Invamopolla liikkunut ei päässyt äänestämään

Liikuntavammainen Harri Kautto joutui ensiyrittämällä vain haaveilemaan Lahden Harjun koulun äänestyspaikalle pääsemisestä. ESS

Marja-Liisa Aidantausta

Toisekseen rappuset ollivat niin jyrkät, että niistä olisi ollut suorastaan vaarallista ajaa ylös, eikä käsikäyttöisellä pyörätuolillakaan olisi päässyt omin avuin.

Harmistunut Kautto joutui luopumaan äänestyssuunnitelmistaan.

- Myös lastenvaunuja ramppia pitkin ylös vetäneet vanhemmat saivat todella tehdä töitä, että he saivat vaunut ylös koululle.

Harri Kautto kertoo, että vahtimestari kävi hänen apunaan katsomassa myös muita koulun sisäänmenoväyliä. Niissäkin liikuntavammaisen esteenä olivat kuitenkin portaat.

Kautto ei kuitenkaan luovuttanut vaan tuli koululle vielä uudelleen. Tällä kertaa äänestyspaikalta löytyi kantoapua ja mies pääsi äänestämään.

-On jotenkin surkuhupaisaa, että ehdokkaat lupailevat ummet ja lammet liikuntavammaisten olojen parantamiseksi, mutta sitten edes äänestyspaikalle ei meinaa päästä, Kautto toteaa.

Äänestysalue 1.n vaalilautakunnan varapuheenjohtaja Inkeri Hanki oli pahoillaan Kauton tapauksesta. Hänen mukaansa vaalipäivän aikana Harjun koululla on tullut vastaan myös muita vastaavia liikuntarajoitteisia, joilla on ollut ongelmia päästä äänestämään.

-Vanhuksille jyrkät portaat ja ylämäkipiha ovat olleet kovia ponnistuksia. Moni on istunut hengästyneenä penkeillä ja huilannut, ennen kuin on pystynyt äänestämään. Pyörätuolilla liikkuvat eivät pääse jyrkkiä portaita ylös omin avuin, vaikka niihin onkin rakennettu ramppi. Huonosti liikkuville ei ole edes kaiteita, josta saisi tukea. Toivon todella, että äänestyspaikkaa mietittäisiin paremmin seuraaviin vaaleihin, Hanki sanoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut