Uuden-Seelannin viranomaiset joutuivat pyytämään anteeksi, kun Christchurchin terroristiepäilty sai viestinsä nettiin

Uuden-Seelannin hallinto on vannonut, ettei iskusta epäilty saa enää tilaisuutta levittää vihapuhettaan. Australialaismiehen epäillään hyökkäneen moskeijaan Christchurchissa maaliskuussa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Uudessa-Seelannissa maan viranomaiset ovat joutuneet pyytämään anteeksi sen jälkeen, kun Christchurchin moskeijaiskujen epäilty sai vihakirjeensä vankilasta verkkoon.

Terrorismista syytetty mies sai luvan lähettää tiukan turvatason vankilasta kirjeen, jonka hänen seuraajansa jakoi verkossa 4Chan-keskustelupalstalla.

Kuusisivuisessa kirjeessä syytetty muun muassa puhuu ihailustaan brittiläistä fasistia Oswald Mosleyta kohtaan ja sanoo uskovansa, että "horisontissa näkyy suuri konflikti".

Pääministeri Jacinda Ardern kuvaili kirjeen sisältöä vastenmieliseksi. Hän oli raivoissaan siitä, että kirje ohitti vankilan tarkastajat.

– Tämän henkilön ei pitäisi pystyä jakamaan vastenmielistä viestiään vankilan ovien takaa, Ardern sanoi toimittajille. Hän on todennut, ettei ikinä mainitse syytettyä nimeltä.

Uuden-Seelannin hallinto on vannonut, ettei iskusta epäilty saa enää tilaisuutta levittää vihapuhettaan. Vankilatoiminnan johtaja Christine Stevenson pahoitteli tilannetta.

– Haluaisin pyytää anteeksi tuskaa, jota tämä on aiheuttanut niille, joita maaliskuun 15. päivän tapahtumat koskettivat, Stevenson totesi.

Australialaismiehen epäillään murhanneen 51 muslimia kahteen moskeijaan tekemässään iskussa maaliskuun puolivälissä. Mies odottaa nyt oikeudenkäyntiä. Häntä syytetään 51 murhasta, 40 murhan yrityksestä ja terroristisesta teosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen maastopyöräilypolut tekevät vaikutuksen ulkopaikkakuntalaisiin – poimi ohjaajien reittivinkit ja neuvot lenkin suunnitteluun
 2. Parikymppinen lahtelaismies käytti hyväkseen 15-vuotiasta huostaan otettua lasta
 3. Rapistuva Pyhäniemen kartano odottaa remonttia – "Kokonaisilme siellä on synkän näköinen"
 4. Mattssonin Luomumarjatilalla Asikkalan Kurhilassa avattiin lettukahvilan ovet, "roskainen" lettutaikina herättää kummastusta
 5. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä
 6. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen
 7. Mökkikalastajan tärkeimmät säännöt: tainnuta, verestä, jäähdytä ja perkaa
 8. Tähdet, tähdet -ohjelmaan pyydetty Konsta Hietanen ei halua valmistautua koitokseen liikaa – "En meinannut penkissäni pysyä, kun soitto tuli"
 9. Lahden Reipas vei voiton Kultsu FC:stä - katso ottelu jälkitallenteena tästä
 10. Lukijalta: Mitä oikeuksia on kehitysvammaisella?
 11. Käräjäoikeus tuomitsi muun muassa Lahdessa alaikäisiä tyttöjä kosketelleelle miehelle lisää istuttavaa
 12. Pienikin promillemäärä vaikuttaa ajokykyyn – rattijuopumuksia todetaan joka kesä lähes 18 500
 13. Huumekuskin autosta löytyi nyrkkirauta Lahdessa
 14. Asikkalassa toista autoa tölväissyt rattijuoppo jäi poliisin haaviin
 15. Hollolalaiset Paula ja Antti päättivät, että vihkiminen on joka tapauksessa sovittuna päivänä – elokuussa häitä järjestetään taas enemmän, osa siirsi häänsä ensi vuoteen asti

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.