Aku Hirviniemen käräjillä kaatuneet ahdistelusyytteet hoviin – syyttäjän mukaan näyttelijän seksuaalissävytteisiä puheita ei huomioitu tuomiossa riittävästi

Turun hovioikeuden arvion mukaan näyttelijä Aku Hirviniemen ahdistelusyytteitä käsitellään ensi syksynä tai talvena. Kuvassa Hirviniemi käräjäoikeudessa Hämeenlinnassa toukokuussa. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

STT

Näyttelijä Aku Hirviniemen ahdistelusyytteitä koskeva juttu etenee hovioikeuden käsittelyyn. Kanta-Hämeen käräjäoikeus hylkäsi kesäkuussa syytteet, joiden mukaan Hirviniemi ahdisteli kahta 17-vuotiasta tyttöä asunnollaan Riihimäellä viime kesänä. Syyttäjä valitti hylkäävästä päätöksestä, ja Turun hovioikeus myönsi asialle keskiviikkona jatkokäsittelyluvan. Asiasta kertoi aiemmin Ilta-Sanomat.

Tuolloin 34-vuotias Hirviniemi kutsui kaksi alaikäistä tyttöä asunnolleen aamuyöllä esitelläkseen kotiaan. Käräjäoikeuden mukaan Hirviniemi kosketteli tyttöjä esittelykierroksen aikana, mutta ei syyllistynyt seksuaaliseen ahdisteluun. Oikeuden mukaan Hirviniemi kosketteli tyttöjä selästä paidan alta sekä toista tyttöä takapuolesta housujen päältä. Oikeus mukaan ei kuitenkaan ollut riittävällä varmuudella pääteltävissä, että tilanne olisi ollut seksuaalissävytteinen.

Syyttäjän mukaan kyseli tytöiltä, ovatko 16-vuotiaita

Syyttäjän mukaan käräjäoikeus ei kuitenkaan ottanut huomioon tapahtumia kokonaisuutena eikä tyttöjen vastustelua riittävästi huomioitu.

Syyttäjän mukaan tuomiossa ei huomioitu riittävästi muun muassa sitä, että tytöt kertoivat yhtenevästi Hirviniemen seksuaalissävytteisistä puheista. Syyttäjän mukaan Hirviniemi muun muassa sanoi "ettei saa munaa seisomaan". Hirviniemi oli myös syyttäjän mukaan kysynyt tytöiltä jo ennen asunnolle menoa, että ovathan he 16-vuotiaita ja toistanut tätä useita kertoja. 16 on seksuaalisen hyväksikäytön suojaikäraja.

Hirviniemi kiisti käräjäoikeudessa ahdistelun. Hän on kertonut halunneensa esitellä kotiaan ja hauskuuttaa vieraita sekä tapansa mukaan pitää yllä leppoisaa ilmapiiriä.

Mitä tulee syyttäjän valituksessa esittämiin väitteisiin, Hirviniemen oikeusavustaja Jan-Olof Nyholm kommentoi Ilta-Sanomien torstain jutussa, ettei hän salassapidon takia tässä vaiheessa voi kommentoida väitteitä.

Myös Hirviniemi valitti tuomiosta. Hän vaati oikeudenkäyntikulujen korvaamista täysimääräisenä. Valituksen mukaan suurten oikeudenkäyntikulujen maksaminen olisi täysin kohtuutonta ottaen huomioon muun muassa sen, että syytteet hylättiin.

Asiaa käsitellään Turun hovioikeuden arvion mukaan ensi syksynä tai talvena.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Jäiden läpi vajonnut luistelija pelastettiin Lahdessa Vesijärvestä
 2. "Koko paletti on aivan sekaisin" – Helsinki-Vantaan ulosmarssi näkyi Salpausselälläkin
 3. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 4. Päihtyneet autoilijat työllistivät poliisia Lahdessa keskiviikkona
 5. Kuvagalleria: Jää innoitti Etelä-Suomen Sanomien lukijoita – katso upeat kuvat
 6. Samae Koskinen esiintyy kesällä Villähteen uusilla festivaaleilla
 7. Lahden Sibeliustalon tuolihankinnasta voisi tehdä hankintaoikaisun – ”Pitäisi olla jokin virhe eikä sellaista ole tehty”, toppuuttelee virkamies
 8. Herola aloitti Salpausselällä lupaavasti – yhdistetyn varakilpailussa kolmas
 9. Auto paloi parkkipaikalla Lahden Ahtialassa - poliisi epäilee kolmea henkilöä tuhotyöstä
 10. Näppis: Onko järkeä pitää Salpausselän kisat korona-viruksen aikana, lähes lumettomassa Lahdessa?
 11. Kolmikymppinen nainen huijasi kuusikymppistä tuoretta aviomiestään – yli 100 000 eurolla lainoja ja ostoksia
 12. Syyte: "Metsuri" Huohvanainen potki ja löi rikollisvaikuttaja Raimo Anderssonin kuoliaaksi – laittoi välissä jalkaan turvakengät
 13. Sotkeeko koronavirus ylioppilaskirjoitukset? – Järein keino on tutkinnon siirtäminen
 14. Millamari Uotilan Esalainen: Käytettyjen vaatteiden ostaminen pitäisi olla houkuttelevampaa, ja siihen tarvitaan myös vaatealan panosta
 15. Kapisia kettuja liikkeellä Lahden seudulla - lauha talvi suosii tautia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.