Rautalampi-järven kalakuolemat ilmeisesti useiden tekijöiden summa – matalan järven vesi ollut hyvin lämmintä

Pohjois-Savon Rautalampi-järven kalakuolemille ei ilmeisesti ole yhtä syytä. LEHTIKUVA / HANDOUT

STT

Rautalampi-järvessä Pohjois-Savossa viime päivinä havaitut tuhansien kalojen kuolemat ovat todennäköisesti usean eri tekijän yhteistulos. Tänään valmistuneiden tutkimustulosten mukaan kalakuolemille ei näyttäisi löytyvän mitään yhtä, tiettyä syytä, kertoi Pohjois-Savon ely-keskuksen biologi Ilpo Käkelä STT:lle.

Matalan järven vesi on ollut hyvin lämmintä, minkä lisäksi rehevän järven vedessä on runsaasti sinilevää ja muuta levää. Käkelä kuitenkin muistuttaa, että viime kesänä järven vesi oli vielä lämpimämpää, mutta silloin kalakuolemia ei havaittu.

– Järvi on pääosin vain noin metrin syvyinen. Sen vesi on voinut olla viime päivinä miltei koko järvessä noin 30-asteista, Käkelä lisäsi.

Hänen mukaansa järven happitilanne ei ole mittaustulosten perusteella erityisen huono.

– Hapettomia kohtia on ehkä silti voinut olla seisovassa vedessä pohjan tuntumassa. Tuuli on voinut sen jälkeen sekoittaa vesikerrokset.

Kuolleita kaloja on Käkelän mukaan löydetty Rautalampi-järvestä vielä tänään. Kalat ovat kuitenkin saattaneet kuolla jo viikonloppuna.

Käkelä sanoi, että sinilevän vuoksi järven vettä ei ole syytä juoda eikä käyttää pesu- tai kasteluvetenä.

Isojakin kaloja kuollut

Kalakuolemiin ei epäillä liittyvän rikosta, ilmoitti Itä-Suomen poliisi tänään.

Poliisille kirjattiin perjantaina viranomaistietojen pohjalta rikosilmoitus epäillystä ympäristön turmelemisesta liittyen Rautalammista todettuihin kalakuolemiin. Alueelta otettiin viikonloppuna ympäristönäytteitä, joiden ottamisessa myös poliisi oli mukana.

Järvestä on viime keskiviikosta lähtien löydetty kuollutta kalaa joitakin tuhansia kiloja, mutta tarkka määrä ei ole viranomaisten tiedossa.

Rautalammin kunnanjohtaja Anu Sepponen oli tänä aamuna tarkastamassa järveä yhdessä ely-keskuksen kala-asiantuntijan kanssa.

– Todella isojakin kaloja on havaittu. Äsken katsoimme kuvia, että yli kahdeksankiloisia kuolleita haukia on ollut, Sepponen kertoi.

Kaloista ja järvivedestä otettiin viime viikon puolella näytteet, jotka toimitettiin tutkittaviksi Pohjois-Savon ely-keskukseen. Käkelän mukaan näytteiden tutkimukset jatkuvat vielä lähiviikkoina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sateet ovat saaneet etanat ja kotilot liikkeelle – erotatko haitallisen tappajaetanan harmittomasta ukkoetanasta?
 2. Kaupunginjohtaja Pekka Timonen valvoo nyt Lahden ja tapahtumateollisuuden etuja – joidenkin mielestä Timonen petaa jo pormestarimallin jälkeistä aikaa, mutta asiassa on toinen puoli
 3. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 4. Antti Kuparinen, 37, päätyi paarman pureman vuoksi infektio-osastolle tiputukseen – "Molempia jalkojani alkoi särkeä aivan mielettömästi, ja kuume nousi 39,7:ään"
 5. Yön uutiskooste: Syyttäjä vaatii United Brotherhood -käräjillä kovempia rangaistuksia rikollisryhmään kuulumisen takia
 6. Pelicansin hymyilevä päävalmentaja Tommi Niemelä osaa olla tarvittaessa tiukka ja joskus vähän veemäinenkin
 7. Kunnan historian suurin hankintapäätös toteutui Asikkalassa – "Kuokka isketään maahan elokuussa"
 8. USU-gallup: Puolet kiristäisi ajamisen verotusta – etenkin miehet haluavat uuden auton nykyistä halvemmalla
 9. Osa koirista säikkyy pyöriä ja rullasuksia – "Kevyen liikenteen väylällä koiran kannattaa kulkea aina pientareen puolella"
 10. Korona kiihdytti sairaalasänkyjen kysyntää – Hollolassa tehdasta pyörittävän Lojerin työllisyystilanne pysyi hyvänä, vaikka osia saadaan edelleenkin odotella Kiinasta
 11. Pääkirjoitus: Ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöön voitava puuttua
 12. Marjaana Laholan Esalainen: Kolme vuotta sitten Lahteen haluttiin lihamukipatsas, mutta parempaa olisi mölkkymarkkinointi
 13. Lahden konserttitalon tornista löytyi kosteutta – Lahden kaupungilta painavat terveiset rakennuttajalle
 14. Putulan kylässä kirjataivas on levittäytynyt navetanparvelle – kirjastossa lainat merkitään kortille eikä palautuksia valvota
 15. Hämeenkoskella on nyt yksi ravintola vähemmän - Villa Wellamo löi lapun luukulle ja hakeutui konkurssiin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.