Manner-Kiina jatkaa kovaa kielenkäyttöään Hongkongin protesteista – "terrorisminkaltaisia toimia"

Mielenosoitukset ovat jatkuneet Hongkongissa jo yli kaksi kuukautta. LEHTIKUVA/AFP

STT

Manner-Kiina jatkaa kovaa kielenkäyttöään Hongkongin demokratiaa puolustavista protesteista. Kiinan valtion tiedottajan mukaan Kiina tuomitsee voimakkaasti "terrorisminkaltaiset toimet".

Myös Hongkongin alueparlamentin kiinamieliset jäsenet kutsuivat Suomen aikaa päivällä pidetyssä tiedotustilaisuudessa lentokentällä järjestettyjä protesteja terroristiseksi käytökseksi.

Viime yönä protestoijat muun muassa estivät matkustajien kulkua istumamielenosoituksilla ja tukkivat bussiterminaalin. Mielenosoittajat ottivat yhteen myös mellakkapoliisin kanssa. Paikalla ollut AFP:n toimittaja kertoi, että mellakkapoliisit käyttivät paprikasumutetta mielenosoittajia vastaan.

Useat kiinamieliset parlamenttiedustajat tuomitsivat tiedotustilaisuudessa etenkin sen, että protestoijat pitivät hallussaan miestä useiden tuntien ajan. Parlamenttiedustajien mukaan mielenosoittajat eivät päästäneet ensihoitajia miehen luokse, vaikka tämä näytti menettäneen tajuntansa. Miestä kuvattiin peitetehtävissä olleeksi poliisiksi.

Osa mielenosoittajista on pyytänyt käytöstään anteeksi ja julkaissut kuvia pahoittelukylttien kera viestintäsovellus Telegramissa. Yhden viestinlähettäjän mukaan protestoijista tuli aggressiivisempia sen jälkeen kun selvisi, että mielenosoituksessa oli peitetehtävissä olleita poliiseja.

Osa protestoijista sanoo, että he ovat pahoillaan mutta lisäksi peloissaan.

Myös Hongkongin poliisi kertoi tuomitsevansa viimeöiset mielenosoitukset. Poliisin mukaan lentokenttä ei ole paikka mielenosoituksille.

Protestit vaikuttaneet lähes tuhanteen lentoon

Eilisten tapahtumien takia lentokentän turvatoimia on kiristetty, ja lentokentällä voi joutua jonottamaan sen takia tavallista pidempään. Muutoin lentokentän pitäisi toimia tänään normaalisti.

Hongkongin lentokenttäviranomainen sanoo, että protestit ovat vaikuttaneet lähes tuhanteen lentoon.

Lentokentän viranomaiset ovat saaneet oikeuden määräyksen, jonka mukaan mielenosoittajat eivät enää saa palata lentokentälle häiritsemään sen toimintaa. Määräys antaa muun muassa poliisille lisää keinoja poistaa protestoijat lentokentältä.

Mielenosoitukset ovat jatkuneet Hongkongissa jo yli kaksi kuukautta.

Alun perin mielenosoitukset alkoivat kiistellystä luovutuslaista, joka olisi sallinut rikoksesta syytettyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Painostuksen myötä lakiehdotus hyllytettiin. Sittemmin mielenosoitukset ovat laajentuneet vaatimaan hallintojohtaja Carrie Lamin eroa ja Hongkongin itsemääräämisoikeuden laajentamista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 2. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 3. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – koronasovellus määrä julkaista kuun lopulla
 4. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 5. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 6. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 7. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 8. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 9. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 10. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 11. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 12. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 13. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 14. Yksi kuljetettiin sairaalaan liikenneonnettomuudesta
 15. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.