borin kaupungissa. Vankilan sisällä oleva lähde on lähettänyt heille myös kuvamateriaalia Stepanovista vankilan sisältä.

Verotunniste vasta lähes viisikymppisenä

Bellingcatin mukaan Sokolov lisättiin Venäjän verojärjestelmään kesäkuun puolivälissä. Hän sai ensimmäisen verotunnistenumeronsa noin viikkoa myöhemmin, vain viisi päivää ennen kuin hänen kansainvälinen matkustuspassinsa oli hyväksytty ja vain kuusi päivää ennen kuin hän haki viisumia.

Hän sai ensimmäisen verotunnistenumeronsa 49-vuotiaana.

Vaikka kyseisen tunnisteen saaminen ei ole teknisesti pakollista Venäjällä, verorekisteröinti tapahtuu yleensä automaattisesti, kun henkilö aloittaa työt, kertoo Bellingcat. Myöskään Sokolovin tiedoista löytyneessä osoitteessa tai työnantajayrityksessä ei ollut tietoa miehestä.

Tuoreesta selvityksestä kertoi aiemmin Suomessa Ilta-Sanomat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen valvoo nyt Lahden ja tapahtumateollisuuden etuja – joidenkin mielestä Timonen petaa jo pormestarimallin jälkeistä aikaa, mutta asiassa on toinen puoli
 2. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 3. Sateet ovat saaneet etanat ja kotilot liikkeelle – erotatko haitallisen tappajaetanan harmittomasta ukkoetanasta?
 4. Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 5. Yön uutiskooste: Syyttäjä vaatii United Brotherhood -käräjillä kovempia rangaistuksia rikollisryhmään kuulumisen takia
 6. Pelicansin hymyilevä päävalmentaja Tommi Niemelä osaa olla tarvittaessa tiukka ja joskus vähän veemäinenkin
 7. Kunnan historian suurin hankintapäätös toteutui Asikkalassa – "Kuokka isketään maahan elokuussa"
 8. USU-gallup: Puolet kiristäisi ajamisen verotusta – etenkin miehet haluavat uuden auton nykyistä halvemmalla
 9. Osa koirista säikkyy pyöriä ja rullasuksia – "Kevyen liikenteen väylällä koiran kannattaa kulkea aina pientareen puolella"
 10. Korona kiihdytti sairaalasänkyjen kysyntää – Hollolassa tehdasta pyörittävän Lojerin työllisyystilanne pysyi hyvänä, vaikka osia saadaan edelleenkin odotella Kiinasta
 11. Pääkirjoitus: Ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöön voitava puuttua
 12. Marjaana Laholan Esalainen: Kolme vuotta sitten Lahteen haluttiin lihamukipatsas, mutta parempaa olisi mölkkymarkkinointi
 13. Lahden konserttitalon tornista löytyi kosteutta – Lahden kaupungilta painavat terveiset rakennuttajalle
 14. Putulan kylässä kirjataivas on levittäytynyt navetanparvelle – kirjastossa lainat merkitään kortille eikä palautuksia valvota
 15. Hämeenkoskella on nyt yksi ravintola vähemmän - Villa Wellamo löi lapun luukulle ja hakeutui konkurssiin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.