Yhdysvaltalainen kongressiedustaja muutti mielensä ja torjui Israelin tarjouksen päästää hänet maahan

Israelin sisäministeriö ilmoitti eilen, että sallii sittenkin palestiinalaistaustaiselle Rashida Tlaibille "humanitaarisen vierailun isoäitinsä luokse" Länsirannalle. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yhdysvaltalainen kongressiedustaja Rashida Tlaib on kieltäytynyt Israelin tarjouksesta sallia hänen vierailla maassa. Tlaibin mukaan vierailu painostavia ehtoja noudattaen olisi vastoin kaikkea, mihin hän uskoo.

Israelin sisäministeriö ilmoitti eilen, että sallii sittenkin palestiinalaistaustaiselle Tlaibille "humanitaarisen vierailun isoäitinsä luokse" Länsirannalle.

Ministeriön mukaan pääsy sallittiin, koska edustaja vakuutti kunnioittavansa Israelin asettamia ehtoja. Israelilaismediat kertoivat, että Tlaib oli luvannut, että hän ei edistä Israelin vastaista boikottia matkansa aikana.

Perjantaina palestiinalaisaktivistit kehottivat Tlaibia kuitenkin hylkäämään Israelin tarjouksen ja näin edustaja myös teki.

– Olen päättänyt, että isoäitini luona vierailu näitä painostavia ehtoja noudattaen on vastoin kaikkea, mihin uskon, Tlaib kirjoitti Twitterissä ja jatkoi,

– Minun hiljentämiseni ja rikollisena kohtelu ei ole se, mitä hän (isoäiti) haluaisi minulle. Se tappaisi osan minusta.

Trump mukana väännössä

Alun perin Israel ilmoitti estävänsä kahden Yhdysvaltain kongressin demokraattiedustajan pääsyn maahan. Myös toisen kongressiedustajan Ilhan Omarin oli määrä vierailla alueella viikonloppuna.

Syy päätökseen oli Israelin sisäministeriön mukaan se, että Omar ja Tlaib ovat tukeneet Israelin vastaista boikottia. Boikotin taustalla on palestiinalaisalueiden miehitys ja palestiinalaisten kohtelu.

Myös presidentti Donald Trump on iskenyt lusikkansa soppaan ja väittänyt, että demokraattiedustajien vierailun salliminen osoittaisi Israelilta suurta heikkoutta. Tlaibin päätös hylätä Israelin ehdotus sai Trumpin jälleen avaamaan lempikanavansa. Presidentti kutsui Twitterissä Tlaibin tilannetta täydelliseksi lavastukseksi.

– Ainut oikea voittaja tässä on Tlaibin isoäiti. Nyt hänen ei tarvitse nähdä Tlaibia!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Katkenneen voimajohtopylvään korjaus etenee Lahden Patomäessä
 2. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 3. Janne Jalasvaara palaa Pelicansin takalinjoille - katso joukkueen kokoonpano illan kotiotteluun
 4. Herola aloitti Salpausselällä lupaavasti – yhdistetyn varakilpailussa kolmas
 5. Samae Koskinen esiintyy kesällä Villähteen uusilla festivaaleilla
 6. Pelicansin A-nuoret käyvät kriittiseen loppurutistukseen – katso suora lähetys ottelusta tänään kello 18.30
 7. Isyys tuo tasapainoa lahtelaisen urheilijan Leevi Mutrun elämään
 8. Asiantuntijat kyseenalaistivat Aika jonka sain -elokuvalle myönnettyjen palkintojen arvon – Olga Temonen vastaa: "Minulla ei ole tapahtumasta mitään pahaa sanottavaa"
 9. Kapisia kettuja liikkeellä Lahden seudulla - lauha talvi suosii tautia
 10. Pelicans-pomo Pasi Nurminen luottaa, ettei kyseenalainen seuraennätys uusiudu
 11. Pelicans päästää Jesse Ylösen Pohjois-Amerikkaan
 12. Koronan vaikutukset päijäthämäläisiin yrityksiin vaihtelevat - Suomeen jäänyt Oilonin Kiinan-yksikön toimitusjohtaja rytmitti päivänsä uusiksi, jotta saa palaverit hoidettua aikaerosta huolimatta
 13. Hollolan kunta tarjoaa kesätyösetelin jokaiselle 9.-luokkalaiselle
 14. Näppis: Mistä näkee että Salppurin kisat on tulossa? Ei mistään. Eivät osaa markkinoida. Miksei torille laiteta lipunmyyntiä ja esiintymislavaa ja ohjelmaa jne.
 15. Linja-autoista varastettiin polttoainetta Heinolassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.