Mielenosoittajat palasivat Hongkongin lentokentälle, lähtevän lentoliikenne on taas pysäytetty – hallintojohtaja sai median kimppuunsa: "Onko sinulla omaatuntoa?"

Tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat kentälle vastustamaan väkivaltaa, jota poliisit ovat käyttäneet mielenosoitusten hajottamisessa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Hongkongissa kaikki lähtevät lennot on jälleen peruttu mielenosoituksen vuoksi. Jo aiemmin ilmoitettiin lähtöselvitysten keskeyttämisestä.

Mielenosoittajat ovat blokanneet matkustajien pääsyn lähtevien lentojen alueelle ja esimerkiksi estäneet kulun hisseille ja liukuportaille.

Lentokenttä keskeytti toimintansa väliaikaisesti myös eilen, kun tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat lentokentälle.

Jotkut matkustajat ovat huudelleet mielenosoittajille tukevansa heidän toimiaan mutta haluavansa päästä matkaan. Mielenosoittajat vastustavat viime viikonlopun protestien poliisiväkivaltaa. Yhteenotoissa loukkaantui kymmeniä ihmisiä.

"Silmä silmästä"

Viranomaistietojen mukaan lentokentällä oli enimmillään maanantaina yli 5 000 mielenosoittajaa. Protestien vuoksi lentokenttä oli päivällä tukossa ja alueen parkkipaikat täpötäysiä. Kentän seinille oli tehty graffiteja, joissa luki muun muassa "silmä silmästä". Iskulause syntyi, kun erään mielenosoittajan kerrotaan menettäneen näkönsä toisesta silmästään sunnuntain väkivaltaisiksi yltyneissä yhteenotoissa.

Varhain tiistaiaamuna lentokentällä oli enää kourallinen ihmisiä jäljellä. Mielenosoittajat ovat kuitenkin sanoneet aikovansa palata kentälle tiistain aikana jatkamaan mielenilmaustaan.

Hongkongin protestit ovat jatkuneet yli kaksi kuukautta. Ne alkoivat kiistellystä luovutuslaista, joka olisi sallinut rikoksesta syytettyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan.

Mielenosoitusten myötä lakiehdotus hyllytettiin. Sittemmin mielenosoitukset ovat laajentuneet vaatimaan hallintojohtaja Carrie Lamin eroa ja Hongkongin itsemääräämisoikeuden laajentamista.

Haukuttu hallintojohtaja sai median kimppuunsa

Lam luuli antavansa tänään medialle lyhyen lausunnon mielenosoitusten tilanteesta, mutta kohtasikin kasapäin kiukkuisia toimittajia. Kun suunniteltu lausunto oli annettu, toimittajat alkoivat tykittää kysymyksiä ja kommentteja.

– Syytät omista poliittisista virhearvioistasi muita etkä suostu myöntämään omia virheitäsi, yksi toimittaja tylytti.

– Milloin otat poliittisen vastuun lopettaaksesi kansalaisten pelon? Milloin olet halukas väistymään? Milloin käsket poliisia lopettamaan? kyseli toinen.

Ennen kuin Lam ehti vastata, toimittaja jatkoi:

– Olet aiemmin pyytänyt minua ottamaan työni vakavasti, joten ole hyvä ja vastaa minulle vakavasti.

Kiinan tukema Lam ei päässyt juurikaan vastaamaan, kun toimittajat paukuttivat lisää kysymyksiä. Hongkongin medialla on aivan toisenlainen vapaus kuin Manner-Kiinan kollegoillaan. Kaupungissa on sekä itsenäisyyshakuisia että voimakkaasti Kiinaa puoltavia julkaisuja.

Niin Lam kuin tilaisuudessa ollut viranomainen pyysivät toimittajia rauhoittumaan. Lam kertoi sydämensä särkyneen viikonlopun vakavien loukkaantumisten vuoksi mutta korosti, että poliisi toimii äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa.

Huutelu jatkui, kun Lam yllättäen poistui puhujan paikalta.

– Onko sinulla omaatuntoa? yksi toimittajista huusi.

– Rouva Lam, monet kansalaiset ovat viime aikoina kysyneet, milloin kuolet, toinen jatkoi.

Kiina heitti terrorismikortin pöytään

Manner-Kiina on käyttänyt mielenosoituksista kovaa kieltä ja sanonut, että Hongkongin mielenosoittajien toiminnassa näkyy jo ensimmäisiä merkkejä "terrorismista". Hongkongin ja Macaon asioiden viraston tiedottajan mukaan mielenosoittajat ovat käyttäneet erittäin vaarallista väkivaltaa hyökätessään poliiseja vastaan Hongkongissa.

Poliisi on tuonut kaduille vesitykkejä osana pyrkimyksiään hajottaa mielenosoitukset. Jo aiemmin poliisi on käyttänyt kyynelkaasua ja kumiluoteja.

Valvontakameroilla varustetut vesitykkiajoneuvot on tuotu kaduille sen jälkeen, kun poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen useissa eri paikoissa Hongkongissa viikonloppuna.

Viranomaisten mukaan 45 ihmistä loukkaantui yhteenotoissa, ja heistä kahden tila on vakava.

Poliisia on arvosteltu liiallisen voiman käytöstä mielenosoittajia vastaan. Tiistaina Lam puolusteli poliisia toimittajille. Hänen mukaansa poliisi "oli erittäin vaikean tilanteen edessä".

Poliisi on myös pidättänyt mielenosoittajia. Aktivistien mukaan siviiliasuiset, protestiliikkeen tunnusväriin mustaan pukeutuneet poliisit ovat liittyneet joukkoon ottaakseen mielenosoittajia kiinni.

BBC kertoi, että Hongkongin viranomaiset ovat myöntäneet valeasuisten poliisien käytön.

Pelätyt joukot Hongkongin rajalle

Maanantaina Kiinan valtionmediassa julkaistiin videoita panssaroiduista miehistönkuljetusvaunuista, joilla mediatietojen mukaan ollaan siirtämässä Manner-Kiinan puolisotilaallisia poliisivoimia Shenzhenin kaupunkiin Hongkongin rajalle.

Kiinalainen valtio-omisteinen Global Times -sanomalehti väitti, että puolisotilaalliset poliisivoimat kokoontuvat "suuren mittakaavan harjoituksia varten".

Manner-Kiinan hallinnon on jo pitkään pelätty lähettävän omat joukkonsa tukahduttamaan yli kaksi kuukautta jatkuneen protestiliikkeen. Kiinan asevoimat kommentoi heinäkuun lopulla, että armeija voi tulla Hongkongiin, jos aluehallinto sitä heiltä pyytää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.