Sudanissa kansa riensi kaduille juhlimaan siviilihallintoa – kansanmurhasta syytetyn al-Bashirin oikeudenkäynti lykkääntyi

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (oik) ja Egyptin pääministeri Mostafa Madbouli osallistuivat Sudanin siviilihallintoa koskevan sopimuksen allekirjoitusseremoniaan. Kuva: Lehtikuva/AFP

STT

Haltioituneet sudanilaiset täyttivät pääkaupunki Khartumin kadut, kun maan kenraalit ja protestijohtajat allekirjoittivat historiallisen sopimuksen kohti siviilihallintoa.

Sopimuksen allekirjoittivat sotilasjuntan varapäällikkö Mohamed Hamdan Daglo ja protestiliikettä edustanut Ahmed al-Rabie.

Seremoniaan osallistuivat myös naapurimaiden pääministerit Egyptistä ja Etiopiasta. Suomesta paikalla oli ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Sudania johtava sotilasjuntta ja siviilihallintoa vaativa protestiliike pääsivät elokuun alussa sopuun perustuslaillisesta julistuksesta, joka luo pohjaa siviilihallinnolle. Tuhannet kokoontuivat lauantaina Niilin varrelle juhlistamaan allekirjoitustilaisuutta, mikä sinetöi 39 kuukautta kestävän siirtymäkauden.

Haavisto vieraili maassa jo heinäkuussa EU:n ulkoasioiden korkean edustajan Federica Mogherinin on valtuuttamana. Haavisto keskusteli tuolloin Sudanin tilanteesta EU:n puolesta.

Sudan on ollut sotilasjuntan hallussa sen jälkeen, kun armeija syrjäytti huhtikuussa pitkäaikaisen presidentin Omar al-Bashirin kuukausia jatkuneiden mielenosoitusten seurauksena. Bashir ehti johtaa Sudania vuodesta 1989, jolloin hän nousi valtaan vallankaappauksella.

Kansainvälisen rikostuomioistuimen piti käsitellä syrjäytetyn al-Bashirin korruptiosyytteitä tänään. Oikeudenkäynti siirtyi tuonnemmaksi ilman tarkkaa päivämäärää. Al-Bashiria syytetään myös kansanmurhasta Darfurin alueella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden konservatorio onkin huonommassa kunnossa kuin arvioitiin - vesikatto, julkisivu ja ilmanvaihto vaativat lisätutkimuksia
 2. Asiakas yllättyi Prismassa – Fazer lopetti hävikkileivän iltamyynnin alennettuun hintaan
 3. Kevättulvat saapuvat kuukausia ennen aikojaan: "Normaalisti vedenpinta olisi laskussa tähän aikaan vuodesta"
 4. Heini Martikainen, 35, jojoili painonsa kanssa ja punnitsi laihduttaessaan jopa tomaatit, mutta kokemuksista syntyi uusi ura – "Toisinaan mietin, mitä asiakkaat ajattelevat ylipainoisesta personal trainerista"
 5. Kytölän asuinalueen työmaa valuttaa savivettä Kymijärveen – "Olisi pitänyt hallita laskeutusaltailla ja padoilla"
 6. Uniapnealähetteissä valtava kasvu: Päijät-Hämeen keuhkopoliklinikka ruuhkautui, odotusaika useita kuukausia
 7. Lahdessa katkenneen voimajohtopylvään korjaaminen voi vaatia pitkänkin ajan – onnettomuus valtakunnallisestikin harvinainen
 8. Lukijalta: Lahden keskustaa uhkaa slummiutuminen
 9. Salpausselän kisamaastojen fluoripitoisuudet tutkitaan – hiihtoladut kulkevat pohjavesialueella
 10. Tässä Suomen urheilijat viikonlopun Salppuriin
 11. "Onhan se ikävä, jos ostaa kalliin ja se ei toimi" – Suomi jäi kauas hehkutetusta teknologiatavoitteesta
 12. Ilkka Kuosmasen Esalainen: ”Ladulla tavataan”, sanoi hiihtoneuvos vesisateessa
 13. Saksassa karnevaaliyleisöön ajanutta epäillään murhan yrityksistä
 14. Elokuvamoguli Harvey Weinstein todettiin syylliseksi seksuaalirikoksiin – vakavimmat syytteet hylättiin
 15. Pääkirjoitus: Presidenttiä ei enää pidä valita poikkeuslailla ilman vakavaa kriisiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.