Maakotkien pesintä onnistui tänä vuonna erinomaisesti – "Kaikki meni kohdilleen"

Metsähallituksen mukaan pesinnän onnistumiseen vaikuttivat hyvä ravintotilanne ja suotuisat säät. LEHTIKUVA / HANDOUT / METSÄHALLITUS

STT

Maakotkan pesintätulos oli tänä vuonna poikkeuksellisen hyvä, kertoo Metsähallitus. Maakotkan pesätarkastuksissa todettiin 161 onnistunutta pesintää, jotka tuottivat 205 rengastusikäistä maakotkan poikasta. Pesintätulos oli erinomainen erityisesti Pohjois-Suomessa Oulujoen pohjoispuolella, ja etelämpänä tulos oli normaali.

Metsähallituksen ylitarkastajan Tuomo Ollilan mukaan yli 200 poikasen pesintävuodet ovat poikkeuksellisia. Viime vuonna maakotkalla oli erittäin heikko vuosi. Silloin todettiin yhteensä 92 onnistunutta pesintää ja 108 poikasta.

Pesinnän onnistumiseen tänä vuonna vaikuttivat pesinnän kannalta suotuisat kevätsäät. Myös kotkan ravintotilanne oli hyvä, sillä kanalintuja ja jäniksiä on ollut viime vuotta enemmän.

– Kaikki meni kohdilleen, Ollila sanoo iloisena.

Pesintätuloksen vaihtelu on kuitenkin maakotkalla normaalia, ja peräkkäisten vuosien välillä voi olla suuriakin eroja.

Maakotka on vaarantunut ja erityisen suojeltava laji. Ollilan mukaan lajin kehitys on silti tällä hetkellä myönteinen. Maakotka on pitkäikäinen ja hitaasti pesivä laji, joten kannan kasvu tapahtuu hitaasti, Ollila lisää. Pesivä kanta vuonna 2017 oli arviolta 335–460 paria.

Metsähallituksen mukaan maakotkan pahin uhka on häirintä pesäpaikoilla. Myös sopivien pesäpuiden puute, kanalintujen vähentyminen sekä kemikalisoituminen voivat uhata lajia.

Tunturihaukalla myös huippuvuosi

Metsähallituksen Luontopalvelujen ja vapaaehtoisten kesällä tekemissä maakotkan pesätarkastuksissa todettiin noin 380 asuttua maakotkareviiriä. Tänä vuonna löydettiin kahdeksan uutta reviiriä. Suomessa tunnetaan yhteensä yli 550 maakotkareviiriä, joista asuttuina viimeisen viiden vuoden aikana on ollut noin 450.

Yleisövihjeiden perusteella löytyi kahdeksan uutta pesää joko vanhoilta tai kokonaan uusilta reviireiltä. Metsähallitus maksaa maakotkan pesän ilmoittajalle aiemmin tuntemattomasta pesästä 99 euron löytöpalkkion.

Alustavien tietojen mukaan myös tunturihaukalla oli tänä vuonna parempi pesintävuosi kuin aikoihin, Ollila kertoo. Erittäin uhanalaisen tunturihaukan pesintämenestykseen vaikutti se, että riekkokanta on ollut erityisen hyvä. Riekot ovat tunturihaukan pääravintoa. Tunturihaukkojen pesivä kanta on arviolta vain 15–27 paria.

Ollilan mukaan vaarantuneella muuttohaukalla näyttää sen sijaan olleen keskimääräistä heikompi pesintävuosi. Muuttohaukka pesii touko–kesäkuussa, ja kesäkuun kylmät sadekelit olivat "myrkkyä" pesinnälle, Ollila kertoo. Muuttohaukan pesivän kannan arvioidaan olevan 275–315 paria.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 2. Kaksi peräänajoa Nelostiellä, molemmat onnettomuuspaikat raivattu ja liikenne sujuu
 3. Puolustusvoimat ei luovukaan Hälvälän harjoitusalueesta, taustalla "muuttunut tarve"
 4. Lahti johtaa – maalintekijänä Lahti
 5. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 6. Käräjäoikeus vangitsi tällä viikolla kaksi lahtelaismiestä epäiltyinä muun muassa pyörävarkauksista – poliisin hallussa on pyöriä, joiden alkuperä ei tiedossa
 7. Lahden eteläisen kehätien varrelle tulee opiskelijoiden suunnittelemaa taidetta – betoni peittyy näyttävillä maalauksilla
 8. Perussuomalaisilla 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 9. Päijät-Hämeen maakuntajohtaja vaatii valtiolta nopeita työllisyystoimia – "Kriisi on päällä ja työttömyys on 1990-luvun lamavuosien tasolla"
 10. Eläkeputken poisto ja ansiosidonnaisen porrastus VM:n rohtoja työllisyyteen
 11. Lahden demariryhmä vaatii kokoomuskaksikolle potkuja kaikista luottamustoimista – "En ole kuullut mitään näin naurettavaa", kommentoi Francis McCarron
 12. Vain yksi vaihtuu voittavasta kokoonpanosta – tässä FC Lahden miehitys RoPSia vastaan
 13. Ilkka Koskimäki siirtyy Hämeestä Itä-Uudenmaan poliisipäälliköksi
 14. Lahtelaistaustainen luonnonsuojelun emeritusprofessori Pekka Kauppi hakkaisi ja säästäisi metsiä ja haaveilee, että Tiirismaan masto siirrettäisiin muualle
 15. Sadevesikaivoon heitetty tupakantumppi voi päätyä kalan vatsaan – Lahdessa kampanjoidaan vesistöjen roskaantumista vastaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.