Kekseliäimmät kasvistuotteet jäljittelevät lihaa tarkasti ja jopa tihkuvat "verta" – tästä huolimatta punainen liha käy kaupaksi lähes entiseen malliin

S-ryhmässä, Keskolla ja Lidlissä kuitenkin uskotaan, että kasviproteiinituotteiden osuus myynnistä kasvaa tulevaisuudessa ilmastoasioiden vaikuttaessa yhä enemmän valintoihin. LEHTIKUVA / Markku Ulander

STT

Lihaa korvaavat kasvistuotteet yleistyvät ja monipuolistuvat, mutta tästä huolimatta punainen liha pitää sitkeästi pintansa, ruokakauppaketjut kertovat STT:lle.

Keskolta kerrotaan, että kasviperäisten lihaa korvaavien tuotteiden myynti on alkuvuoden aikana kasvanut noin 30 prosenttia verrattuna vuodentakaiseen. Tästä huolimatta käyttö on vielä selvästi kokeellista.

– Keskustelu ympäristöstä ja kestävästä ruokavaliosta on varmasti tullut jäädäkseen, mutta muutos tapahtunee hitaasti. Punaista lihaa korvataan tällä hetkellä pääasiassa kanalla, mutta asiakkaat haluavat kokeilla uudenlaisia tuotteita, sanoo Keskon tavarakaupan johtaja Harri Hovi.

Myöskään S-ryhmän tilastoista ei vielä näy, että lihaa ostettaisiin vähemmän, kun valitaan kasvispohjaisia tuotteita. S-ryhmän valikoimajohtaja Antti Oksa sanoo, että lihalle vaihtoehtoisten kasvistuotteiden myynti on toistaiseksi pientä, jos ajatellaan koko Suomea.

S-ryhmässä, Keskolla ja Lidlissä kuitenkin uskotaan, että kasviproteiinituotteiden osuus myynnistä kasvaa tulevaisuudessa ilmastoasioiden vaikuttaessa yhä enemmän valintoihin.

– Näemme, että tämä ilmiö ja käänne on vielä alkuvaiheissaan, ja koko ajan tulee uusia innovaatioita, Oksa sanoo.

Punaisen lihan kulutus on ollut hieman laskemaan päin viime vuosina, mutta samalla siipikarjanlihan kulutus on kasvanut hieman enemmän. Lihatiedotuksen mukaan suomalaiset söivät viime vuonna keskimäärin 81,3 kiloa lihaa henkilöä kohden, eli 300 grammaa enemmän kuin kahtena aiempana vuonna.

Sama trendi näyttää jatkuneen myös tänä vuonna. Lihatalo Atrian mukaan punaisen lihan kulutus on vähentynyt Suomessa alkuvuoden aikana neljä prosenttia. Samaan aikaan kananlihan kulutus on kasvanut kuusi prosenttia.

"Lihankaltaisuus helpottaa siirtymää"

S-ryhmä toi reilu viikko sitten valikoimiinsa yhdysvaltalaisen Beyond Meatin burgeripihvit, jotka ovat jauhelihapihvin kaltaisia kasvispohjaisia pihvejä. Niitä saa myös kymmenistä K-ryhmän kaupoista.

Oksan mukaan Beyond Meatin burgeripihvejä pidetään pioneerituotteena, joka kenties ensimmäisenä kasvispohjaisena tuotteena menee täydestä vastaavaan lihatuotteeseen verrattuna.

– Uskomme, että siitä tulee myydyimpiä vegetuotteita, mitä S-ryhmällä on myynnissä, Oksa sanoo.

Myös Lidl kertoi heinäkuussa tuovansa Beyond Meatin purilaispihvin kaltaisen tuotteen kauppoihinsa Saksassa. Lidlin viestinnästä kerrotaan, ettei tuote ole tulossa kauppoihin Suomessa, mutta muita uusia kasvistuotteita tulee valikoimiin jatkuvasti.

Hampurilaispihvien lisäksi myös esimerkiksi nyhtökaura ja härkäpavuista valmistettava härkis ovat tuotteita, jotka ulkonäöltään muistuttavat lihaa.

– Lihaa jäljittelevät tuotteet ovat helppo tapa vaihtaa liha kasvispainotteiseen vaihtoehtoon. Näissäkin tuotteissa kuluttajille on tärkeää, että kasviproteiinituote maistuu hyvältä, Keskon Hovi arvioi.

Oksan mukaan ei ole ihan yksiselitteistä, haluavatko kuluttajat nimenomaan sellaisia kasvistuotteita, jotka pyrkivät jäljittelemään lihaa.

Hän kertoo, että sekasyöjille uppoavat hyvin Beyond Meatin pihvien kaltaiset tuotteet, jotka jäljittelevät lihan rakennetta, ulkonäköä ja tuoksua. Sen sijaan vegaaneille tai selkeästi kasvissyöjiksi itsensä mieltäville voi Oksan mukaan olla kielteinen asia, jos kasvistuote on liiaksi lihan kaltainen.

Markkina ylikuumeni

Kauppaketjujen mukaan kilpailu uusien kasviproteiinituotteiden välillä on kovaa ja vaatimustaso nousee jatkuvasti. Vaikka aika onkin kypsä kasviperäisien tuotteiden markkinalle, ei mikä tahansa mene kaupaksi.

Oksan mukaan vegetuotteiden tarjonnassa oli havaittavissa ylikuumenemista muutama vuosi sitten, eli samoihin aikoihin kun hittituotteet nyhtökaura ja härkis tulivat markkinoille.

– Kun alkoi olla vaihtoehtoja, niin vain hyvät tuotteet selvisivät todellisesta testistä. Tosi monta kasvispohjaista tuotetta on vain käynyt markkinoilla ja poistunut, kun riittävää kysyntää ei ole ollut.

Ne kasviproteiinituotteet, jotka pystyivät markkinoilla asemansa vakiinnuttamaan, elävät nyt varsin vakaata kasvun vaihetta.

– Yleisesti voisi todeta vegetuotteiden myynnin kehityksen maltillistuneen parin vuoden takaisen buumin jälkeen mutta kasvavan edelleen kuitenkin, Hovi sanoo.

Pihvistä valuu punajuurimehua ja kookosöljyä

Beyond Meatin hampurilaispihvi pyrkii jäljittelemään tarkasti lihaisan serkkunsa ominaisuuksia. Herneproteiinista valmistettu pihvi esimerkiksi vuodattaa verta imitoivaa punajuurimehua ja lihan rasvasattumat ovat kasvisversiossa korvattu kookosöljyllä.

Los Angelesissa perustettu yritys valmistaa hampurilaispihvien lisäksi muun muassa vegaanista makkaraa ja jauhelihaa.

Samankaltaista tuotetta valmistaa Yhdysvalloissa myös Impossible Foods . Kummankin yrityksen taustalta löytyy nimekkäitä sijoittajia ja julkisuuden henkilöitä, kuten liikemies Bill Gates, näyttelijä Leonardo DiCaprio ja räppäri Jay-Z.

Kasviproteiinituotteita on myös tutkittu. Esimerkiksi Michiganin yliopistossa kasvispihviä verrattiin tavalliseen naudanlihapihviin. Kasvisvaihtoehdon kasvatuksen ja valmistuksen todettiin päästävän 90 prosenttia vähemmän kasvihuonekaasuja ilmakehään ja kuluttavan puolet naudanlihapihvin valmistukseen vaaditusta energiasta.

Nyhtökauraa valmistavan Gold & Greenin toimitusjohtaja Maija Itkonen on julkisuudessa sanonut, että Beyond Meatin tuotteet inspiroivat kehittämään nyhtökauran.

Toukokuussa pörssiin listautuneen Beyond Meatin osake lähti 25 dollarista eli noin 23 eurosta, ja nyt osakkeesta maksetaan noin 160 euroa kappaleelta. Beyond Meatin toiminta on kuitenkin ollut tappiollista. Vuonna 2018 yhtiön nettotappio oli noin 27 miljoonaa euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mehiläispesien vuokraus kiinnostaa Lahden seudulla – pörriäisten puuhia voi tarkkailla omalla pihalla
 2. Mukkulan poika lähtee haastamaan salibandyväkeä tyhmillä kysymyksillä ja pöllyttämällä ajatusmaailmaa
 3. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 4. Palokunta sammutti maastoa Lahdessa, taustalla ehkä nuotioleikit
 5. Entinen kauppiaspariskunta pyörittää Padasjoella tofutehdasta ja kampaamoa, kesällä avataan tehtaanmyymälä ja kahvila
 6. Poliisi mittasi reiluja ylinopeuksia Lahdessa ja Orimattilassa – viikonloppuyö oli poliisin mukaan kiireinen
 7. Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa framilla oli EU – Marinin mukaan jokaisen jäsenmaan on kyettävä tulemaan vastaan
 8. Korona-arki näkyy myös Lahden jätemäärissä – sekajätteen määrä kasvoi, energiajätteen väheni
 9. Harhaanjohtava aleilmoittelu halutaan kuriin – säännösten rikkominen voi johtaa seuraamusmaksuun
 10. "Tämä voisi olla paikka, missä viinaa on keitetty" – Jättiläisten temppelin löytäjä etsi pirunkuoppaa ja löysi makkaratikun
 11. Vaihtopenkki: Suomalainen jalkapallo on "letkuissa", tätä puitiin A-studiossa
 12. "Alkututkinnosta tuli kahden ja puolen vuoden pääsykoe" – Yliopistoon pääsivät kaikki ylioppilaat, kunnes tilat tulivat vastaan
 13. Pyöräilyliitto listasi parhaat reittivinkit jokaisesta maakunnasta
 14. Lahden maauimala avataan yleisölle varovasti - näin polskitaan juhannukseen saakka
 15. Löytyykö sinunkin olohuoneestasi tämä ei-toivottu sisustuselementti? Asiantuntijat kertovat, mitä pyykin kuivatuksessa on syytä muistaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.