Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Neptunuksen temppeli Viipurissa tuhoutui palossa

- Sain puhelun Viipurista aikaisin tiistaiaamuna. Lähden keskiviikkona Viipuriin kotkalaisten taiteilijoiden mukana katsomaan tuhoutuneen temppelin raunioita. Temppeli on rakennettu Suomesta tuoduista materiaaleista, kertoo lahtelainen Viipuri-asiantuntija Juha Lankinen.

Rakennusarkkitehti Lankinen oli 1990-luvulla mukana vapaaehtoisvoimin toteutetuissa Viipurin restaurointihankkeissa ja valvoi Neptunus-temppelin töiden edistymistä. Lankinen epäilee, että palossa voi olla kyse tuhopoltosta.

Kreikkalaistyylinen rantatemppeli rakennettiin alkujaan Monrepos'n kartanon alueelle 1806. Temppelissä oli tuolloin marmorinen veistos, joka esitti pikkulasta sylissään kantavaa naishahmoa. Rakennus oli paikoillaan vielä kesäkuussa 1944, minkä jälkeen siitä ei ole tietoja.

Pro Monrepos -yhdistyksen toimeksiannosta arkkitehti Lauri Tiihonen suunnitteli uudelleen temppelin. Sen puuosat tuotiin elementteinä Tampereelta Viipuriin elokuussa 1999. Neptunus-temppeli pystytettiin parissa viikossa suomalaisten opiskelijoiden voimin.