Viron alkoholiveron alennus ei näy Alkon myyntiluvuissa

Alkoholin myynti 100-prosenttiseksi alkoholiksi muutettuna nousi heinäkuussa 0,7 prosenttia edellisen vuoden heinäkuuhun verrattuna. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

STT

Heinäkuun alussa Virossa voimaan astunut alkoholiveron alennus ei ole vaikuttanut Alkon myyntilukuihin. Alkoholin myynti 100-prosenttiseksi alkoholiksi muutettuna nousi heinäkuussa 0,7 prosenttia edellisen vuoden heinäkuuhun verrattuna, käy ilmi Alkon tänään julkaisemista tiedoista.

Kun tarkastellaan Alkon myyntilukuja vuoden alusta, on alkoholin myynti 100-prosenttiseksi alkoholiksi muutettuna sen sijaan laskenut. Myynti laski 3,0 prosenttia tammi-helmikuussa verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Viron verolinjaus nähty korjausliikkeenä

Virossa astui heinäkuun alussa voimaan alkoholijuomien valmisteveron 25 prosentin alennus, josta maan uusi hallitus päätti kesäkuussa. Alennus koskee sekä mietoja että väkeviä juomia, mutta ei viiniä tai kuohuviiniä. Uusi verolinjaus on nähty korjausliikkeenä vuoden 2017 ankaralle veronkiristykselle, jonka seurauksia Virolle pidettiin kielteisinä. Hintojen korotus käynnisti Virossa oman viinarallin halvempaan etelänaapuriin Latviaan.

Viron parlamentin kesäkuun päätöksen jälkeen myös Latvia päätti välittömästi alentaa omaa valmisteveroaan väkeville juomille.

Viron uusi linja asettaa Suomessa pääministeri Antti Rinteen (sd.) hankalaan asemaan, sillä hallituksen suunnitelmana on ollut nostaa alkoholiverotusta jälleen 50 miljoonan euron edestä.

Edellisen kerran veroja kiristettiin kuluvan vuoden alussa. Suomalaiset tahot ovat huolissaan siitä, että menneiden vuosien kuriin saatu viinaralli käynnistyy jälleen.

Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto sanoi STT:lle toukokuussa Viron kerrottua aikeistaan, että tilanteeseen tulisi reagoida myös Suomessa, jotta Suomi ei menettäisi alkoholiverotuottoja. Samoilla linjoilla on Panimoliitto, jonka mukaan veroja ei voida oluen osalta korottaa, jos tuonnin voimakkaampaa kasvua halutaan hillitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 2. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 3. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 4. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 5. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan
 6. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 7. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 8. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 9. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 10. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 11. Pari vuotta sitten Mikko Viitikon jalkapalloura oli vaarassa – nyt peli maistuu FC Lahdessa ja syksyllä arkeen tulee uusi kiintotähti
 12. Lukijalta: Hyvinvointiyhtymä ja sote-uudistus ovat törmäyskurssilla
 13. Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Vesikkelit ovat muuttaneet käsitystämme elimistön toiminnasta"
 14. Saara Larkion Esalainen: Vaalityö on jo alkanut ja Trumpin henki haisee mastokaupungissa asti
 15. Koronakriisi on kurittanut nuoria pahemmin kuin muuta väestöä – Nuorisotyöttömyys kaksinkertaistui

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.