Onnettomuustutkintakeskus aloittaa tutkinnan veneilijöiden ja viranomaisten toiminnasta Airistolla

Lounais-Suomen poliisi kertoi myöhään lauantaina Twitterissä saaneensa Turun yliopistollisesta keskussairaalasta tiedon toisesta kuolleesta. LEHTIKUVA/Rajavartiolaitos

STT

Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) johtaja Veli-Pekka Nurmi kertoo STT:lle, että Otkes alkoi tehdä alustavaa tutkintaa eilen, kun tieto Airiston onnettomuudesta saatiin.

– Tämän onnettomuuden erityispiirteet ovat semmoiset, että tutkinta on tarkoituksenmukainen. Uskomme, että tämän tapauksen tutkimisella saadaan sellaista tietoa, jota on tärkeä levittää veneilyn turvallisuuden kehittymiseksi, Nurmi sanoo.

Turmaveneissä ei epäillä olleen teknistä vikaa, joten tutkinta keskittyy veneitä enemmän siihen, miten sekä veneilijät että pelastusviranomaiset ovat toimineet tilanteessa.

– Tässä tapauksessa ilman muuta tutkimme myös viranomaistoimintaa. On tärkeää, että se tehdään hyvässä yhteisymmärryksessä sekä poliisin että Rajavartiolaitoksen kanssa.

Nurmen mukaan Otkes tutkii pari kolme veneilyonnettomuutta vuodessa.

– Erikoinen sattuma on, että Nauvon edustalla oli melkein päivälleen vuosi sitten vakava veneonnettomuus, jossa isompi vene ajoi pienemmän päälle. Se oli hyvin samoilla vesillä tämän tapauksen kanssa.

Vuoden takaisen onnettomuuden syntyyn vaikuttivat suurehko tilannenopeus ja puutteet tähystyksessä. Airiston tapauksen yksityiskohtia on Nurmen mukaan vielä liian aikaista kommentoida tarkemmin.

Alkoholin ei epäillä liittyneen Airiston veneturmaan

Poliisi on toistaiseksi hyvin vaitonainen eilen lauantaina Airistolla Saaristomerellä sattuneesta veneturmasta. Moottoriveneen ja purjeveneen törmäys johti kahden keski-ikäisen miehen kuolemaan.

Lounais-Suomen poliisin päivystävä tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Aki Lahtinen ei kommentoi turman yksityiskohtia STT:lle.

Lahtisen mukaan, alkoholilla ei epäillä olevan osuutta asiaan.

Lahtinen ei kerro uhrien ikää eikä kommentoi purjeveneessä olleiden henkilöiden sukulaisuussuhdetta. Molemmat kuolleet miehet olivat purjeveneen kyydissä. Purjeveneessä oli lisäksi kaksi aikuista ja kaksi lasta, ja moottoriveneessä matkusti kaksi aikuista.

Poliisi tutkii tapausta törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja kahtena törkeänä kuolemantuottamuksena.

Veneet törmäsivät laivaväylällä Seilin pohjoispuolella lauantaina noin kello 14. Turun päivystävä palomestari kertoi, että haveri sattui merellä Rymättylän eteläpuolella Päiväluodosta pohjoiseen. Merivartioston mukaan veneet törmäsivät Seilin pohjoispuolitse kulkevalla, vilkkaasti liikennöidyllä laivaväylällä.

Turmaveneet eivät uponneet

Loukkaantuneet kuljetettiin hoidettaviksi Turun yliopistolliseen keskussairaalaan. Sairaalasta ei varhain sunnuntaina kommentoitu asiaa STT:lle.

Kumpikaan turmavene ei uponnut. Ne hinattiin lauantaina tutkittaviksi merivartioasemalle, joka sijaitsee Paraisten Nauvon Pärnäisissä.

Merivartioston lisäksi Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen yksiköitä hälytettiin mukaan pelastustehtävään. Isossa operaatiossa oli mukana muun muassa kaksi helikopteria.

