Sadan suurimman pörssiyhtiön arvo nousi 21 000 miljardiin dollariin – Microsoft ohitti Applen

Microsoft on ohittanut Applen maailman arvokkaimpana yhtiönä. Seuraavina ovat Amazon ja Googlen emoyhtiö Alphabet. LEHTIKUVA/AFP

STT

Maailman sadan suurimman pörssiyhtiön yhteenlaskettu markkina-arvo oli maaliskuun lopussa 21 000 miljardia dollaria (19 000 miljardia euroa), kertoo konsulttiyhtiö PwC . Kasvua vuoden takaisesta kertyi viisi prosenttia.

Kasvu on hillitympää kuin vuosi sitten, jolloin suurimpien pörssiyhtiöiden markkina-arvo kohosi 15 prosenttia.

Microsoft on ohittanut Applen maailman arvokkaimpana yhtiönä. Seuraavina ovat Amazon, Googlen emoyhtiö Alphabet ja sijoittajaguru Warren Buffettin sijoitusyhtiö Berkshire Hathaway . Microsoftin arvo oli maaliskuun lopussa 905 miljardia dollaria ja Applen 896 miljardia dollaria.

Teknologiasektorilla on edelleen suurin osuus Global Top 100:n markkina-arvosta. Toisena on finanssisektori ja kolmantena terveydenhuoltoala. Terveydenhuoltoalan sekä kuluttajapalvelu- ja tietoliikennesektoreiden kasvu päihitti epävakaisuudesta kärsineen teknologiasektorin. Finanssiala suoriutui heikoimmin ja sen markkina-arvo aleni 3 prosenttia.

Ensimmäinen perinteistä teollisuutta edustava yritys, yhdysvaltalainen öljy-yhtiö Exxon Mobil löytyy sijalta kymmenen.

Yli puolet Yhdysvalloista

Sadasta arvokkaimmasta yrityksestä 54 sijaitsee Yhdysvalloissa. Kiina on seuraavaksi tärkein arvokkaimpien suuryritysten kotipaikka.

Euroopassa geopoliittiset haasteet ja brexitin aiheuttama epävarmuus ovat vaikuttaneet yhtiöiden sijoituksiin arvokkaimpien yhtiöiden listalla. Kolme yhtiötä on pullahtanut ulos, ja eurooppalaisten Top 100 -yritysten markkina-arvosta on kaikonnut viisi prosenttia.

Eurooppalaisista pörssiyhtiöistä korkeimmalla on sijalta 13 löytyvä sveitsiläinen Nestle , jonka markkina-arvo on 292 miljardia dollaria. Pohjoismaisista yhtiöistä korkeimmalla on tanskalainen lääkeyhtiö Novo Nordisk 128 miljardilla dollarilla. Novo Nordisk on sijalla 65.

– Vaikka Yhdysvallat dominoi edelleen Global Top 100 -listaa, uskomme Kiinan, Intian ja muiden kehittyvien markkinoiden osuuden tulevan kasvamaan. Tätä näkökantaa tukevat listalle tänä vuonna päässeet uudet tulokkaat Intiasta ja Saudi-Arabiasta, kertoo PwC:n partneri Kimmo Vilske.

Suomen arvokkaimmat tiiviissä nipussa

Suomen arvokkaimmaksi yritykseksi on noussut tässä kuussa Kone , joka on sivuuttanut Nokian ja Nordean . Nokia on pudonnut niukasti toiseksi ja Nordea neljänneksi. Väliin on kiilannut Neste .

Vilskeen mukaan viisi arvokkainta suomalaisyritystä on melko tiiviissä nipussa. Koneen markkina-arvo on 27,2 miljardia euroa. Viidentenä olevan Sammon markkina-arvo on 21,0 miljardia euroa.

Suomessa arvokkaimpien yritysten listalla on kansainvälisesti vertaillen enemmän teollisuusyhtiöitä kuin teknologiayhtiöitä. Koneen ja Nesteen lisäksi listalla ovat Fortum, UPM, Stora Enso ja Wärtsilä .

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahdessa katkenneen voimajohtopylvään korjaaminen voi vaatia pitkänkin ajan – onnettomuus valtakunnallisestikin harvinainen
 2. Kytölän asuinalueen työmaa valuttaa savivettä Kymijärveen – "Olisi pitänyt hallita laskeutusaltailla ja padoilla"
 3. Lukijalta: Lahden keskustaa uhkaa slummiutuminen
 4. Salpausselän kisamaastojen fluoripitoisuudet tutkitaan – hiihtoladut kulkevat pohjavesialueella
 5. Tässä Suomen urheilijat viikonlopun Salppuriin
 6. Lahtelainen Tomi Amor on Cheekin levy-yhtiön uusi artisti – "Täytyy katsoa tarkasti, kenen kanssa lähtee tekemään yhteistyötä"
 7. Saksassa karnevaaliyleisöön ajanutta epäillään murhan yrityksistä
 8. Elokuvamoguli Harvey Weinstein todettiin syylliseksi seksuaalirikoksiin – vakavimmat syytteet hylättiin
 9. Leuto ja märkä talvi kuluttaa tiestöä – kerro, missä olet törmännyt pahimpiin paikkoihin Lahdessa
 10. Lahden vanhimmalla ostarilla Ruolalla riittää yhä vetovoimaa – "Yksi parhaista paikoista Lahdessa"
 11. Myrsky sai jäät taas liikkeelle, katso kuvat Vesijärven rannalta
 12. Kauppakeskus Triossa laukesi palohälytys – asiakkaat evakuoitiin
 13. Moni sanoo varautuvansa pahaan päivään, mutta kaikilla se ei onnistu – Jaana, 36, sen sijaan on kerryttänyt vararahastoa jo pitkään: "Erityisen tärkeä se on nyt, kun on perhe ympärillä"
 14. Kivimaan koululla varkaissa käyneen miehen pakomatka päättyi Mukkulaan
 15. Luontodokumentteja tekevät Petteri ja Antti Saario huomaavat ilmaston­muutoksen vaikutukset työssään: "Siitä pitää olla erityisen huolissaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.