Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Radio Voiman podcast | Lahden alueen ruoka-avusta ja sen jakajista tehtiin selvitys – "Yksi asia, mikä ei välttämättä katso kukkaronkaan kokoa, on yksinäisyys"

Ruoka-avun tarpeeseen voi liittyä muitakin tarpeita elämän eri osa-alueilla. Lahden Diakonialaitos, Lahden kaupunki ja Lahden seurakuntayhtymä ovat laatineet selvityksen Lahden alueen ruoka-aputoiminnasta, sen nykytilasta, vahvuuksista ja kehittämiskohteista.

Selvitykseen koottiin ruoka-avustustyötä tekevien näkemyksiä ruoka-aputoiminnan kehittämisestä yhteistyöhankkeen pohjaksi. Tiedot on kerätty haastattelemalla toimijoita sekä osallistumalla viiteen ruoka-aputilaisuuteen.

Lahden Diakonialaitoksen diakonia- ja kehitysjohtaja Anne-Maria Karjalainen kertoi tiistaina Radio Voiman haastattelussa, että ruoka-avun tarpeeseen liittyy usein myös muita pulmia.

– Voi olla pitkäaikaista työelämän ulkopuolelle jäämistä, kenties terveyshuolia ja yhteiskunnan toiminnoista ja palveluista syrjään jäämistä. Yksi asia, mikä ei välttämättä katso kukkaronkaan kokoa, on yksinäisyys.

Monet ruoka-avun muodoista on Karjalaisen mukaan yhteisöruokailuja.

– On hyvin ymmärrettävää, että samalla kun tavataan muita ihmisiä ja päästään osaksi yhteisöä, niin myös yksinäisyys helpottuu. Se on tärkeä näkökulma tähän ruoka-apuun.

Karjalaisen mukaan ruoka-avun kautta tavoitetaan sellaisia henkilöitä, joilla on mahdollisesti muutakin tuen tarvetta elämässä.

– Jatkossa yksi kehittämisen kohde voisi olla se, että palveluita ja palveluohjausta tuotaisiin sinne ruoka-avun kylkeen.

Lahden alueen vahvuuksiksi ruoka-aputoiminnassa Karjalainen nostaa esimerkiksi sen, että toimijoita on alueella paljon, ja käytössä on Karjalaisen epävirallisesti ruoka-aputerminaaliksi kutsuma toiminto.

– Sellaiseksi voisi tätä avoimen oven toimintaa kutsua. Sen kautta toimitetaan jopa yli 2000 annosta hävikkiruokaa viikossa eteenpäin. Siellä on lukuisia vapaaehtoisia. Toimintaa tehdään suurella sydämellä ja melko suurella volyymillakin, eli noin 685 000 kiloa vuodessa tätä hävikkiruokaa mahdollistetaan eteenpäin.

Radiohaastattelun pääset kuulemaan Radio Voiman sivuilta.

Juttua korjattu 24.1.2023 kello 18.39. Hävikkiruoan määrä muutettu oikeaksi.