Viranomaisilla ei ollut lauantaina illalla tarkempaa tietoa yli kymmenmetrisen moottoriveneen ja sitä tuntuvasti pienikokoisemman purjeveneen yhteenajon syystä.

Poliisi tutkii tapausta törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena, törkeänä kuolemantuottamuksena sekä törkeänä vammantuottamuksena.

Jopa 24-metrisellä veneellä saa seilata ilman lupakirjaa

STT selvitti turman johdosta veneilyyn liittyviä lupa- ja turvallisuusasioita.

Veneilijät saavat liikkua vesillä ilman erillistä kuljetuslupaa, jos vene on alle 24 metriä pitkä eikä se ole kaupallisessa käytössä. Yli 24-metrisen huvialuksen kuljettamiseksi tarvitaan kansainvälinen kuljettajankirja.

Meripelastusseuran turvallisuuspäällikkö Marko Stenberg arvelee, että vaikka tutkintovaatimuksia ei ole, suomalaiset veneilijät osaavat pääosin liikkua vesillä asianmukaisesti. Veneilijöiden vaatimustason tiukentaminen ei Stenbergin mielestä välttämättä ole ratkaisu vesiturvallisuuden lisäämiseksi.

– Huviveneilijöille jonkinlainen kurssi ja kortti voisivat olla paikallaan vapaaehtoisina, enemmän porkkanan kuin kepin kautta.

Porkkanaksi kävisi esimerkiksi se, jos tutkinnon suorittaneet voisivat saada alennuksia vakuutusyhtiön kautta.

Stenberg ei ole havainnut, että riskikäyttäytyminen vesillä olisi itsessään lisääntynyt. Veneilijöillä olisi kuitenkin petrattavaa muiden vesilläliikkujien huomioimisessa, ja erityisesti liika luotto teknisiin laitteisiin voi koitua ongelmaksi.

– Laitteet ovat hyviä, mutta ne ovat vain apuvälineitä. Veneessä voi olla monia hienoja, kiiltäviä näyttöjä, mutta helposti unohtuu se, että tärkein näyttö on se läpinäkyvä tuulilasi, Stenberg summaa.

Meripelastusseuran vapaaehtoisia osallistui lauantaina Airiston veneturman pelastustöihin. Viime vuonna Meripelastusseuralla oli 2 000 avustus- ja pelastustehtävää, joista Stenbergin arvion mukaan noin sata oli vakavia onnettomuuksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 2. Palava tavarajuna sytytti Lahden seudulla useita maastopaloja - junaliikenne poikki Lahdesta Riihimäelle
 3. Uusi tieliikennelaki tulee voimaan maanantaina – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuvat
 4. Takareisileikkauksesta toipunut FC Lahden puolustaja Timi Lahti on Suomen mestari kolmannessa sukupolvessa
 5. Kaukoliikenteen busseja lisätään vähitellen – "Perusajatus on, että tässä laajudessa mentäisiin koko kesä", toteaa Koiviston auton toimitusjohtaja Mikko Markkula
 6. FC Lahti palaa treeniviheriölle koko joukkueen voimin – harjoitusottelut käyntiin jo lauantaina Espoossa
 7. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 8. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 9. Kirkkoihin ja jumalanpalveluksiin pääsee taas yli 50 henkilöä – katso Lahden kirkkojen osallistujarajoitukset
 10. Lahdessa Uudenmaankadun alittava Kyöstilän alikulkukäytävä suljetaan korjaustöiden takia
 11. HS: Al-Holin leirin suomalaisia tulossa Suomeen tänään
 12. Bloggaaja Mika Markkanen suunnittelee retkensä tarkasti Excelissä ja toivoo, että suon tuoksun saisi vangittua dödöpurkkiin – blogista löytyy mainintoja myös Päijät-Hämeen luontoreiteistä
 13. SpaceX:n miehistöalus telakoitui kansainväliselle avaruusasemalle
 14. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 15. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.