Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Joko ilmoitit tulevan ekaluokkalaisen kouluun? Myös haku kieliopintoihin ja painotettuun opetukseen käynnissä Lahdessa

Tulevien ekaluokkalaisten ilmoittautuminen kouluun on käynnissä Lahdessa. Ensimmäisellä luokalla aloittavien, vuonna 2016 syntyneiden lasten tulee ilmoittautua kouluun 23. tammikuuta mennessä.

Lahden kaupunki kertoo tiedotteessaan, että hakuohjeet on toimitettu yli 1100:lle tulevan ekaluokkalaisen perheelle. Kouluun ilmoittaudutaan ensisijaisesti sähköisesti Wilma-järjestelmän kautta.

23. tammikuuta mennessä haetaan myös elokuussa 2023 vapautuvia varhaiskasvatus- ja esiopetuspaikkoja. Ensi elokuussa esikoulussa aloittavat vuonna 2017 syntyneet lapset.

Tammikuussa Lahden koululaiset voivat hakea myös kieliopintoihin ja painotettuun opetukseen. Nykyiset kakkosluokkalaiset voivat halutessaan valita valinnaiseksi A2-kieleksi koulun kielitarjonnan mukaan espanjan, kiinan, saksan, ranskan, ruotsin tai venäjän sekä Lahden ruotsinkielisen koulun oppilaat lisäksi suomen kielen.

Kaikki aloittavat englannin kielen opiskelun ensimmäisellä luokalla. Viimeistään kuudennella luokalla alkaa kaikille yhteisenä kielenä toisen kotimaisen kielen opiskelu.

Lisäksi Lahden kouluissa on mahdollista hakea 3.–6. luokalle käsityön, liikunnan, luonnontieteen ja matematiikan (luma) tai musiikin painotettuun opetukseen.

Kaikki 6.-luokkalaiset hakevat yläkouluun seitsemännelle luokalle ja halutessaan painotettuun opetukseen 7.–9. luokalle. Painotetussa opetuksessa vaihtoehdot ovat kuvataide, käsityö, liikunta, luonnontiede ja matematiikka, musiikki ja viestintätaito Kaikkiin painotettuihin oppiaineisiin järjestetään soveltuvuuskokeet, jonne kutsutaan erillisellä sähköpostiviestillä.

Hakuaikaa kieliopetukseen ja painotettuun opetukseen on 19.1. kello 15 asti.

Lahdessa ruotsin kielen kielikylpyyn on tulossa muutoksia. Kielikylpyoppilaat sekä esikouluryhmä opiskelevat syksystä 2023 lähtien Lotilan koulussa.

Lotilaan siirtyvät myös tulevat kakkos- ja kolmasluokkalaiset kielikylpyoppilaat, jotka nyt opiskelevat Lahden ruotsinkielisen koulun tiloissa. Lahden kaupungin mukaan ruotsinkielisen koulun oppilasmäärä on kasvanut niin, että syksystä 2023 koulu tarvitsee tilat omaan käyttöönsä.

Yläkoulun kielikylpyoppilaat opiskelevat Tiirismaan peruskoulussa yhdessä Lahden ruotsinkielisen koulun oppilaiden kanssa.

Kielikylpyopetus on tarkoitettu lapsille, jotka eivät puhu ruotsia äidinkielenään. Opetuksesta osa järjestetään ruotsiksi ja osa suomeksi. Oppilaat valitaan soveltuvuuskokeella.

Kaksikielinen englanti-suomi-opetus toteutetaan esikoulusta yläkouluun Tiirismaan peruskoulussa. Tiirismaan koulu aloittaa syksystä 2023 uusissa tiloissa Paavolan kampuksella.

Kaksikielisen esikoulun oppilaat valitaan soveltuvuuskokeella. Heiltä ei edellytetä englannin kielen taitoa. Myös ensimmäisen luokan oppilaat valitaan soveltuvuuskokeen avulla.

Luokkien 2–9 vapaille oppilaspaikoille järjestetään täydennyshaku 11.4.–12.5. Vapaiden oppilaspaikkojen määrät julkaistaan hakuajan alkaessa ja soveltuvuuskokeet järjestetään toukokuussa.