Kaupunkilaissiili syö vaikka hampurilaista

Siilin ihannepaino ennen talvihorrosta olisi 800 grammaa. ESS

Siili kiikarissa -verkkosivuston ylläpitäjä Tuija Nyström arvioi Radio Voiman haastattelussa, että Suomen siilikanta on vähenemässä, vaikka siitä ei ole Suomessa tutkimustietoa.

Sen sijaan Britanniassa, missä rakennus- ja liikenneinfrastruktuuri muistuttaa Suomen infrastruktuuria, siilikantaa kartoitettiin vuonna 2007 ammattiautoilijoiden havaintojen perusteella. Siilikannan vähenemisestä kieli se, että autoilijat tekivät vähän havaintoja kuolleista siileistä teiden varsilla.

Suomessa siilejä kerääntyy niille alueille, missä niitä ruokitaan. Siilillä on kuitenkin yhä vähemmän kesä- ja horrostamispaikkoja, sillä pihat ovat siistejä eikä rakennusten alle jätetä ilmaa.

- Pihalle voisi jättää siilille jonkin villin kolkan, kuten lehti- tai risukasan. Nykyään siilit hakeutuvat esimerkiksi terassien alle, Nyström neuvoo siilien ystäviä.

Siilit eivät myöskään löydä ravintoa trimmattujen ruohikkojen alta. Ruohikkoon pitäisi tehdä madoille ilmareikiä, jos siilin mielii pihalleen ruokailemaan.

Tarkkavainuinen siili saattaa liikkua öisin kilometrejä ravinnon perässä ja tarttua vaikkapa kadulta löytyvän hampurilaisen tähteisiin.

Jos siiliä haluaa ruokkia kotoa löytyvillä elintarvikkeilla, sille kannattaa tarjota kaloripitoista ravintoa. Siili talvehtii nimittäin yli puolet vuodesta ja tarvitsee läskiä ympärilleen.

- Siili on laktoosi-intolerantikko, eikä sille ole maidosta mitään apua. Lähimpänä siilin ruokaa ovat esimerkiksi lihotetut kissanraksut tai kissan kostea ruoka. Kissanruoka siksi, että siinä on vähemmän kasviksia kuin koiranruuassa, Nyström opastaa.

Siili synnyttää poikasensa perinteisesti juhannusviikolla.

- Siili on tosin ollut pari viikkoa aikaisemmassa tänä vuonna, ja poikaset ovat saattaneet jo syntyä, arvelee Nyström.

Jos pihalla näkee pienen siilinpoikasen ilman emoa, ei kannata huolestua, kunhan se näyttää pärjäävän omillaan ja tajuaa esimerkiksi suojautua piikeillään. Siili näet vieroittaa poikasensa niiden ollessa vasta 5-7-viikkoisia.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut