Ranskalaisjärjestöjen alus pelasti 81 siirtolaista Libyan edustalta

Järjestöjen operoima alus pelasti pääosin sudanilaisista nuorista miehistä koostuneen joukon, joka oli lähtenyt lauantaina Libyasta merelle kumiveneellä. LEHTIKUVA / AFP

STT

Ranskalaisten avustusjärjestöjen alus on pelastanut 81 siirtolaista Libyan rannikon edustalta sunnuntaina. SOS Mediterranean ja Lääkärit ilman rajoja -järjestöjen operoima alus pelasti pääosin sudanilaisista nuorista miehistä koostuneen joukon, joka oli lähtenyt lauantaina Libyasta merelle kumiveneellä.

Uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan pelastetut vietiin norjalaiseen Ocean Viking -alukseen, jonka kyydissä oli jo ennestään 130 siirtolaista.

Samalla alueella liikkuva espanjalaisen Proactiva-järjestön Open Arms -aluksella on puolestaan 160 siirtolaista, joista 121 on ollut kyydissä yli 10 päivää, kun EU-maat pohtivat, mitä heille pitäisi tehdä.

Muslimien juhla hillinnee partiointia merellä

SOS Mediterranean -järjestön edustaja arveli, että sääolosuhteet saattavat nyt rohkaista monia venekuntia lähtemään matkaan Libyan rannikolta. Lisäksi muslimien monipäiväinen Id al-Adha-juhla voi vaikuttaa siihen, että viranomaiset eivät partioi Libyan rannikolla yhtä aktiivisesti kuin normaalisti.

Noin kaksi kolmasosaa Ocean Vikingissä olevista siirtolaisista on Sudanista.

Perjantaina pelastettiin siirtolaisjoukko, jonka jäsenistä valtaosa oli Senegalista ja Norsunluurannikolta. He olivat tulleet Libyaan työskentelemään, mutta olivat jääneet taistelujen jalkoihin.

Lääkärit ilman rajoja -järjestö rekisteröi siirtolaiset aluksella. Sen mukaan viimeisimmästä pelastetusta ryhmästä neljä viidesosaa oli iältään 18–34-vuotiaita ja 17 prosenttia alle 18-vuotiaita.

Jännitteet Italian ja muiden EU-maiden välillä ovat kiristyneet, kun siirtolaisten tilannetta pohditaan. Italia on kieltäytynyt päästämästä siirtolaisia maihin, jos muut EU-maat eivät suostu auttamaan ja ottamaan heitä vastaan.

Ocean Viking on rekisteröity Norjaan, ja Italian sisäministeri Matteo Salvini lähetti viime viikolla varoituksen Osloon.

– Italiaa ei voi velvoittaa eikä määrätä ottamaan vastaan tunnistamattomia siirtolaisia Ocean Vikingiltä, Salvini kirjoitti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 8.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Koronatartuntojen määrä ei ole kasvanut - Päijät-Hämeessä 46 tartuntaa
 2. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 3. ESS ei saa syytteitä kunnianloukkauksesta: "Uutinen vastaa sisällöltään niitä tietoja, joita kaupungintalon tapahtumista on saatu"
 4. Sinfonia Lahden muusikot soittivat Finlandiaa kodeissaan, videosta tuli nettihitti – näin se tehtiin
 5. Kaahari autoili Uudeltamaalta Hämeeseen, poliisi joutui takaa-ajoon - piikkimatto ja etälamautin käytössä Hollolassa
 6. Onko nurkissasi vähälle käytölle jäänyt ompelukone tai vaikkapa teltta? Asikkalassa kerätään lahjoituksia kirjaston tavaralainaamoon
 7. Järvien vedenpinnat ajankohtaan nähden ylhäällä Hämeessä, samoin pohjaveden tasot
 8. Voice of Finland -kilpailun valmentajia itkettänyt orimattilalainen Henry Friman haluaa olla sinivalkoinen ääni ja tunteiden tulkki
 9. Lahden LAD-taidekeskukseen tulee jättimäinen muraali
 10. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 11. Lahtelainen Eskolan Taide- ja Kehysliike lopettaa – yritykset hakevat nyt ahkerasti neuvoja koronavirusepidemian tuomiin vaikeuksiin
 12. Lahtelainen ratsastuskoulu on valittu vuoden laatutalliksi
 13. Lahden Aluetaksi vei hävityn tarjouskilvan käräjille – hyvinvointiyhtymä saa haukut löysästä toiminnasta ja tasapuolisuuden puutteesta
 14. Vili Uuskallion Esalainen: Mikä ihmeen Oomi, nyt meni tunteisiin!
 15. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.